Trwa ładowanie...

Pasta ze szpinakiem

Avatar placeholder
20.10.2014 13:26
Pasta ze szpinakiem
Pasta ze szpinakiem

Składniki:

  • 350g makaronu penne
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 200g śmietany kremówki
  • 1 paczka sera mozarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
  • parmezan

Przygotowanie:

Rozmrozić szpinak i wrzucić do rondla, w którym wcześniej należy rozgrzać oliwę. Dodać do rozmrażającego się szpinaku czosnek, doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec tego czasu dodać do rondla śmietanę, wymieszać i dalej dusić. Na sam koniec dodać ser mozarella, wymieszać i trzymać na ogniu do momentu, aż ser w całości się roztopi. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron al dente. Gdy będzie już dobry, odcedzić i wsypać do rondla. Wymieszać wszystko i włożyć na talerze. Całość, tuż przed podaniem, posypać parmezanem.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Komentarz:

Makaron penne ze szpinakiem to bardzo tradycyjna włoska pasta. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i niezwykle zdrowa ze względu na składnik, jakim jest szpinak. To zielone, wywołujące różne emocje, warzywo jest jednym z najzdrowszych elementów flory. Dzięki swoim składnikom pomaga zwalczać artretyzm, reumatyzm, choroby nerek czy wątroby. Poza tym wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto więc czasem zjeść taką pastę ze szpinakiem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze