Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni

W przeszłości często gościł na naszych stołach. Teraz jest zapomnianym warzywem. Mowa o pasternaku, który z wyglądu przypomina pietruszkę, ale jest od niej słodszy. Ze względu na bogactwo składników odżywczych pomaga na wiele dolegliwości. Warto więc, by wrócił do naszej codziennej diety.

Zobacz film: "Chcesz żyć dłużej? Jedz więcej owoców i warzyw"

Pasternak należy do rodziny warzyw selerowatych. Jest rośliną dwuletnią. Jego jadalna część to szary korzeń, do złudzenia przypominajacy pietruszkę. Liście pasternaku nie są wykorzystywane w kuchni, gdyż zawierają fototoksyczne substancje.

Uprawiany jest w wielu miejscach świata. Lubi wilgotne tereny, spotkać go można w rowach. W dawnych wiekach był rośliną bardzo popularną i wykorzystywaną w kuchni na co dzień. Z czasem zastąpiono go ziemniakami. W smaku jest słodki i delikatny, nie tak jak „spokrewniona” z nim pietruszka.

spis treści

1. Pasternak - witaminy i mikroelementy

Pasternak jest rośliną bogatą w witaminy, szczególnie w witaminę C. 100 gramów zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania. Zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok, a także witaminy z grupy B usprawniające układ nerwowy. Pasternak to również źródło węglowodanów, białka, błonnika, a także potasu, żelaza i wapnia.

2. Pasternak - dobry na jelita

Warzywo reguluje metabolizm i usprawnia pracę jelit. Pobudza także wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu organizm lepiej trawi pokarmy. Warzywo poleca się osobom, które stosują dietę. Jest niskokaloryczne - 100 gramów to tylko 75 kcal. Ponadto, ze względu na zawartość błonnika, jest rośliną dość sycącą. Pasternak ma także właściwości rozkurczające, więc pomoże przy dolegliwościach żołądkowych czy bolesnych miesiączkach.

3. Pasternak - dobry na serce

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo
5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo [6 zdjęć]

Warzywa to nieoceniane źródło witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nie mamy wątpliwości,...

zobacz galerię

Pasternak zawiera dość dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Ma więc zbawienny wpływ na serce. Zapobiega chorobom układu krążenia.

4. Pasternak - przeziębienie

Słodkie warzywo jest źródłem olejków eterycznych i zawiera sporo witaminy C . Dlatego może być wykorzystywane w leczeniu przeziębienia i grypy. Nasze babcie przyrządzały napar z pasternaku czy maść z pasternaku, który świetnie łagodził stany zapalne układu oddechowego.

Przeczytaj także

5. Pasternak - zastosowanie w kosmetyce

Roślina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Znana jest z właściwości regenerujących naskórek, często jest składnikiem kremów. Wyciąg z pasternaku wpływa także na porost włosów i lepsze ukrwienie skóry głowy. Włosy stają się gęste i mocniejsze. Roślina ta wykorzystywana jest w leczeniu łuszczycy i bielactwa. Ksantotoksyna i bergapten – to składniki obecne w pasternaku, które wzmagają wytwarzanie melaniny, czyli barwnika naszej skóry.

6. Pasternak - zastosowanie w kuchni

Świetnie sprawdzi się jako składnik surówki. Do pokrojonego pasternaka dodajemy jabłko, chrzan i drobno pokrojoną cebulkę. Całość polewamy delikatnie olejem.

Zobacz także:

Z warzywa można przyrządzić zupę-krem. Potrzebujemy warzywnego bulionu, 4 pasternaki, ziemniaki, cebulę i przyprawy: sól, pieprz. Po ugotowaniu i zmiksowaniu można posypać zupę pestkami dyni. Zupa krem z pasternaku gotowa.

Pasternak można także upiec. Pokrojone warzywo smarujemy miodem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 - 220 st. To świetna i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków.

7. Surowy pasternak - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 133 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna 75,0 kcal 99,75 kcal
Białko 1,20 g 1,60 g
Węglowodany 17,99 g 23,9 g
Cukier 4,80 g 6,38 g
Błonnik 4,90 g 6,52 g
Tłuszcz 0,30 g 0,40 g
Tłuszcze nasycone 0,05 g 0,07 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,11 g 0,15 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,05 g 0,06 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 17,00 mg 22,6 mg
Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni
Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy