Polędwica w przyprawach

Polędwica w ziołach to z pewnością potrawa, do której będzie się wracać. Jej klasyczny, a jednocześnie tak oryginalny smak sprawia, że doznania są ogromne.

Składniki:

  • 300 g polędwicy,
  • 1/3 szklanki sosu sojowego,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki sosu winegret,
  • 3 łyżki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku,
  • 2 ząbki czosnku.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 184,33 kcal
Białka 12,75 g
Węglowodany 6,74 g
Tłuszcze 12,42 g
Błonnik 3,12 g
Polędwica w ziołach
Polędwica w ziołach

Polędwica zasmażana w ziołach.

zobacz galerię

Przygotowanie:

Najpierw zamarynuj mięso. Polędwicę umyj, osusz i odstaw. Resztę składników wymieszaj w miseczce – ząbki czosnku drobno posiekaj. Włóż w tę marynatę mięso i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, aby mięso nie przywarło (najlepiej, gdyby została resztka marynaty). Zamarynowaną polędwicę podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy zbrązowieje, przełóż do naczynia i włóż do piekarnika na co najmniej 45 minut. Podawaj z opiekanymi ziemniakami i posiekaną cebulką.

Komentarz:

Oprócz mięsa, głównym składnikiem dania są zioła – źródło wielu ważnych dla organizmu substancji odżywczych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!