Polędwiczki duszone z żurawinami

Jak pokazuje ten przepis wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy zapewnić jej odpowiednie dodatki, by zwiększyła swoją wartość odżywczą.

Składniki

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 400 g pokrojonych w grubą kostkę polędwiczek wieprzowych
,
  • 1 łyżka kandyzowanych żurawin (15 g)
,
  • 2 pokrojone w ósemki czerwone cebule (200 g)
,
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
,
  • 4 całe ząbki czosnku
,
  • listki świeżego tymianku
,
  • świeżo zmielony czarny pieprz
,
  • sól do smaku (lepiej mniej, niż więcej).

Sposób przygotowania

Pokrojone polędwiczki lekko posolić, posypać pieprzem i dokładnie wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i wrzucać mięso, po 2-3 minutach podlać niewielką ilością wody, dodać żurawiny, cebulę i czosnek i dusić, często mieszając, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewać wodę. Gotowe danie posypać listkami świeżego tymianku.



Komentarz

Żurawina, tymianek, czosnek, czerwona cebula to samo zdrowie. Żurawina i czosnek obniżają szkodliwy cholesterol, którego dość dużo zawierają polędwiczki. Podobnie działa czerwona cebula, która dodatkowo zmniejsza krzepliwość krwi - zapobiegając w ten sposób zatorom i zawałom serca, obniża ciśnienie, odkwasza organizm a dzięki dużej zawartości siarki korzystnie wpływa także na stan naszych włosów. Danie jest pełne ziołowych przypraw więc polecane nawet osobom ograniczającym spożycie soli.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 371,7
Białko 19,0 g
Tłuszcze 31,53 g
Cholesterol 60 mg
Węglowodany 5,08 g
Błonnik 1,1 g
Witamina C 4,55 mg
Witamina A 1 µg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wieprzowina i cielęcina
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Wieprzowina i cielęcina
Wieprzowina i cielęcina

Mięso w przyprawach

Mięso w przyprawach

Mięso wieprzowe z dodatkiem kolendry i w sosie z ananasa.

Wieprzowina i cielęcina

Zupa wieprzowa

Zupa wieprzowa

Pyszna zupa z paskami mięsa wieprzowego i zieloną papryką podawana z makaronem i przyprawami.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Pyszne pierożki z mięsem wieprzowym to idealna potrawa na elegancki obiad.

Wieprzowina i cielęcina

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Pyszna wołowina z warzywami i przyprawami - pomysł na obiad.

Wieprzowina i cielęcina

Mięsne paszteciki

Mięsne paszteciki

Paszteciki z farszem z dobrze doprawionego mięsa wieprzowego z dodatkiem sosu musztardowego.

Wieprzowina i cielęcina

Cielęcina z szałwią

Cielęcina z szałwią

Cielęcina smażona z plastrem szynki i liściem szałwii, podana z ryżem curry.

Wieprzowina i cielęcina

Kotlet wieprzowy

Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję.