Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni

Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni
Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni (Shutterstock)

W przeszłości często gościł na naszych stołach. Teraz jest zapomnianym warzywem. Mowa o pasternaku, który z wyglądu przypomina pietruszkę, ale jest od niej słodszy. Ze względu na bogactwo składników odżywczych pomaga na wiele dolegliwości. Warto więc, by wrócił do naszej codziennej diety.

Pasternak należy do rodziny warzyw selerowatych. Jest rośliną dwuletnią. Jego jadalna część to szary korzeń, do złudzenia przypominajacy pietruszkę. Liście pasternaku nie są wykorzystywane w kuchni, gdyż zawierają fototoksyczne substancje.

Uprawiany jest w wielu miejscach świata. Lubi wilgotne tereny, spotkać go można w rowach. W dawnych wiekach był rośliną bardzo popularną i wykorzystywaną w kuchni na co dzień. Z czasem zastąpiono go ziemniakami. W smaku jest słodki i delikatny, nie tak jak „spokrewniona” z nim pietruszka.

spis treści

1. Co to jest pasternak

Pasternak jest rośliną bogatą w witaminy, szczególnie w witaminę C. 100 gramów zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania. Zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok, a także witaminy z grupy B usprawniające układ nerwowy. Pasternak to również źródło węglowodanów, białka, błonnika, a także potasu, żelaza i wapnia.

Zobacz film: "Smaczny sekret dobrego zdrowia. Polacy nadal nie mają odpowiednich nawyków"

2. Pasternak dobry na jelita

Warzywo reguluje metabolizm i usprawnia pracę jelit. Pobudza także wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu organizm lepiej trawi pokarmy. Warzywo poleca się osobom, które stosują dietę. Jest niskokaloryczne - 100 gramów to tylko 75 kcal. Ponadto, ze względu na zawartość błonnika, jest rośliną dość sycącą. Pasternak ma także właściwości rozkurczające, więc pomoże przy dolegliwościach żołądkowych czy bolesnych miesiączkach.

3. Potas w pasternaku

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo
5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo [6 zdjęć]

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości,

zobacz galerię

Pasternak zawiera dość dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Ma więc zbawienny wpływ na serce. Zapobiega chorobom układu krążenia.

4. Maść z pasternaku

Słodkie warzywo jest źródłem olejków eterycznych i zawiera sporo witaminy C . Dlatego może być wykorzystywane w leczeniu przeziębienia i grypy. Nasze babcie przyrządzały napar z pasternaku czy maść z pasternaku, który świetnie łagodził stany zapalne układu oddechowego.

Przeczytaj także

5. Wyciąg z pasternaku

Roślina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Znana jest z właściwości regenerujących naskórek, często jest składnikiem kremów. Wyciąg z pasternaku wpływa także na porost włosów i lepsze ukrwienie skóry głowy. Włosy stają się gęste i mocniejsze. Roślina ta wykorzystywana jest w leczeniu łuszczycy i bielactwa. Ksantotoksyna i bergapten – to składniki obecne w pasternaku, które wzmagają wytwarzanie melaniny, czyli barwnika naszej skóry.

6. Składnik surówki

Świetnie sprawdzi się jako składnik surówki. Do pokrojonego pasternaka dodajemy jabłko, chrzan i drobno pokrojoną cebulkę. Całość polewamy delikatnie olejem.

Zobacz także:

Z warzywa można przyrządzić zupę-krem. Potrzebujemy warzywnego bulionu, 4 pasternaki, ziemniaki, cebulę i przyprawy: sól, pieprz. Po ugotowaniu i zmiksowaniu można posypać zupę pestkami dyni. Zupa krem z pasternaku gotowa.

Pasternak można także upiec. Pokrojone warzywo smarujemy miodem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 - 220 st. To świetna i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków.

7. Ile kalorii ma surowy pasternak

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 133 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna 75,0 kcal 99,75 kcal
Białko 1,20 g 1,60 g
Węglowodany 17,99 g 23,9 g
Cukier 4,80 g 6,38 g
Błonnik 4,90 g 6,52 g
Tłuszcz 0,30 g 0,40 g
Tłuszcze nasycone 0,05 g 0,07 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,11 g 0,15 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,05 g 0,06 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 17,00 mg 22,6 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze