Kalorie w płatkach owsianych – wartość odżywcza, rodzaje, błonnik, witaminy

Płatki owsiane są cennym źródłem błonnika, witamin i tłuszczy nienasyconych. Co więcej, kalorii w płatkach owsianych jest niewiele, a są bardzo pożywne. Ile kalorii mają płatki owsiane? Jakie wyróżniamy rodzaje płatków owsianych?

Kalorie w płatkach owsianych – wartość odżywcza

Płatki owsiane zawierają około 366 kalorii w 100 g. Kalorie w płatkach owsianych nie są jednak wadą, ponieważ w tej porcji znajdziemy około 54 g węglowodanów, 13,5 g białka i około 7 g tłuszczu. Tłuszcz zawarty w płatkach owsianych to cenne tłuszcze nienasycone.

Zobacz film: "Czym jest żywność ekologiczna?"

Kalorie w płatkach owsianych – rodzaje płatków

Niezależnie od rodzaju, kalorie w płatkach owsianych to 366 w 100 g. Wzrost kalorii w płatkach owsianych jest zależny od ewentualnych dodatków. Wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych ze względu na różną obróbkę owsa. Z całych ziaren owsa uzyskujemy płatki owsiane zwykłe. Należy pamiętać, że ten rodzaj płatków owsianych przed zjedzeniem należy ugotować. Kolejny rodzaj to płatki owsiane górskie, które otrzymuje się z połówek ziaren. Dzięki temu skracamy czas potrzebny na ich przygotowanie. Płatki owsiane górskie są gotowe do spożycia po zagotowaniu. Ostatnim rodzajem płatków owsianych są płatki owsiane błyskawiczne. Otrzymuje się je z pokrojonych ziaren owsa poddanego wcześniej obróbce termicznej. Dzięki temu płatki owsiane błyskawiczne można spożywać bez gotowania, na przykład jako dodatek do jogurtów, mleka czy musli, a niewielka ilość kalorii w płatkach owsianych, nie podniesie kaloryczności przekąski.

5 doskonałych powodów, by jeść owsiankę

Ugotowane płatki owsiane zawierają dużo błonnika, dzięki któremu czujemy się dłużej nasyceni. Błonnik pozytywnie wpływa na kondycję układu pokarmowego,...

Kalorie w płatkach owsianych – błonnik i witaminy

Kalorie w płatkach owsianych to nie wszystko. Posiadają one bowiem niezwykle ważny i cenny dla zdrowia błonnik. Co więcej, zawarty w płatkach owsianych błonnik to najcenniejsza frakcja rozpuszczalna w wodzie. Dzięki temu jego zdrowotne działanie jest nieocenione, pomimo kalorii w płatkach owsianych. Błonnik bowiem obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom. Płatki owsiane z cennym błonnikiem rozpuszczalnym to głównie beta-glukan, czyli węglowodan złożony. Ma on zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Błonnik ma również działanie prebiotyczne, a także spowalnia proces przyswajania cukrów, co przyczynia się do zapobiegania otyłości i cukrzycy typu 2. Pomimo kalorii w płatkach owsianych, pozytywnie wpłyną one na utrzymanie prawidłowej sylwetki.

 

Zawarty w płatkach owsianych błonnik zapobiega także mnożeniu się komórek nowotworowych i wzmacnia układ odpornościowy, gdyż wchłania wirusy i bakterie atakujące organizm. Część nierozpuszczalna błonnika, która zawarta jest w płatkach owsianych, poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co zapobiega zgadze i nadkwasocie. Pomimo niskiej zawartości kalorii w płatkach owsianych, dają one uczucie sytości, co pozwala na zmniejszenie kaloryczności w posiłkach. Zjemy go po prostu mniej, a będziemy czuli się najedzeni.

Płatki owsiane, oprócz małej zawartości kalorii to nie tylko błonnik, ale także źródło korzystnych dla organizmu witamin. W płatkach owsianych znajdziemy witaminy z grupy B6, które korzystnie wpływają na koncentrację i pamięć, a także szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 także znajduje się w płatkach owsianych, a dzięki temu odczuwamy mniejsze zmęczenie i rozdrażnienie. Mała zawartość kalorii w płatkach owsianych i witaminy, to nie jedyne zalety owsianki. W płatkach znajdziemy także selen, magnez, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. To jednak nie koniec z ilością witamin w płatkach owsianych. Owies zawiera również witaminy z grupy E, czyli silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki i spowolniają proces starzenia.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - właściwości Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i go odkwasić. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Chleb w każdym polskim domu Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem. Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...