Płatki jaglane – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Czym są płatki jaglane? Są produkowane ze zbóż, a dokładniej z rozgniecionych ziaren prosa. Chociaż nie mają żadnego charakterystycznego smaku, są chrupiące i bardzo uniwersalne. Płatki jaglane są coraz bardziej popularnym składnikiem posiłków nie tylko ze względu na dużą zawartość witamin czy minerałów, ale także na ich dużą możliwość zastosowań w różnych daniach i z różnymi produktami.

1. Płatki jaglane – właściwości

Płatki jaglane, podobnie jak otręby czy kasza, są produktem, który korzystnie wpływa na organizm. Produkowane są z prosa, czyli zboża, które dostarcza organizmowi wielu cennych składników.

Dla przykładu płatki jaglane usprawniają pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność całego organizmu, wpływają pozytywnie na koncentrację. Codzienne spożywanie płatków jaglanych likwiduje nie tylko chroniczne zmęczenie, ale także bezsenność.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Według dietetyków posiłki z płatków jaglanych korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, ponieważ usprawniają trawienie, niwelują zaparcia, a jest to związane z dużą zawartością błonnika.

Płatki jaglane to źródło witamin i minerałów
Płatki jaglane to źródło witamin i minerałów (123RF)

Inne zalety płatków jaglanych to właściwości przeciwgrzybiczne, ale też moczopędne, co z kolei reguluje funkcjonowanie nerek.

Produkt polecany jest kobietom, które chcą wzmocnić włosy i paznokcie oraz poprawić stan skóry.

2. Płatki jaglane – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze posiadają płatki jaglane? Przede wszystkim stanowią źródło witamin z grupy B, które są istotne, ponieważ ich zadaniem jest utrzymanie komórek w dobrej kondycji. Witamina B wpływa też na pracę układu nerwowego. Płatki jaglane to także bogactwo witaminy E, która hamuje procesy starzenia.

To też warto wiedzieć

Płatki jaglane to również wapń, fosfor, potas, cynk, magnez i inne minerały, które organizują pracę narządów wewnętrznych. W płatkach jaglanych znajduje się lecytyna, która reguluje pracę mózgu, a w głównej mierze koncentrację, zdolność zapamiętywania. Substancja reguluje także poziom cholesterolu.

3. Płatki jaglane – zastosowanie

Coraz częściej płatki jaglane zastępują kanapki na śniadanie, są także zdrową przekąską pomiędzy posiłkami. Mogą być gotowane nie tylko na mleku, ale też na wodzie. Po ugotowaniu konsystencja płatków jaglanych przypomina budyń.

Warto także spróbować połączenia płatków jaglanych z jogurtem. Mogą być też dodane do startego jabłka i cynamonu.

Produkt można wykorzystać również jako chrupiącą panierkę do mięs - w ten sposób "odchudzimy" niektóre dania. Płatki jaglane są często wybierane przez sportowców, zwłaszcza po treningu, ponieważ dodane do np. jogurtu gwarantują uczucie sytości.

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?
Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe? [6 zdjęć]

Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia...

zobacz galerię

Ze względu na duże wartości odżywcze, płatki jaglane są zalecane przez dietetyków dla dzieci czy młodzieży. Ponieważ są twarde i chrupkie, niektóre z kobiet dodają płatki jaglane do maseczek kosmetycznych domowej roboty. Mogą być naturalnym scrubem do skóry twarzy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy