Trwa ładowanie...

Pestki jabłek. Wyjaśniamy, dlaczego należy na nie uważać

Avatar placeholder
07.12.2019 05:06
Pestki jabłek zawierają witaminę B17, czyli amigdalinę
Pestki jabłek zawierają witaminę B17, czyli amigdalinę (123RF)

Zdaniem naukowców powinniśmy uważać na pestki znajdujące się w jabłkach. Zawierają w sobie amigdalinę, czyli związek chemiczny, który może przekształcić się w cyjanowodór. Jego nadmiar w organizmie może mieć nawet śmiertelne konsekwencje.

spis treści

1. Amigdalina w pestkach jabłek

Jabłka są polskim towarem ekspertowym. Są łatwo dostępne i sprzedawane właściwie przez cały rok. Szacuje się, że rocznie każdy mieszkaniec Polski zjada ok. 13 kg właśnie tych owoców. Nic w tym dziwnego, jabłka znalazły stałe miejsce w naszej kuchni. Świetnie sprawdzą się jedzone na surowo jako przekąska w ciągu dnia, a także jako składnik ciast, dżemów i sosów.

10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia
10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia [10 zdjęć]

W jabłku znajduje się duże stężenie błonnika, który może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

zobacz galerię
Zobacz film: "Właściwości papierówek"

Jedzenie pestek jabłek od lat wzbudza kontrowersje. Wszystko za sprawą znajdującej się w niej witaminy B17, czyli amigdaliny. Nie tylko w jabłkach znajdziemy ten zwiazek chemiczny. Naukowcy wykryli ją także m.in. w pestkach moreli, brzoskwini, śliwek, a także wiśni i gruszek. Ponadto znajdziemy jej niewielkie ilości m.in. w aronii, czarnym bzie, sezamie i ciecierzycy.

Amigdalina nie jest niezbędne do prawidłowej pracy organizmu człowieka, ale nie jest też szkodliwa. Problem może pojawić się wtedy, gdy przekształci się w cyjanowodór np. podczas uszkodzenia pestek w czasie jedzenia.

2. Dlaczego należy uważać na pestki jabłek?

Okazuje się więc, że cyjanek nie jest tylko trucizną funkcjonującą w kryminałach. Jedząc uszkodzone pestki jabłek możemy więc dostarczyć go do organizmu. To, jaka dawka cyjanowodoru jest śmiertelna, zależy przede wszystkim od masy ciała i rodzaju jabłek. Jego duże ilości mogą spowodować też poważne dolegliwości takie jak zatrucia, niewydolność serca i płuc. Ponadto gdy cyjanek trafia do organizmu mogą dokuczać nam bóle i zawroty głowy, nudności i wymioty, a także ból żołądka.

Aby uniknąć tego typu problemów i spać spokojnie, lepiej po prostu usuwać gniazdka nasienne przed zjedzeniem jabłek. Pamiętajmy jednak, że połknięcie nawet kilku pestek nie spowoduje zatrucia, czy śmierci. Należy podejść do tego ze spokojem i zdrowym rozsądkiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze