Połączenia rożnych rodzajów kuchni czynią posiłek bardziej smakowitym

Nieustannie szefowie kuchni poszukują dań idealnych i najlepszych połączeń smaków. Jak się okazuje, kluczem do satysfakcji ze spożywanego posiłku jest połączenie kilku rodzajów kuchni. A przynajmniej tak mówią wyniki nowych badań opublikowanych w czwartek.

Naukowcy przyjrzeli się reakcji 143 uczestników wobec dania głównego z kuchni włoskiej po spożyciu przystawki z kuchni tajskiej lub włoskiej. Uczesticy badania zostali podzieleni na dwie grupy. Pierwsza z nich otrzymała tradycyjną włoską "pasta aglio e olio" jako danie główne i włoską minestrone przed daniem głównym. W drugiej grupie podawano to samo danie główne po  tajskiej zupie Tom Kha.

Wyniki wykazały, że ci, którzy dostali danie, które było połączeniem kuchni włoskiej i tajskiej byli ogólnie bardziej zadowoleni z posiłku w porównaniu do drugiej grupy, którzy zjedli oba dania należący do kuchni włoskiej.

Połączenie różnych rodzajów kuchni podczas jednego posiłku okazuje się przynosić więcej korzyści
Połączenie różnych rodzajów kuchni podczas jednego posiłku okazuje się przynosić więcej korzyści (123RF)

„Byliśmy w trakcie badań na temat wielu aspektów dotyczących zadowolenia z posiłków klientów restauracji” – mówi w oświadczeniu Jacob Lahne, specjalista w dziedzinie nauk o żywności z Uniwersytetu w  Pensylwanii.

„Kiedy okazało się, że było możliwe wpłynięcie na ogólne wrażenie ze spożytego posiłku przez rodzaj podanej przystawki, chcieliśmy sprawdzić, czy efekt będzie dotyczył także w zależności od rodzaju podanej zupy należącej do innej kuchni niż danie główne. Chcieliśmy przeanalizować tę kwestię po pierwsze dlatego, że zupa to rodzaj odrębnej kategorii żywności, a po drugie dlatego, że wydaje się być prawdopodobne, że można wtedy będzie porównać tajską zupę do włoskiego dania głównego" – dodaje naukowiec.

„Chcemy dowiedzieć się więcej na temat tego, w jaki sposób odbierane są przez konsumentów różne rodzaje kuchni, a także w jaki sposób można rozgraniczyć smak pozostający w ustach po spożyciu pierwszego dania z drugim daniem.

Często do tradycyjnych posiłków, podawane są produkty, które mają oczyszczać podniebienie i neutralizować smak, np. sorbet grejpfrutowy lub marynowany imbir. Jednak czy to wystarczy, aby rozgraniczyć kwestie smakowe pierwszego dania od drugiego?” – mówi Jacob Lahne.

Najzdrowsze połączenia produktów
Najzdrowsze połączenia produktów [8 zdjęć]

Zdrowe odżywianie to sztuka prawidłowego łączenia pokarmów. Nie od dziś wiadomo, że złe zestawienia produktów...

zobacz galerię

Od lat szuka się idealnych połączeń smaków w daniu. Istnieją sprawdzone połączenia produktów, które dają dobry smak, ale istnieją też połączenia nietypowe. W dzisiejszych czasach, wielu znawców kuchni pracuje nad tym zagadnieniem. Wiele ekspertów uważa także, że kolor również ma znaczenie.

Dlatego też wielu ekspertów radzi łączenie barw na talerzu. Poza smakiem ważny jest też aromat potrawy, który także ma fundamentalne znaczenie dla osiągnięcia efektu smakowitości dania. Na to, jak apetyczne jest danie wpływa także sposób podania, ekspozycja, atmosfera. Lecz to, że połączenie różnych typów kuchni podczas jednego posiłku zostało odkryte i ujawnione dopiero teraz.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Food Quality and Preference”.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.