Placuszki jogurtowe

Wbrew pozorom, kuchnia wegetariańska nie musi być monotonna. Proste przepisy wegetariańskie pozwalają bowiem przygotować ogromną ilość potraw i przekąsek bezmięsnych. Jednym z nich są smaczne i lekkie placuszki jogurtowe. Ciasteczka jogurtowe to przysmak, który smakuje wszystkim dzieciom. Zamiast kupować batony czy chipsy, postaraj się zrobić kilka ciasteczek w domu i daj dzieciom do szkoły jako słodką przekąskę.

 

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • 3 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • szklanka mąki,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Jajka utrzyj z cukrem, używając do tego trzepaczki, następnie dodaj jogurt i mąkę połączoną z proszkiem, sól i wodę gazowaną. Ilość mąki i soli może ulec zmianie, aby uzyskana masa była trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju, tak żeby zakrywał dno naczynia. Wlej na patelnię kilka owalnych placków i przykryj je szklaną pokrywką. Gdy zauważysz, że na powierzchni pojawią się bąbelki, przewróć placuszki na drugą stronę i dosmaż bez przykrycia. Wyjmij placuszki i odsącz je na ręczniku papierowym. Pyszną przekąskę możesz posypać do smaku cukrem pudrem lub cynamonem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 318,00
Białko 14,08 g
Tłuszcz 6,85 g
Cholesterol 184,80 mg
Węglowodany 50,50 g
Błonnik 1,10 g
Witamina C 0,60 mg
Witamina A 145,60 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!