Pasta z oliwek i bakłażana

Pasta z oliwek i bakłażana to prosty sposób na smaczną i zdrową przekąskę. Bakłażany są źródłem żelaza, fosforu, wapnia oraz witamin C, A i z grupy B.

Składniki

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • pół bakłażana,
  • kilka oliwek,
  • szczypiorek,
  • ząbek czosnku,
  • jogurt naturalny,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

Pokrojone w cienkie plastry bakłażany posolić i odstawić na 10 minut. Oliwki i czosnek drobno pokroić. Włożyć do miski i zgnieść łyżką. Następnie opłukać i osuszyć bakłażana. Smażyć go na oliwie z oliwek aż będzie brązowy z każdej strony. Usmażonego bakłażana pokroić w drobną kostkę i połączyć z oliwkami i czosnkiem. Do tych składników dodać drobno posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Wymieszać. Składniki połączyć z jogurtem. Gotową pastę podawać z grzankami lub pieczywem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 160,5
Białko 4,8 g
Tłuszcz 11,7 g
Cholesterol 6,4 mg
Węglowodany 12,0 g
Błonnik 2,7 g
Witamina C 7,4 mg
Witamina A 160,5 µg

Komentarz

Bakłażany poprawiają przemianę materii, regulują trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika oraz obniżają cholesterol.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce Zielone szparagi nadadzą każdej sałatce żywy kolor!

Przystawki

Grzanki z czosnkiem

Grzanki z czosnkiem

Pyszne grzanki czosnkowe mogą posłużyć zarówno jako przystawka, jak i pożywna przekąska między posiłkami.

Przystawki

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Nadziewana cukinia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy mają ochotę coś przekąsić. To dobry pomysł także na przystawkę.

Przystawki

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Ziemniaczane talarki zapiekane w cebuli i czosnku są pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, a także mogą stanowić wspaniałą przystawkę.

Przystawki

Ziemniaki na słodko

Ziemniaki na słodko

Przystawka w formie podpiekanych na słodko ziemniaczków z pewnością znajdzie wielu amatorów. To dobry przepis na zaspokojenie południowego głodu.

Przystawki

Płatki owsiane z owocami

Płatki owsiane z owocami

Płatki owsiane nie muszą kojarzyć się już z niezachęcającą papką - dodatek miodu i żurawiny sprawia, że danie staje się pyszną przekąską, do której chętnie się wraca.

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...