Pappardelle w sosie pomidorowym - składniki, przygotowanie, komentarz

Pappardelle to jedno z typowych dań kuchni włoskiej. To pasta, czyli makaron z sosem. Od makaronu tak naprawdę nie musimy uciekać. Większość z nas sądzi, że oprócz tego, że makaron tuczy, nie ma w nim nic dobrego. Tak naprawdę jednak makaron to zdrowe węglowodany.

Zobacz film: "Ten pyszny makaron!"

1. Pappardelle w sosie pomidorowym - składniki

  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki świeżych liści bazylii,
  • 1 opakowanie suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki,
  • 400 g makaronu fettuccine.

2. Pappardelle w sosie pomidorowym - przygotowanie,

Przygotowanie Pappardelle rozpoczynij od zagotowania wody. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. W miseczce blendera wymieszaj suszone pomidory, bazylię i czosnek i zmiksuj dokładnie. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębszej patelni. W tym momencie dodaj mieszankę czosnku i pomidorów i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty.

Po tym czasie dodaj do składników na patelni mleko i śmietanę, zmniejsz ogień, wymieszaj i duś, dopóki sos nie zgęstnieje. Dodaj paprykę, dopraw solą i pieprzem. Odcedź makaron i wymieszaj go z sosem pomidorowym. Podawaj na gorąco.

3. Pappardelle w sosie pomidorowym - komentarz

W połączeniu z warzywami, chudym mięsem czy rybą makaron stanowi dobrze zbilansowany posiłek. Makaron to jedzenie wszechstronne, o dużej wartości odżywczej, uniwersalne, tanie i międzynarodowe.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy