Polacy jedzą za dużo mięsa

W zeszłym miesiącu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podała, że mięso – zwłaszcza przetworzone – powoduje raka. Okazuje się, że Polacy jedzą go prawie dwa razy więcej, niż zakładają normy.

Polacy lubią mięso

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że z roku na rok spożycie mięsa w Polsce spada. W 2011 roku wynosiło ponad 73 kilogramy na osobę rocznie. Obecnie jeden Polak w ciągu roku zjada 67,5 kilograma mięsa. Mimo to wciąż jemy go więcej, niż zakładają normy WHO.

Polecane wideo:

Średnie spożycie mięsa (w tym drobiu i podrobów) na świecie to ok. 800 gramów tygodniowo, w Polsce – 1300 gramów. WHO  zaleca, by nie jeść więcej niż 500 gramów przetworzonego mięsa, czyli nie więcej niż 750 gramów świeżego. Polacy spożywają prawie dwa razy więcej, niż zakłada norma.

Skąd taka popularność mięsa w naszym kraju? Profesor Zenon Zduńczyk z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk powiedział Polskiej Agencji Prasowej, że wynika ona z utrwalonych nawyków żywieniowych. Cenimy mięso nie tylko za walory smakowe, ale również za wartości odżywcze. Dostarcza ono białka, witamin i minerałów, dlatego od lat jest podstawą żywienia Polaków.

Mięso jest szkodliwe?

WHO nie ma wątpliwości, że mięso powinno być częścią zdrowej diety. Zaleca jednak, aby ograniczyć jego ilość i częściej sięgać po ryby, owoce morza i produkty roślinne. Dla zdrowia warto zrezygnować z produktów przetworzonych, czyli konserw, wędlin, kiełbas, gotowych produktów mięsnych.

To właśnie te rodzaje mięsa zostały uznane za rakotwórcze, na równi z azbestem czy dymem papierosowym. Dlaczego? Dodaje się do nich substancje przedłużające trwałość i wzmacniające smak, które negatywnie wpływają na stan zdrowia.

WHO ostrzega, że jedząc 50 gramów przetworzonego mięsa w ciągu dnia, zwiększamy ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc. Należy pamiętać również o tym, że taka żywność zawiera duże ilości tłuszczu i soli, które negatywnie działają na układ krążenia.

Świadomość szkodliwości nadmiaru mięsa w diecie wzrasta, jednak Polakom trudno zrezygnować z tego składnika. Profesor Zduńczyk twierdzi, że model odżywiania ulegnie zmianie dopiero za kilkanaście lat. Młodzi ludzie bardziej interesują się zdrowym stylem życia i znaczeniem diety, dlatego są skłonni do zmiany przyzwyczajeń.

Komentarze (18)
~pati
~pati ponad rok temu

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~gosia
~gosia ponad rok temu

To prawda. Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~valdemarini
~valdemarini ponad rok temu

Uwaga na ryby i warzywa.Ryby hodowlane są sztucznie pasione.Co poniektóre mają nowotwór np.głowy.A więc kupowanie ryby bez głowy to ruska ruletka.O bałtyckich rybach nie wspominam bo to trutka,która powoli nas przytruwa.A warzywa?Tak samo są sztucznie .Niestety ale roślina nie jest w stanie wydalić choć trochę trucizny w przeciwieństwie do ryb. jest tym co dostaje.A więc całą chemię zjadamy ze smakiem. Dodatkowo są GMO.Wychodzi na to że warzywa należy kupować u biednych babć,bo one na pewno takiej ilości chemii nie sypią.

Odpowiedz
~anty
~anty ponad rok temu

Mięso powoduje raka. Warzywa i owoce są pryskane cholera wie czym, część z nich jest modyfikowana genetycznie i nie do końca wiadomo, jaki jest ich wpływ na człowieka i środowisko. Ryby = metale ciężkie, m.in. rtęć. Słodycze, tłuszcze, jajka... = nadciśnienie, cukrzyca, otyłość. Woda = śladowe ilości leków i antybiotyków. Soki = benzoesan sodu i inne świństwa. Panie, jak żyć, co jeść, co pić? Nie napiszę,że żyć powietrzem, bo to u nas też jest strasznie skażone. A może po prostu lać na to wszystko i jeść. Jeden pali papierochy jak lokomotywa i żyje 90 lat (np. moja babcia), a inny umiera w wieku 40 lat na raka żołądka, choć wcześniej był wegetarianinem (słynny, polski muzyk).

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Mięso
Mięso

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Co jest prawdą, a co fałszem? Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze (...) jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem. Zobacz...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego, producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana (...) - mówi. Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni...

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa (...) światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne...

Mięso

Burgery niebezpieczne dla życia

Burgery niebezpieczne dla życia

Mielone mięso pod lupą. Sprawdź, jak jedząc ulubionego burgera, nie zarazić się niebezpieczną dla życia i zdrowia pałeczką okrężnicy. Burgery pełne (...) jest krwisty lub średnio wysmażony, może zawierać groźne dla zdrowia i życia bakterie...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego (...) Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym....

Mięso

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak, jak było wspominane wcześniej najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony (...) jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w...