Płatki orkiszowe - właściwości, zastosowanie, przepis na pożywne śniadanie

Płatki orkiszowe produkuje się ze zmiażdżonych ziaren orkiszu. W płatkach orkiszowych znajdziemy dużo witamin i składników mineralnych. Co ważne płatki orkiszowe mogą posłużyć do wzmocnienia organizmu, gdy jesteśmy po chorobie. Dania zawierające płatki orkiszowe nie muszą być bardzo wyszukane. Wystarczy przygotować sobie na śniadanie pożywne płatki orkiszowe na wodzie, aby dobrze zacząć dzień i dostarczyć odpowiednią dawkę energii.

spis treści

1. Płatki orkiszowe - właściwości

Płatki orkiszowe są znane ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm człowieka. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych można je stosować dla wzmocnienia odporności lub w okresie rekonwalescencji. Płatki orkiszowe przyśpieszają regenerację komórek, a także poprawiają kondycję skóry i paznokci. Gluten zawarty w płatkach orkiszowych jest dość dobrze tolerowany przez osoby, które normalnie muszą wykluczyć ten składnik ze swojej diety.

Zobacz film: "Jakie płatki wybrać?"

100 g płatków orkiszowych to ok. 323 kalorie. Płatki orkiszowe zawierają sporo węglowodanów i tłuszczy. Ponadto płatki orkiszowe to źródło białka, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i selenu oraz witamin z grupy B i witaminy PP, E i A.

Płatki orkiszowe to zmiażdżone ziarna orkiszu
Płatki orkiszowe to zmiażdżone ziarna orkiszu (123rf)

Po płatki orkiszowe powinny sięgać osoby chore na serce oraz zmagające się z cukrzycą. Co ważne płatki orkiszowe obniżają poziom cholesterolu we krwi.

2. Płatki orkiszowe - zastosowanie

Składnikiem płatków orkiszowych jest rodanit. Jest to składnik biologicznie czynny, który można również znaleźć np. w mleku matki. Jest to naturalny antybiotyk, który ma istotne właściwości antybakteryjne. Dlatego dieta bogata w orkisz chroni po części przed powszechnymi i częstymi obecnie infekcjami wirusowymi.

Czego nie jeść na śniadanie?
Czego nie jeść na śniadanie? [10 zdjęć]

Śniadanie często nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale ciągle je pomijamy w związku z brakiem...

zobacz galerię

Płatki orkiszowe są również popularnym składnikiem śniadania. Śniadanie na bazie płatków orkiszowych jest proste, szybkie i bardzo pożywne. Daje również duże pole możliwości, ponieważ płatki orkiszowe można komponować z różnymi składnikami według własnego uznania.

3. Płatki orkiszowe - przepis na pożywne śniadanie

Płatki orkiszowe cechuje bardzo charakterystyczny orzechowy aromat, dlatego bardzo dobrym pomysłem jest, aby przygotować z nich słodkie, ale zdrowe i pożywne śniadanie.

Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy oczywiście płatków orkiszowych (ok. szklanki), łyżeczki rodzynek, owoców jagóg goji, żurawiny oraz odrobiny miodu gryczanego i oczywiście wody, na której ugotujemy płatki orkiszowe.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Płatki orkiszowe należy zalać w garnku zimną wodą ok. 1,5 cm powyżej poziomu płatków. Należy uważać, ponieważ płatki orkiszowe wchłoną wodę i możliwe, że będzie trzeba jej dolać pod koniec gotowania. Płatki gotujemy 15 min. Po upływie tego czasu należy wyłączyć palnik. Nie ściągamy z niego jednak garnka z ugotowanymi płatkami orkiszowymi. Dodajemy natomiast rodzynki, owoce goji, żurawinę i miód. Mieszamy i zostawiamy na jeszcze chwile, aby uwolnić aromaty i smaki suszonych owoców w temperaturze. Po tym czasie śniadanie jest gotowe.

W przypadku takiego śniadania nuda i jednostajność nam nie grozi. Bakalie towarzyszące płatkom orkiszowym możemy dowolnie wymieniać i dopasować składniki do naszych kubków smakowych. Płatki orkiszowe można również podawać np. ze świeżymi owocami i jogurtem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy