Owoc kaki (persymona). Dlaczego warto go jeść?
1 z 8Ojczyzna kaki
Za ojczyznę owocu kaki uznaje się Chiny. To stamtąd dotarł do Japonii, a w XIX wieku na terenie Stanów Zjednoczonych zaczęli go uprawiać kalifornijscy rolnicy. W dzisiejszych czasach persymona jest popularna we wszystkich rejonach świata, w których ciepły klimat stwarza odpowiednie warunki dla owocujących drzew, a więc w Azji Środkowej, południowej Europie, USA oraz w Korei Południowej. Te pomarańczowe owoce obrastają gałęzie drzew hurmy, które sięgają nawet ośmiu metrów.
Dzisiaj kaki można dostać w supermarketach, a nawet dyskontach. Za kilogram owoców trzeba zapłacić ok. 5 zł.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Redakcja poleca: Lubisz awokado? Sprawdź swoją wiedzę o tym owocu TEST