Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację.

1. Składniki

1 duży bakłażan;


1 szklanka orzechów włoskich;

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"


2 łyżeczki startego świeżego imbiru;

2 ząbki czosnku;


1 łyżka oliwy z oliwek;


3 ziarenka ziela angielskiego; 


sól, pieprz do smaku.

2. Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nakłuj bakłażana w kilku miejscach widelcem i piecz do miękkości, około 45 minut. Podczas gdy bakłażan będzie w piekarniku, posiekaj orzechy. Upieczonego bakłażana wyciągnij z piekarnika. Ściągnij skórkę, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Do masy dodaj imbir, oliwę z oliwek oraz ziele angielskie, sól i pieprz do smaku oraz orzechy. Przełóż do salaterki. Pastę można podawać z pieczywem pełnoziarnistym, chrupkim lub krakersami.

Ilość porcji: 8

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 98 kcal
Tłuszcz 8,0 g
Tłuszcze nasycone 0,8 g
Białko 2,2 g
Węglowodany 6,4 g
Cholesterol 0,0 mg
Błonnik 2,2 g
Witamina A 70,0 j.m.

3.

4. Komentarz

Ta wyrafinowana potrawa jest pełna smaku oraz aromatu, a zawarte w niej witaminy, sole mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że jest bardzo zdrowa i poprawia witalność organizmu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!