Pestki winogron mogą zostać wykorzystane w walce z próchnicą zębów
Odkryto, że naturalny związek występujący w winogronach wzmacnia zęby i zapobiega próchnicy.
Naukowcy twierdzą, że nowe odkrycie może ustrzec ludzi przed utratą zębów, a także wzmocnić już istniejące plomby, dzięki czemu wytrzymają one dłużej.
Ekstrakt z winogron jest produktem ubocznym przemysłu winiarskiego, który można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Od dawna wiadomo, że poprawia funkcjonowanie serca i polepsza krążenie. Jednak okazuje się, że to nie wszystko.
Naukowcy odkryli, że substancja ta mogłaby ograniczyć wypadanie zębów poprzez wydłużenie żywotności wypełnień z żywic kompozytowych lub innych, których trwałość to zwykle od pięciu do siedmiu lat.
Według ekspertów z Uniwersytetu Illinois, ekstrakt utwardza zębinę, tkankę, która stanowi większość zęba, a która leży pod twardą zewnętrzną emalią, czyli szkliwem.
Oznacza to, że nawet gdy szkliwo zębów jest uszkodzone, pozostała jego część (zębina), może mocniej wiązać się z materiałami stosowanymi w wypełnieniach.
Może to być dobrym pomysłem dla pacjentów, którzy wybierają żywiczne wypełnienia, ponieważ są bardziej estetyczne, chociaż nie są tak twarde, jak te z amalgamatu, których trwałość wynosi od 10 do 15 lat lub nawet dłużej.
Dr Ana Bedran-Russo, profesor stomatologii operacyjnej na uniwersytecie uważa, że gdy wypełnienie zaczyna wypadać, wokół niego tworzy się próchnica i tracimy plombę. Dzięki ekstraktowi możemy wzmocnić wnętrze zęba, co sprawia, że plomba będzie się lepiej trzymać.
Próchnica pojawia się, gdy zgromadzone w płytce nazębnej bakterie zaczynają produkować kwasy, które niszczą powierzchnię zębów.
Kiedy spożywamy zbyt dużo węglowodanów, szczególnie słodkich produktów spożywczych i napojów, bakterie w płytce nazębnej przekształcają węglowodany z pożywienia w energię, której potrzebują i jednocześnie wytwarzają kwas.
Może on zacząć rozkładać powierzchnię zęba, powodując otwory zwane ubytkami. Następnie zniszczeniu ulega następna warstwa pod szkliwem, a więc zębina. Wypełnienia są stosowane, aby powstrzymać bakterie, zanim dostaną się one do najistotniejszej części zęba, czyli miazgi.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy jest możliwa nadwrażliwość zębów po wymianie plomby? - odpowiada lek. dent. Justyna Hajduk
- Jakie są konsekwencje usunięcia plomby amalgatowej? - odpowiada lek. Krzysztof Szmyt
- Czy jest możliwe przebarwienie plomby? - odpowiada lek. dent. Konrad Rutkowski
Zębina w zębach składa się głównie z kolagenu, głównego białka strukturalnego w skórze i innych tkankach łącznych. Naukowcy odkryli, że uszkodzony kolagen w zębach można naprawić kombinacją roślinnych oligomerycznych proantocyjanidyn, flawonoidów znajdujących się w większości produktów i warzyw, oraz ekstraktów z nasion winogron.
A jeśli chodzi o wypełnienia żywiczne, muszą one odpowiednio mocno związać się z zębiną, ale ten obszar między szkliwem a miazgą jest często zbyt słaby. Silne połączenie wypełnienia żywicznego i bogatej w kolagen zębiny zapewnia lepszą trwałość.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.