Przejdź na WP

Owoc granatu – charakterystyka, właściwości lecznicze, witaminy i minerały, zastosowanie w kuchni

Owoc granatu przez wiele osób nazywany jest także owocem życia i coraz częściej gości w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego warto go spożywać i co daje naszemu organizmowi?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Owoc granatu – charakterystyka

Owoc granatu jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Przede wszystkim zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych.

Owoc granatu w swoim wnętrzu posiada słodkie, soczyste nasiona i to właśnie one nadają się do jedzenia. Najbardziej dojrzałe są te okazy, które posiadają gładką i lśniącą skórkę.

2. Owoc granatu – właściwości lecznicze

Owoc granatu posiada właściwości lecznicze. Poprawia przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol.

Dobroczynne działanie granatu
Dobroczynne działanie granatu [6 zdjęć]

Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C,...

zobacz galerię

Inne właściwości tego owocu to: zapobieganie procesom starzenia się, regulacja problemów z trawieniem, odmładzanie, regenerowanie skóry z trądzikiem, łagodzenie objawów menuopauzy przeciwdziałanie problemom z erekcją.

Owoc granatu posiada wiele drogocennych składników odżywczych. Nie bez przyczyny nazywany jest więc owocem życia, a jego sok życiodajnym nektarem. Warto zatem wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu.

3. Owoc granatu – witaminy i minerały

Owoce grantu to bogate źródło witaminy C, witaminy E, witaminy B, witaminy A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak: magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod.

Zdrowotne właściwości granatów
Zdrowotne właściwości granatów [7 zdjęć]

Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia...

zobacz galerię

W skład owocu granatu wchodzą również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. W 100 gramowej porcji świeżych owoców granatu znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii.

4. Owoc granatu - jak jeść granat?

Jak jeść granat? Otóź metody są różne. Najwygodniej jest obrać go ze skórki, a następnie wyłuskać słodkie nasiona.

Jak przygotować granat do zjedzenia:

  • na początku należy odciąć nożem wierzchnią część owocu z końcówką, zwaną koroną granatu
  • następnie skórkę granatu trzeba naciąć wzdłuż
  • granat trzeba włożyć na kilka minut do naczynia z wodą, a następnie rozdzielić na mniejsze części (łupina granatu wypłynie na powierzchnie, a nasiona opadną na dno)
  • nasiona granatu należy odcedzić przez sitko i wysuszyć

5. Owoc granatu – zastosowanie w kuchni

Granat możemy zastosować w różnych przepisach kulinarnych. Sprawdzi się jako sok, jako dodatek do róznego rodzaju sałatek, czy dań głownych (np. batatów z serem feta, pesto pietruszkowym i nasionami granatu).

Zobacz także:

Owoc granatu w deserach również świetnie się sprawdzi. Jego słodki syrop doskonale skomponuje się z panna cottą. Owoce granatu można dodać do budyniu, owsianki, tostów francuskich albo ozdobić nimi muffinki. Dobrym pomysłem na wykorzystanie owocu granatu są sałatki. Granat możemy dodać także do orzeźwiającej sangrii.

W związku z tym, że sok z granatu w sklepach jest dość drogi, można pokusić się o jego własne wykonanie. Wystarczy przekroić owoc granatu, wydobyć z niego ziarenka, włożyć je do garnka i dodać 2 łyżki cukru oraz dwie łyżki wody. Wszystko gotujemy przez około 10 minut aż do momentu zgęstnienia. Na koniec przelewamy przez sitko, wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki i gotowe. Uzyskaliśmy gotowy do spożycia sok z granatu.

6. Surowy granat - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 87 g (1/2 szklanki, osłonki)
Wartość energetyczna 83,0 kcal 72,2 kcal
Białko 1,67 g 1,45 g
Węglowodany 18,70 g 16,27 g
Cukier 13,67 g 11,89 g
Błonnik 4,00 g 3,48 g
Tłuszcz 1,17 g 1,02 g
Tłuszcze nasycone 0,12 g 0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,09 g 0,08 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,08 g 0,07 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 10,20 mg 8,87 mg
Owoc granatu – charakterystyka, właściwości lecznicze, witaminy i minerały, zastosowanie w kuchni
Owoc granatu – charakterystyka, właściwości lecznicze, witaminy i minerały, zastosowanie w kuchni (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy