Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Pikle – co to jest, właściwości octu, sposoby przygotowania

Avatar placeholder
14.04.2021 09:07
Pikle dodaje się najczęściej do potraw mięsnych
Pikle dodaje się najczęściej do potraw mięsnych (123rf.com)

Pikle to inaczej marynata warzywna, która zawiera „bombową” mieszankę naturalnych produktów, bogatych w źródła witamin. Pikle w cenionej przez miłośników kuchni marynacie na bazie octu stanowią fenomenalny dodatek do mięs, serów żółtych, a także burgerów. Wykorzystuje się je do sałatek, kanapek czy popularnych podczas letniego grillowania koreczków. Pikle to zbiór najlepszych warzyw – od ogórków po czosnek. Coraz częściej pojawiają się również przepisy na pikle stricte owocowe.

spis treści

1. Pikle – co to jest?

Dostępne w porze letniej warzywa są idealnym, naturalnym produktem możliwym do wykorzystania w ciągu całego roku. Ogórki, cukinia, papryka, rzodkiewka, marchew, kalafiory, cebula i czosnek, to „bombowa” mieszanka składająca się na pikle. Zaprawienie tych warzyw w marynacie staje się idealnym dodatkiem do zimowych obiadów.

Pikle dodaje się najczęściej do potraw mięsnych. Podstawą pikli jest przygotowanie marynaty z octu, wody, cukru i przypraw. Kluczową rolę w tej marynacie pełnią właściwości zawarte w occie.

Zobacz film: "5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu"

2. Pikle – właściwości octu

Najważniejszym składnikiem octu jest kwas octowy. Wykazuje się, że im mocniejszy jest ocet, tym bardziej zostaje obniżone pH danego roztworu. To ważne podczas przygotowywania m.in. pikli, które są przeznaczone do przechowywania ich przez dłuższy czas najczęściej w temperaturze pokojowej.

10 warzyw, które idealnie zastępują mięso
10 warzyw, które idealnie zastępują mięso [11 zdjęć]

Chciałbyś ograniczyć spożycie mięsa lub w ogóle z niego zrezygnować? Nic prostszego! Istnieje mnóstwo

zobacz galerię

Zawarte w marynacie z octu sól i cukier uniemożliwiają bakteriom korzystanie z wody. Dodane do zalewy zioła i przyprawy przedłużają trwałość produktu, a np. czosnek czy oregano mają antybakteryjne działanie. Do piklowania zaleca się używanie jasnych octów, dzięki którym zanurzone w nim produktu nie zabarwią się.

3. Pikle – sposoby przygotowania

Pikle można przygotować na kilka sposobów. Poniżej przedstawiono kilka.

  • Pikle z ogórków w zalewie musztardowej.

Składniki: ok. 2,5-3 kg ogórków gruntowych.

Zalewa: 4 szklanki wody + 1 szklanka octu (10%) + ¾ szklanki cukru (należy dodać podwójnie) + 5 łyżeczek musztardy delikatesowej + 2 liście laurowe + 1 łyżka soli + 4 ziarna ziela angielskiego + 1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie: Ogórki należy obrać i pokroić – zaleca się krojenie wzdłuż na 4 części lub w grube plastry. Następnie tak pokrojone ogórki włożyć do słoików. Składniki zawarte w zalewie należy gotować przez kilka minut. Kolejno, ogórki zalać przestudzoną zalewą. Trzeba poświęcić ok. 7 min. na pasteryzację – słoiki wyjąć z gorącej wody.

  • Pikle w zalewie słodkiej.

Składniki: ok. 2,5-3 kg letnich owoców, najlepiej jabłka.

Zalewa: 350 g octu winnego lub jabłkowego (6%) + 450g wody + 250g cukru.

Przygotowanie: Obrane i pokrojone ogórki umieścić w słoikach. Zalewę gotować przez kilka minut, a następnie – po przestudzeniu – zalać ogórki.

Zobacz także:

  • Pikle po żydowsku.

Składniki: 2,5-3 kg ogórków gruntowych, czosnek, marchew, cebula, koper, seler i natka pietruszki.

Zalewa: 5 szklanek wody + 1 szklanka cukru + 1 szklanka octu 10% + 2 łyżki soli.

Obrane i pokrojone ogórki włożyć do słoika. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 1 plaster cebuli, 3 plastry marchewki, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz koperek. Po ugotowaniu składników zalewy pozostawić ją do ostygnięcia. Następnie pasteryzować przez około 10 min.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze