Przejdź na WP

Owies czy ser typu feta – co ma więcej kalorii i wartości odżywczych

Kalorie i wartości odżywcze Owies czy ser typu feta – co ma więcej kalorii i wartości odżywczych – sprawdź na WP abcZdrowie Owies Owies czy ser typu feta – co ma więcej kalorii i wartości odżywczych – sprawdź na WP abcZdrowie Ser typu feta
Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu
Wartość energetyczna 389 kcal 264 kcal
Białko 16,89 g 14,21 g
Węglowodany 66,3 g 4,09 g
Cukier 0 g 4,09 g
Błonnik 10,60 g 0 g
Tłuszcz 6,90 g 21,3 g
Tłuszcze nasycone 1,22 g 14,95 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,18 g 4,62 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,54 g 0,59 g
Cholesterol 0 mg 89,0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

1. Owies czy ser typu feta - co ma mniej kalorii?

Owies w 100 g posiada wartość energetyczną 389 kcal, natomiast ser typu feta 264 kcal. Owies ma w sobie:

  • 16,89 g białka,
  • 66,3 g węglowodanów,
  • 0 g cukru,
  • 10,60 g błonnika.

Z kolei ser typu feta zawiera:

  • 14,21 g białka,
  • 4,09 g węglowodanów,
  • 4,09 g cukru,
  • 0 g błonnika.

Ser typu feta w 100 g zawiera tyle samo witaminy C co owies.

2. Owies czy ser typu feta - co ma więcej witamin?

Ser typu feta w 100 g zawiera 125 µg RAE witaminy A, 16,00 i.u. witaminy D i 1,80 µg witaminy K, a owies: 0 µg RAE witaminy A, 0 i.u. D i 0 µg witaminy K.

Owies zawiera witaminy z grupy B. W 100 g produktu znajdziemy:

  • 0,76 mg witaminy B1 (tiaminy),
  • 0,14 mg witaminy B2 (ryboflawiny),
  • 0,96 mg witaminy B3 (niacyny),
  • 0 mg witaminy B4 (choliny),
  • 1,35 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego),
  • 0,12 mg witaminy B6 (pirydoksyny),
  • 56,0 µg witaminy B9 (kwasu foliowego),
  • 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).

Ser typu feta natomiast zawiera następujące witaminy z grupy B:

  • 0,15 mg witaminy B1 (tiaminy),
  • 0,84 mg witaminy B2 (ryboflawiny),
  • 0,99 mg witaminy B3 (niacyny),
  • 15,40 mg witaminy B4 (choliny),
  • 0,97 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego),
  • 0,42 mg witaminy B6 (pirydoksyny),
  • 32,0 µg witaminy B9 (kwasu foliowego),
  • 1,69 µg witaminy B12 (kobalaminy).

3. Owies czy ser typu feta - co jest zdrowsze?

Owies w 100 g zawiera 0 mg cholesterolu oraz 6,90 g tłuszczów, w tym:

  • 1,22 g tłuszczów nasyconych,
  • 2,18 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 2,54 g tłuszczów wielonienasyconych.

Natomiast ser typu feta zawiera 89,0 mg cholesterolu oraz 21,3 g tłuszczów, w tym:

  • 14,95 g tłuszczów nasyconych,
  • 4,62 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,59 g tłuszczów wielonienasyconych.

Ser typu feta zawiera około 9 razy więcej wapnia i niżokoło 7 razy mniej żelazaniż owies. W 100 g posiada również około 9 razy mniej magnezu.

Dodatkowo, w 100 g ser typu feta zawiera:

  • 337 mg fosforu,
  • 62,0 mg potasu,
  • 917 mg sodu,
  • 2,88 mg cynku,
  • 0,03 mg miedzi,
  • 0,03 mg manganu,
  • 15,00 µg selenu.

Tymczasem owies zawiera w 100 g:

  • 523 mg fosforu,
  • 429 mg potasu,
  • 2,00 mg sodu,
  • 3,97 mg cynku,
  • 0,63 mg miedzi,
  • 4,92 mg manganu,
  • 0 µg selenu.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy