Przejdź na WP

Pestki jabłek. Wyjaśniamy, dlaczego należy na nie uważać

Zdaniem naukowców powinniśmy uważać na pestki znajdujące się w jabłkach. Zawierają w sobie amigdalinę, czyli związek chemiczny, który może przekształcić się w cyjanowodór. Jego nadmiar w organizmie może mieć nawet śmiertelne konsekwencje.

Zobacz film: "Właściwości papierówek"

1. Amigdalina w pestkach jabłek

Jabłka są polskim towarem ekspertowym. Są łatwo dostępne i sprzedawane właściwie przez cały rok. Szacuje się, że rocznie każdy mieszkaniec Polski zjada ok. 13 kg właśnie tych owoców. Nic w tym dziwnego, jabłka znalazły stałe miejsce w naszej kuchni. Świetnie sprawdzą się jedzone na surowo jako przekąska w ciągu dnia, a także jako składnik ciast, dżemów i sosów.

10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia
10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia [10 zdjęć]

W jabłku znajduje się duże stężenie błonnika, który może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym...

zobacz galerię

Jedzenie pestek jabłek od lat wzbudza kontrowersje. Wszystko za sprawą znajdującej się w niej witaminy B17, czyli amigdaliny. Nie tylko w jabłkach znajdziemy ten zwiazek chemiczny. Naukowcy wykryli ją także m.in. w pestkach moreli, brzoskwini, śliwek, a także wiśni i gruszek. Ponadto znajdziemy jej niewielkie ilości m.in. w aronii, czarnym bzie, sezamie i ciecierzycy.

Amigdalina nie jest niezbędne do prawidłowej pracy organizmu człowieka, ale nie jest też szkodliwa. Problem może pojawić się wtedy, gdy przekształci się w cyjanowodór np. podczas uszkodzenia pestek w czasie jedzenia.

2. Dlaczego należy uważać na pestki jabłek?

Okazuje się więc, że cyjanek nie jest tylko trucizną funkcjonującą w kryminałach. Jedząc uszkodzone pestki jabłek możemy więc dostarczyć go do organizmu. To, jaka dawka cyjanowodoru jest śmiertelna, zależy przede wszystkim od masy ciała i rodzaju jabłek. Jego duże ilości mogą spowodować też poważne dolegliwości takie jak zatrucia, niewydolność serca i płuc. Ponadto gdy cyjanek trafia do organizmu mogą dokuczać nam bóle i zawroty głowy, nudności i wymioty, a także ból żołądka.

Aby uniknąć tego typu problemów i spać spokojnie, lepiej po prostu usuwać gniazdka nasienne przed zjedzeniem jabłek. Pamiętajmy jednak, że połknięcie nawet kilku pestek nie spowoduje zatrucia, czy śmierci. Należy podejść do tego ze spokojem i zdrowym rozsądkiem.

Pestki jabłek zawierają witaminę B17, czyli amigdalinę
Pestki jabłek zawierają witaminę B17, czyli amigdalinę (123RF)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy