Pasta ze szpinakiem

Składniki:

  • 350g makaronu penne
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 200g śmietany kremówki
  • 1 paczka sera mozarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
  • parmezan

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Rozmrozić szpinak i wrzucić do rondla, w którym wcześniej należy rozgrzać oliwę. Dodać do rozmrażającego się szpinaku czosnek, doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec tego czasu dodać do rondla śmietanę, wymieszać i dalej dusić. Na sam koniec dodać ser mozarella, wymieszać i trzymać na ogniu do momentu, aż ser w całości się roztopi. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron al dente. Gdy będzie już dobry, odcedzić i wsypać do rondla. Wymieszać wszystko i włożyć na talerze. Całość, tuż przed podaniem, posypać parmezanem.

Komentarz:

Makaron penne ze szpinakiem to bardzo tradycyjna włoska pasta. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i niezwykle zdrowa ze względu na składnik, jakim jest szpinak. To zielone, wywołujące różne emocje, warzywo jest jednym z najzdrowszych elementów flory. Dzięki swoim składnikom pomaga zwalczać artretyzm, reumatyzm, choroby nerek czy wątroby. Poza tym wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto więc czasem zjeść taką pastę ze szpinakiem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!