Pasta z oliwek i bakłażana

Pasta z oliwek i bakłażana to prosty sposób na smaczną i zdrową przekąskę. Bakłażany są źródłem żelaza, fosforu, wapnia oraz witamin C, A i z grupy B.

Składniki

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • pół bakłażana,
  • kilka oliwek,
  • szczypiorek,
  • ząbek czosnku,
  • jogurt naturalny,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

Pokrojone w cienkie plastry bakłażany posolić i odstawić na 10 minut. Oliwki i czosnek drobno pokroić. Włożyć do miski i zgnieść łyżką. Następnie opłukać i osuszyć bakłażana. Smażyć go na oliwie z oliwek aż będzie brązowy z każdej strony. Usmażonego bakłażana pokroić w drobną kostkę i połączyć z oliwkami i czosnkiem. Do tych składników dodać drobno posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Wymieszać. Składniki połączyć z jogurtem. Gotową pastę podawać z grzankami lub pieczywem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 160,5
Białko 4,8 g
Tłuszcz 11,7 g
Cholesterol 6,4 mg
Węglowodany 12,0 g
Błonnik 2,7 g
Witamina C 7,4 mg
Witamina A 160,5 µg

Komentarz

Bakłażany poprawiają przemianę materii, regulują trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika oraz obniżają cholesterol.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Grillowane tofu

Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...

Przystawki

Domowe przekąski do chrupania przed telewizorem (WIDEO)

Każdy z nas lubi od czasu do czasu spędzić **spokojny wieczór przed telewizorem **z dobrym filmem lub długo wyczekiwanym meczem. Zazwyczaj jednak na samym oglądaniu się nie kończy, a na stoliku obok kanapy lądują przekąski, niestety nie zawsze zdrowe....

Przystawki

Sycące potrawy dla zajętych (WIDEO)

Szybkie, proste do przyrządzenia w kuchni przez każdego z nas, czyli sycące dania dla zajętych. Jakub Kosel i jego mama przedstawią swoje przepisy na dania, które na co dzień goszczą na ich rodzinnym stole. Wśród propozycji znalazły się pieczone jabłka...

Przystawki

Pasztet z królika i masło rzeżuchowe (WIDEO)

Dania Wielkanocne charakteryzują się ogromną ilością smaków, ale niestety są też dosyć kaloryczne. Jak zrobić je w lżejszej wersji? Piotr Kucharski zaprezentował nam przepis na pasztet z mięsem z królika z dodatkiem pistacji. Choć danie to nie należy...