Pierogi wegańskie

Tradycyjne pierogi warto raz na jakiś czas zastąpić pierogami z soczewicą. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Soczewica, należąca do roślin strączkowych, zawiera duże ilości białka, wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, witamin PP i C. Nasiona soczewicy mają ponadto wysoką zawartość kwasu foliowego, więc powinny je spożywać szczególnie młode kobiety w wieku rozrodczym.

Składniki:

  • cebula,
  • soczewica,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sól, pieprz.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Sposób przygotowania:

Wyrabiamy ciasto na pierogi. Cebulkę podsmażamy, dodajemy ugotowaną soczewicę i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dosmaczamy farsz i kleimy pierogi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!