Polacy jedzą za dużo mięsa

W zeszłym miesiącu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podała, że mięso – zwłaszcza przetworzone – powoduje raka. Okazuje się, że Polacy jedzą go prawie dwa razy więcej, niż zakładają normy.

Polacy lubią mięso

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że z roku na rok spożycie mięsa w Polsce spada. W 2011 roku wynosiło ponad 73 kilogramy na osobę rocznie. Obecnie jeden Polak w ciągu roku zjada 67,5 kilograma mięsa. Mimo to wciąż jemy go więcej, niż zakładają normy WHO.

Polecane wideo:

Średnie spożycie mięsa (w tym drobiu i podrobów) na świecie to ok. 800 gramów tygodniowo, w Polsce – 1300 gramów. WHO  zaleca, by nie jeść więcej niż 500 gramów przetworzonego mięsa, czyli nie więcej niż 750 gramów świeżego. Polacy spożywają prawie dwa razy więcej, niż zakłada norma.

Skąd taka popularność mięsa w naszym kraju? Profesor Zenon Zduńczyk z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk powiedział Polskiej Agencji Prasowej, że wynika ona z utrwalonych nawyków żywieniowych. Cenimy mięso nie tylko za walory smakowe, ale również za wartości odżywcze. Dostarcza ono białka, witamin i minerałów, dlatego od lat jest podstawą żywienia Polaków.

Mięso jest szkodliwe?

WHO nie ma wątpliwości, że mięso powinno być częścią zdrowej diety. Zaleca jednak, aby ograniczyć jego ilość i częściej sięgać po ryby, owoce morza i produkty roślinne. Dla zdrowia warto zrezygnować z produktów przetworzonych, czyli konserw, wędlin, kiełbas, gotowych produktów mięsnych.

To właśnie te rodzaje mięsa zostały uznane za rakotwórcze, na równi z azbestem czy dymem papierosowym. Dlaczego? Dodaje się do nich substancje przedłużające trwałość i wzmacniające smak, które negatywnie wpływają na stan zdrowia.

WHO ostrzega, że jedząc 50 gramów przetworzonego mięsa w ciągu dnia, zwiększamy ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc. Należy pamiętać również o tym, że taka żywność zawiera duże ilości tłuszczu i soli, które negatywnie działają na układ krążenia.

Świadomość szkodliwości nadmiaru mięsa w diecie wzrasta, jednak Polakom trudno zrezygnować z tego składnika. Profesor Zduńczyk twierdzi, że model odżywiania ulegnie zmianie dopiero za kilkanaście lat. Młodzi ludzie bardziej interesują się zdrowym stylem życia i znaczeniem diety, dlatego są skłonni do zmiany przyzwyczajeń.

Komentarze (18)
~pati
~pati ponad rok temu

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~gosia
~gosia ponad rok temu

To prawda. Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~valdemarini
~valdemarini ponad rok temu

Uwaga na ryby i warzywa.Ryby hodowlane są sztucznie pasione.Co poniektóre mają nowotwór np.głowy.A więc kupowanie ryby bez głowy to ruska ruletka.O bałtyckich rybach nie wspominam bo to trutka,która powoli nas przytruwa.A warzywa?Tak samo są sztucznie .Niestety ale roślina nie jest w stanie wydalić choć trochę trucizny w przeciwieństwie do ryb. jest tym co dostaje.A więc całą chemię zjadamy ze smakiem. Dodatkowo są GMO.Wychodzi na to że warzywa należy kupować u biednych babć,bo one na pewno takiej ilości chemii nie sypią.

Odpowiedz
~anty
~anty ponad rok temu

Mięso powoduje raka. Warzywa i owoce są pryskane cholera wie czym, część z nich jest modyfikowana genetycznie i nie do końca wiadomo, jaki jest ich wpływ na człowieka i środowisko. Ryby = metale ciężkie, m.in. rtęć. Słodycze, tłuszcze, jajka... = nadciśnienie, cukrzyca, otyłość. Woda = śladowe ilości leków i antybiotyków. Soki = benzoesan sodu i inne świństwa. Panie, jak żyć, co jeść, co pić? Nie napiszę,że żyć powietrzem, bo to u nas też jest strasznie skażone. A może po prostu lać na to wszystko i jeść. Jeden pali papierochy jak lokomotywa i żyje 90 lat (np. moja babcia), a inny umiera w wieku 40 lat na raka żołądka, choć wcześniej był wegetarianinem (słynny, polski muzyk).

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Mięso
Mięso

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Co jest prawdą, a co fałszem? Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze (...) jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem. Zobacz...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego, producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana (...) - mówi. Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni...

Mięso

Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

kanapki, sałatki i różnych potraw, zastępując mięso. Soczewica Soczewica smakuje wyśmienicie, a łatwiej ją ugotować niż inne rodzaje fasoli (...) czy gotowane na twardo lub miękko. Jajka pochodzą od kur, ale nie są uważane za mięso,...

Mięso

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

Mięso na cenzurowanym Kiełbasa, szynka, salami, burgery i hot-dogi tak samo groźne dla zdrowia, jak papierosy, alkohol i azbest - ostrzega Światowa (...) Organizacja Zdrowia (WHO). Przetworzone mięso zwiększa ryzyko...

Mięso

Obalamy mity na temat mięsa

Obalamy mity na temat mięsa

Mięso jest niezdrowe? Czy mięso rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia? Spekulacje na temat rzekomego gnicia produktów mięsnych w układzie (...) pokarmowym i niekorzystnego wpływu na organizm pojawiają się regularnie....

Mięso

Czy warto jeść podroby?

Czy warto jeść podroby?

Kontrowersyjna piąta ćwiartka Czasy, gdy były kojarzone z mięsem gorszej jakości, minęły. Teraz podroby to hit restauracyjnych menu, gdzie podawane są w eleganckiej formie z wykwintnymi dodatkami. Podroby, czyli tzw. piąta ćwiartka, wracają na salony...

Mięso

Właściwości zdrowotne wątróbki

Właściwości zdrowotne wątróbki

Właściwości wątróbki Niektórzy się nią zajadają, inni brzydzą. Wątróbka, bo właśnie o niej mowa, skrywa w sobie jednak wiele składników odżywczych. Niektórzy dietetycy zaliczają ją nawet do popularnych superfoods. Każdy z nas powinien spróbować się do...

Mięso

Burgery niebezpieczne dla życia

Burgery niebezpieczne dla życia

Mielone mięso pod lupą. Sprawdź, jak jedząc ulubionego burgera, nie zarazić się niebezpieczną dla życia i zdrowia pałeczką okrężnicy. Burgery pełne (...) jest krwisty lub średnio wysmażony, może zawierać groźne dla zdrowia i życia bakterie...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego (...) Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym....