Przejdź na WP

Pektyna – charakterystyka, występowanie, kalorie i wartości odżywcze

Pektyna jest naturalna mieszaniną węglowodanów, która występuje w różnych owocach. Pektyna należy do rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego. Pektyna ma właściwości żelujące, dlatego coraz częściej wykorzystuje się ją w przetwórstwie owoców. Jakie właściwości mają pektyny?

Zobacz film: "5 owoców, które pomogą ci schudnąć"

spis treści

1. Pektyna – charakterystyka

Pektyna jest naturalną substancją występującą w roślinach. Pektyna to polisacharyd (wielocukier). Najczęściej występuje w owocach. Pektyny chronią rośliny przed wysuszeniem, dbają o system odpornościowy roślin oraz chronią przed drobnoustrojami.

Ze względu na właściwości żelujące i zagęszczające pektyna jest wykorzystywana w przygotowywaniu galaretek, dżemów owocowych i marmolad. Pektyna jest stosowana także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią...

zobacz galerię

2. Pektyna – występowanie

Gdzie występuje pektyna? Generalnie w owocach. Największe stężenie pektyny znajdziemy natomiast w owocach cytrusowych.

Owoce zawierające pektynę, które mogą być stałym składnikiem naszej diety to:

Warzywa zawierające pektynę to:

3. Pektyna – wykorzystanie w przemyśle spożywczym

Jak już wspomnieliśmy pektyna jest używana w przemyśle spożywczym do wyrobu galaretek i dżemów. Stosuje się ją także do wyrobu nadzień cukierniczych, przetworów owocowych i mlecznych, napojów owocowych, soków owocowych, serków topionych, serków wiejskich czy kremowych serków do smarowania.

Pektyna zyskała uznanie w przemyśle spożywczym ponieważ działa zagęszczajaco, stabilizująco, żelująco. Można stosować pektynę jako środek glazurujący, który nada wyrobom cukierniczym odpowiedniej konsystencji i wyglądu.

Zobacz też:

4. Pektyna – wpływ na zdrowie

Pektyny mają również bardzo dobry wpływ na zdrowie. Po pierwsze pektyna ma zdolność wiązania cholesterolu w jelita co zapobiega jego wchłanianiu do krwioobiegu. Pektyny obniżają tempo wchłaniania się tłuszczów.

Dieta bogata w pektyny pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, który jest niekorzystny dla naszego organizmu.

Pektyna zapobiega gwałtownym skokom cukru ponieważ hamuje aktywność enzymów rozkładających cukry proste oraz skrobię. Dzięki temu pektyna zmniejsza ryzyko insulinoodporności, cukrzycy oraz wzrostu masy ciała.

Pektyna wiąże się z wodą przez co treść pokarmowa pęcznieje w żołądku i dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki pektynie odchudzanie jest łatwiejsze. Pektyna usuwa także metale ciężkie z organizmu.

Inne właściwości zdrowotne pektyny to zapobieganie zaparciom, zapobieganie tworzeniu się kamieni żółciowych, zapobieganie miażdżycy.

Pektyna zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz działa przeciwbakteryjnie.

Pektyna może pomagać także przy biegunce. Dzięki właściwościom żelującym pektyna zagęszcza treść kałową i zmniejsza częstotliwość oddawania stolca.

5. Pektyna (płynna) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 11,00 kcal 3,12 kcal
Białko 0 g 0 g
Węglowodany 2,10 g 0,60 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 2,10 g 0,60 g
Tłuszcz 0 g 0 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

Porównaj wartości z innym produktem:

Pektyna – charakterystyka, występowanie, kalorie i wartości odżywcze
Pektyna – charakterystyka, występowanie, kalorie i wartości odżywcze

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy