Pizza wegańska

Pizza wegańska może urozmaicić każdy sobotni wieczór. Smakosze kuchni wegańskiej nie muszą obawiać się kaloryczności pizzy, a na dodatek mogą dowolnie dobierać ulubione składniki. Proponowana pizza wegańska jest przygotowywana na cienkim chrupiącym cieście i skojarzona z produktami, które w odpowiednich proporcjach zaspokajają potrzeby odżywcze organizmu, bez konieczności spożywania salami, szynki czy anchois.

Składniki:

  • połowa paczki drożdży,
  • 1½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki letniej wody,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 soczyste pomidory,
  • połowa czerwonej papryki,
  • cebulka/czerwona cebulka,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • łagodny keczup,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,
  • odrobina oleju.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkrusz i rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i szczyptę soli, pozostaw na kilka minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Następnie do miski wsyp mąkę, dodaj łyżkę oleju i zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto i pozostaw na około 20 minut.

Pod koniec tego czasu nastaw piekarnik na 180-200 stopni. Otrzymane ciasto rozwałkuj cienko w kształt koła na posmarowanej masłem lub margaryną blasze, pozostawiając grubsze brzegi. Ciasto posmaruj koncentratem pomidorowym, posyp bazylią i oregano. Na cieście rozłóż według uznania pokrojone pomidory, paprykę i cebulkę. Posyp ponownie bazylią i oregano. Wstaw do piekarnika na około 15 minut – sprawdzając co jakiś czas efekt.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy