Polędwica wołowa – sposób przyrządzenia, przepis, dodatki, cena

Wiele osób, które gotują zastanawia się, jak powinna być przyrządzona polędwica wołowa, aby wydobyć delikatny smak mięsa. Ważny jest nie tylko sposób przygotowania, ale również dobór odpowiednich dodatków do głównego produktu. Z czym najlepiej komponuje się polędwica wołowa? Jakich przypraw do polędwicy wołowej należy użyć?

spis treści

1. Polędwica wołowa – sposób przyrządzenia

Polędwica wołowa to delikatne mięso, które może być przygotowywane na różne sposoby dla przykładu polędwica wołowa może być pieczona, smażona, a także duszona. Dodatkowym atutem przygotowania mięsa jest czas, ponieważ polędwica może być przyrządzona w bardzo szybkim tempie.

Jednak mimo tego, że polędwica wołowa nie jest skomplikowana, jeśli chodzi o przygotowanie to trzeba przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy pamiętać, że polędwica wołowa nie może być zbyt długo pieczona. Najlepszy smak polędwica wołowa będzie miała wtedy, kiedy porcje będą miały różowy środek. Oczywiście stopień wysmażenia mięsa wołowego zależy od indywidualnego gustu, ponieważ są osoby, które wolą polędwicę w wersji bardzo dobrze wypieczonej czy krwistej.

Dlaczego warto jeść mięso?
Dlaczego warto jeść mięso? [8 zdjęć]

W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają...

zobacz galerię

Polędwica wołowa idealnie nadaje się na steki, ale żeby nie wyszły zbyt gumowate czy twarde nie należy mięsa doprawiać solą przed przygotowaniem. Nie należy również używać przypraw nawet jeśli są to przyprawy ziołowe.

2. Polędwica wołowa – przepis

Polędwica wołowa w wersji pieczonej jest łatwa do przyrządzenia, a około 1 kg mięsa wystarczy na porcje dla około 6 osób. W pierwszej kolejności mięso powinno być umyte i osuszone papierowym ręcznikiem. Następnie każdą porcję trzeba obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju czy smalcu.

Dopiero na tym etapie polędwica wołowa może być przyprawiona solą, pieprzem i innymi przyprawami. Dla przykładu polędwica wołowa będzie się dobrze komponowała z gałązkami tymianku.

To też warto wiedzieć

Polędwica wołowa może być pieczona w żaroodpornym naczyniu, ale alternatywą dla takiego rozwiązania jest upieczenie polędwicy wołowej w rękawie, dzięki czemu mięso będzie soczyste. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, wstawić danie i piec przez około 7 minut.

Może być tez pieczone w 200 stopniach przez około 8 minut, jeśli piekarnik nie jest wyposażony w termoobieg. Kiedy mięso będzie już upieczone nie należy go podawać od razu tylko odstawić na kilka minut, co spowoduje, że zyska nie tylko lepszy smak, ale i aromat.

3. Polędwica wołowa – dodatki

Polędwica wołowa komponuje się z różnymi dodatkami. Idealnie będą pasowały sosy przykładowo sos chrzanowy, sos z pieczarek czy klasyczny, naturalny sos pieczeniowy, który powstanie w trakcie pieczenia mięsa. W przypadku przyrządzania polędwicy wołowej należy unikać sosów zaprawianych mąką, warto użyć aromatycznej śmietany.

Dobrym pomysłem na wydobycie smaku polędwicy wołowej jest dodanie do np. pieczarek domowego bulionu rosołowego. Dodatkiem do polędwicy wołowej będą też delikatne surówki czy warzywagotowane na parze.

4. Polędwica wołowa - cena

Za kilogram polędwicy wołowej można zapłacić około 80-120 zł.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy