Placki z kaszy jaglanej – właściwości kaszy jaglanej, przepis

Coraz częściej poszukujemy nowych rozwiązań żywieniowych. Zwiększa się świadomość, jeśli chodzi o zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Do codziennego jadłospisu włączane są warzywa pod różną postacią, nabiał. Szukamy składników, które dostarczą organizmowi witamin, minerałów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Na stołach pojawiają się ryby przygotowywane na różne sposoby, placki z kaszy jaglanej, lekkie desery owocowe.

1. Placki z kaszy jaglanej – właściwości kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej mogą być oddzielnym daniem lub stanowić zdrową przekąskę do głównego dania. Dlaczego akurat placki z kaszy jaglanej? Jakie właściwości ma kasza jaglana? Jest to łuskane proso. Właściwości odżywcze tego rodzaju kaszy porównywane są do właściwości kaszy gryczanej. Dlatego placki z kaszy jaglanej zawierają niewielką ilość skrobi, ale mają w sobie bardzo dużo białka.

Inne właściwości kaszy jaglanej to także duże ilości witamin z grupy B dla przykładu tiaminy, ryboflawiny. Dodatkowo placki z kaszy jaglanej to witamina E, żelazo, lecytyna, krzem czy miedź. Jakie są inne zalety jedzenia placków z kaszy jaglanej? Tego rodzaju danie jest niskokaloryczne, dlatego powinno znaleźć się w diecie odchudzającej. Co jest istotne to, że placki z kaszy jaglanej nie zawierają glutenu, dlatego zalecane są do jadłospisu osób cierpiących na celiakię.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Placki z kaszy jaglanej to źródło białka
Placki z kaszy jaglanej to źródło białka (123RF)

Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, dlatego placki z kaszy jaglanej mogą być jedzone w czasie przeziębień, ale przede wszystkim w czasie chorób układu pokarmowego. Kasza jaglana może neutralizować kwasy żołądkowe, dlatego placki z kaszy jaglanej mogą jeść osoby, które skarżą się na powracającą zgagę.

Przeczytaj także

Kasza jaglana, a więc i placki z kaszy jaglanej zawiera krzem, dlatego wpływa pozytywnie na kondycję paznokci i włosów. Krzem wpływa także na poprawę przemiany materii. Takie danie polecane jest też osobom, które mają pracę wymagającą dużego wysiłku intelektualnego, ponieważ placki z kaszy jaglanej to lecytyna, która wspiera koncentrację i pamięć.

2. Placki z kaszy jaglanej – przepis

Placki z kaszy jaglanej są łatwe w przyrządzeniu, ale bardzo ważne, aby odpowiednio przygotować kaszę jaglaną. Kasza ma specyficzny, gorzki smak, który nie wszystkim odpowiada, dlatego tak ważny jest sposób przygotowania. Przed wykonaniem dania kasza powinna być dokładnie opłukana, można ją moczyć w wodzie około godziny. Drugim sposobem na zneutralizowanie gorzkiego posmaku jest prażenie kaszy przez około minutę.

Kasze, które królują na polskich stołach
Kasze, które królują na polskich stołach [6 zdjęć]

Kasza to jeden z głównych składników kuchni wegańskiej. Ale coraz częściej goszczą na naszych stołach....

zobacz galerię

Placki z kaszy jaglanej nie są skomplikowanym daniem. Jakie składniki powinny się znaleźć w plackach?

  • kasza jaglana - 3/4 szklanki;
  • skrobia ziemniaczana - 2 łyżki;
  • jajko;
  • por;
  • kurkuma;
  • masło klarowane;
  • przyprawy np. sól i pieprz.

Placki z kaszy jaglanej mogą być podawane z jogurtem naturalnym, owocami wszystko według indywidualnych gustów kulinarnych i smakowych.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.