Oto 18 produktów z minimalną ilością kalorii, które pomogą ci zrzucić wagę

Marzysz o płaskim brzuchu i pięknej talii, ale martwisz się, że twoje zmagania o szczupłą sylwetkę po raz kolejny okażą się walką z wiatrakami? Dieta kojarzy ci się przede wszystkim z ciągle doskwierającym głodem, co odbiera ci całą motywację do działania? Czarne myśli to ostatnia rzecz, której potrzebujesz. Podpowiadamy, jakie produkty umieścić w jadłospisie, by móc się nasycić, oszczędzając organizmowi nadmiernej ilości kalorii.

Obalamy mity na temat odchudzania

Fakt: Same ćwiczenia nie wystarczą. Nie ma wątpliwości, że aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu prawidłowej wagi, ale...

Seler

Dla tego warzywa Amerykanie i Japończycy, uchodzący za prawdziwych entuzjastów różnych smaków, po prostu stracili głowę. Jak się okazuje – całkowicie słusznie. Ta niepozorna roślina dostarcza grubo ponad osiemdziesiąt różnych składników odżywczych, w tym dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Osobom walczącym z nadmiarem kilogramów zaleca się jedzenie jej na surowo, gdyż obróbka cieplna zwiększa poziom glikemiczny selera do 85, podczas gdy na diecie powinniśmy przyjmować produkty, w przypadku których wskaźnik ten nie przekracza 50. O jego atrakcyjności świadczy minimalna ilość kilokalorii. W 100 gramach warzywa znajdziemy ich jedynie 16!

Polecane wideo:

Pomarańcze

Kuszące soczystym miąższem i orzeźwiającym smakiem stanowią idealną alternatywę dla słodyczy, którym tak często trudno nam się oprzeć w czasie diety. Zjadając 100 gram tych słonecznych owoców, dostarczamy do organizmu jedyne 47 kilokalorii, czyli zdecydowanie mniej niż w przypadku większości innych owoców, choćby bananów. Dzięki olbrzymiej dawce błonnika zawartego w pokrywającej wnętrze owocu białej skórce zwanej albedo, zmniejsza się nasze łaknienie, a przy okazji poziom złego cholesterolu. Co ciekawe, pomarańcze wspomagają detoksykację organizmu, korzystnie wpływając na równowagę kwasowo-zasadową.

Kapusta

To liściaste warzywo utrzymuje się w ścisłej czołówce produktów pomocnych w zrzuceniu wagi. Nic dziwnego – znajdziemy w nim wiele cennych substancji odżywczych przy minimalnej wartości kalorycznej (25 kilokalorii na 100 gram). Na korzyść kapusty przemawia niewielka ilość zawartych w niej węglowodanów, białko i... ani krzty tłuszczu. Jego miejsce zajmuje za to całkiem spora ilość błonnika, który jest obowiązkowym składnikiem diety odchudzającej. Do swojego menu warto włączyć ją także ze względu na prozdrowotne właściwości  – udowodniono, że substancje zawarte w jej liściach mogą wspierać profilaktykę chorób nowotworowych i schorzeń serca.

Szparagi

Jeśli lubimy jeść nie tylko zdrowo, ale i wykwintnie, postawmy właśnie na szparagi. Niezależnie od tego, czy podamy je w formie przekąski, czy dodatku do dania głównego, możemy być spokojni. 100 gram tych warzyw to jedynie 20 kilokalorii, ale to nie jedyny argument, który przemawia na ich korzyść. Zawarte w nich białko sprawia, że są bardzo pożywne, a wysoka zawartość witamin, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i innych ważnych dla zdrowia pierwiastków czyni z niego cenny naturalny suplement.

Buraki

Decydując się na włączenie do diety buraków, przyrządzamy dwie pieczenie na jednym ogniu. Wspomagamy proces odchudzania, a jednocześnie zapewniamy sobie źródło energii, co docenią zwłaszcza osoby aktywne fizycznie. Zaserwowane przed treningiem poprawią naszą siłę i wytrzymałość, mimo że w 100 gramach znajdziemy tylko 43 kilokalorie. Obecne w ich składzie pektyny wspomogą przemianę materii i przyspieszą usuwanie szkodliwych toksyn, dzięki czemu poprawi się przy okazji nasze samopoczucie.

Ogórki

Kiedy z nieba leje się żar, a my nabieramy ochoty na małe co nieco, warto sięgnąć po ogórki, które jednocześnie zaspokoją nasz apetyt i pragnienie. Po dokładnym umyciu najlepiej jeść je ze skórką, w której znajdziemy zwalczające zły cholesterol sterole. Ogórki pomogą nam pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, korzystnie wpłyną na trawienie i przyspieszą proces spalania tkanki tłuszczowej, dostarczając tylko 16 kilokalorii w 100 gramach. Pamiętajmy także, że nie bez przyczyny doceniono je w kosmetyce – wyciąg z tego warzywa jest częstym składnikiem najróżniejszych preparatów upiększających.

Cytryny

Szklanka wody z sokiem z cytryny wypijana na czczo to stara jak świat metoda wspomagająca walkę o szczupłą sylwetkę. Na czym polega jej sekretne działanie? Związki o nazwie terpeny, które znajdziemy w składzie owocu, pobudzają produkcję śliny, co z kolei przekłada się na zwiększenie aktywności enzymów trawiennych. Napój pomoże przy okazji zapobiegać zaparciom, poskromi apetyt i zmniejszy ilość wchłanianych węglowodanów. Nie wspominając już o zwiększającej odporność witaminie C i antyoksydantach pomagających utrzymać nas w dobrym zdrowiu i kondycji.

Kalafior

Odchudzające właściwości kalafiora potwierdza jego pokrewieństwo z kapustą, jednak w przeciwieństwie do niej nie lubi on zbytnio wysokich temperatur. Aby zachować jak największą ilość zawartych w kalafiorze substancji odżywczych, gotujmy go tylko przez chwilę, jedynie do momentu, w którym różyczki odrobinę zmiękną. Najlepiej oczywiście jeść go na surowo, zapewniając sobie dawkę witamin, błonnika, mikroelementów i zaledwie 25 kilokalorii na 100 gram warzywa.

Arbuz

To kolejna propozycja dla fanów słodkości, którzy cenią sobie niskokaloryczne przekąski. Arbuz szturmem podbija nasze serca w sezonie wakacyjnym, będąc świetnym źródłem wody i witamin, na których utratę jesteśmy szczególnie narażeni, kiedy słupek rtęci zaczyna niepokojąco wędrować w górę. Ten orzeźwiający, a jednocześnie zaspokajający głód owoc z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania pysznych koktajli, deserów i sorbetów w żaden sposób niezagrażających naszej sylwetce. 30 kilokalorii w 100 gramach nie może przecież wyrządzić jej zbyt wielkiej krzywdy.

Cukinia

Uwielbiasz kotlety, racuszki i ciasta? Mamy świetną wiadomość - na diecie wcale nie musisz z nich rezygnować! Pod warunkiem, że do ich przygotowania wykorzystasz właśnie cukinię – warzywo, które w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Możemy przyrządzić je na sto różnych sposobów, a następnie bez obaw stanąć na wadze – w 100 gramach cukinii znajdziemy jedynie 17 kilokalorii. Nie zaszkodzi nam nawet całkiem spory, zdrowo przygotowany posiłek.

Pomidory

Uwzględniając pomidory w codziennym menu, wyświadczamy sobie ogromną przysługę. Nie tylko zmniejszamy ryzyko wystąpienia raka i niebezpiecznych chorób serca dzięki zawartemu w nich likopenowi, ale dodatkowo przyspieszamy efekty odchudzania, co zawdzięczamy niskiej kaloryczności tych warzyw (17 kilokalorii w 100 gramach) i niewielkiemu indeksowi glikemicznemu. Stanowią one ponadto doskonałe źródło potasu, który wspomagając usuwanie nadmiaru wody z organizmu, sprzyja utracie masy ciała.

Grejpfrut

To kolejny spośród sprzymierzeńców odchudzania, którego nie może zabraknąć w naszym jadłospisie. Jako bogate źródło minerałów i witamin stanowi doskonałą propozycję na zdrowe śniadanie stymulujące pracę układu pokarmowego, a dodatkowo wspomagającego spalanie tkanki tłuszczowej. Jego odchudzające właściwości chętnie wykorzystują np. Amerykanie, u których dieta grejpfrutowa cieszy się dużą popularnością.

Marchew

Warzywo to powinno częściej gościć na naszych stołach nie tylko ze względu na jego pozytywny wpływ na wzrok. 90 procent jej składu to woda, choć jest tu też całkiem sporo białka przy nikłej zawartości tłuszczu i nikłej kaloryczności (34 kilokalorie na 100 gram). Jest to cenne źródło pektyny, która utrudnia wchłanianie tłuszczów i przyspiesza proces ich trawienia. Warto wiedzieć, że korzeń wykorzystywany bywa jako naturalne lekarstwo na problemy trawienne. Działa także moczopędnie i pomaga pozbyć się nadmiaru sodu z organizmu.

Rzepa

Jeśli nadal miewasz opory przed zjedzeniem rzepy, być może przekona cię do tego fakt, że w 100 gramach warzywa znajduje się tylko 28 kilokalorii. Warto przemycać ją w surówkach czy sałatkach, dostarczając sobie w ten sposób szeregu związków wspomagających pracę żołądka i jelit, a także usprawniających prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Nie bez przyczyny wyciąg z niej stanowi popularny składnik preparatów odchudzających.

Jabłka

Sezon na te typowo jesienne owoce zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim okazja, by zafundować sobie zastrzyk przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i błonnika, a więc wszystkiego, czego potrzebujemy w czasie odchudzania. A nawet więcej – w jabłkach znajdziemy bowiem dodatkowo kwasy cytrynowy i jabłkowy, które pobudzają trawienie, oczyszczające organizm pektyny czy flawonoidy uchodzące za prawdziwy eliksir młodości.

Brokuł

O korzyściach wynikających z regularnego spożywania zielonych różyczek można byłoby mówić wiele. Warzywo to jest chyba najbardziej rozpoznawalnym atrybutem zdrowego odchudzania zawierającym jedynie 24 kilokalorie w 100 gramach. A to za sprawą dużych ilości błonnika, witamin, mikroelementów i szeregu innych cennych składników odżywczych, które sprawiają, że brokuł staje się przy okazji świetnym przeciwutleniaczem.

Brukselka

Zwykle omijana szerokim łukiem przez dzieci powinna na nowo zainteresować dorosłych, zwłaszcza tych, którym przeszkadzają dodatkowe kilogramy. Ilość mieszcząca się w jednej filiżance zaspokaja aż 1/5 dziennego zapotrzebowania na błonnik, którego znaczenia dla odchudzania nie trzeba przypominać. Dzięki brukselce unikniemy zgubnych napadów wilczego głodu, który tak często niweczy nasze starania o piękne ciało.

Cebula

Lecznicze właściwości cebuli znane są od setek lat. Okazuje się, że równie pomocna jak przy walce z infekcją wirusową może być w zmaganiach o szczupłą sylwetkę. Jej odchudzające działanie w największej mierze jest zasługą ograniczającego apetyt na słodycze chromu, który pomaga regulować stężenie glukozy we krwi. Co więcej, dzięki jej wyrazistemu, charakterystycznemu smakowi, szybciej jesteśmy w stanie zaspokoić głód.

Komentarze (12)
~mirka
~mirka ponad rok temu

Z czystym sumieniem mogę polecić dietę, którą sama stosowałam. Na początku byłam nastawiona sceptycznie ale jak zobaczyłam efekty byłam bardzo szczęśliwa. Schudłam 8 kg i od 2 lat tę wagę utrzymuje. Poleciłam dietę mojej siostrze, która dopiero zaczyna a już widzi efekty. Więcej energii i ubytek centymetrów na obwodach.(idealnafigura.com/ts) Warto schudnąć raz na zawsze i wagę utrzymać.

Odpowiedz
~Dorotka
~Dorotka ponad rok temu

no tak, tylko nie samymi warzywami i owocami człowiek żyje. Trzeba pamiętać też o produktach zbożowych np. razowe pieczywo, nabiale np. Serek Bieluch lekki (bardzo często jest rekomendowany przez dietetyków przy dietach odchudzających) a nawet niewielkiej ilości tłuszczu np. oliwy.

Odpowiedz
~majka342
~majka342 ponad rok temu

A ja od siebie na prawdę polecam Silvets.Świetny produkt wspomagający odchudzanie.Żadne środki do tej pory mi nie pomagały.Wiadomo,że samo nie zrobi się nic,ale wiele zawdzięczam temu preparatowi :) :) :) :) Można zamówić tutaj: http://nplink.net/zcUsivSx

Odpowiedz
~ewa
~ewa ponad rok temu

Masz problemy z nadwagą. Brak Tobie energi i witalności. Możesz sobie pomóc stosując nasze programy, które dostosowane są indywidualnie do potrzeb każdego klienta. Nie oferujemy po prostu "następnej diety". Dajemy do dyspozycji serwis i opiekę przez cały okres kuracji. Jeżeli są Państwo zdecydowani, prosimy odwiedzić nasze strony i wypisać kwestionariusz pozwalający na stworzenie osobistego programu, który pomoże Państwu w osiągnięciu celu. Pozdrowienia, Centrum Redukcji Wagi. http://www.idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
~jola
~jola ponad rok temu

Odchudzać się to trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ja stosowałam dietę 1000 kalorii, Dukana, Kwaśniewskiego. Efekty na krótko straszne jojo i do tego pojawiły się problemy z nerkami i wyniszczenie organizmu. Teraz wiem, ze sama dieta i do tego nieumiejętna niczego nie załatwi. To musi być cały system oparty na wiedzy. Zapoznajcie sie z ksiazką Odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii, tam pisza jak działa naprawdę nasz organizm obalaja mity na których żerują inni. Od 7 miesięcy odchudzam sie systemem fizjologiczny zgodnie z tą ksiazką. Mam 15 kg mniej bez jojo i czuję sie świetnie. Wyniki wróciły do normy i chce mi sie żyć. Naprawde lepiej wiedzieć co i jak robic bo mozna zrobić sobie krzywdę...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Odchudzanie dla każdego
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Odchudzanie dla każdego
Odchudzanie dla każdego

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Na czym polega ujemny bilans energetyczny? Określenie „ujemne kalorie" odnosi się do sytuacji, gdy dane produkty zawierają mniej kalorii, niż potrzebnych jest na wszystkie procesy związane z ich strawieniem, metabolizmem i wydaleniem. Ich spożywanie prowadzi...

Odchudzanie dla każdego

Jak zrzucić wagę po czterdziestce?

Jak zrzucić wagę po czterdziestce?

Utrata wagi po 40 roku życia Istnieją 2 główne różnice pomiędzy odchudzaniem się w młodszym wieku i po czterdziestce: szybkie diety, które działały (...) , które się odchudzają, jedzą np. bardzo mały posiłek w porze lunchu....

Odchudzanie dla każdego

Najlepsze węglowodany na utratę wagi

Najlepsze węglowodany na utratę wagi

i napadzie głodu bywa, że nagle robi się nam wszystko jedno i ratujemy się słodyczami. A to na pewno nie sprzyja odchudzaniu. Natomiast spożywanie dobrze

Odchudzanie dla każdego

Dieta Anny Lewandowskiej dla piłkarzy reprezentacji Polski

Dieta Anny Lewandowskiej dla piłkarzy reprezentacji Polski

Anna Lewandowska pełni funkcję dietetyka pięciu piłkarzy polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Żona piłkarza Bayernu opracowała jadłospisy, które stanowią podstawę pracy kucharzy naszej kadry. Co jedzą sportowcy przygotowujący się do Euro 2016? (http://fitness.wp.pl/18791,anna-lewandowska-czy...

Odchudzanie dla każdego

Odchudzasz się? Nie jedz tych owoców i warzyw

Odchudzasz się? Nie jedz tych owoców i warzyw

produktów nie można spożywać w nieograniczonych ilościach. Niektóre owoce i warzywa są zalecane w czasie odchudzania, ale istnieją (...) , które należy ograniczać w trakcie odchudzania. Oczywiście owoce tropikalne nie...

Odchudzanie dla każdego

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

zawdzięczają przede wszystkim cenie i dostępności. W porównaniu np. do fasoli czy soi jest tani. Każdy kij ma jednak dwa końce. Ryż jest dość (...) kaloryczny, a co za tym idzie, nie nadaje się dla osób chcących się odchudzać....