Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Polędwiczki – zalety, przepisy, wartość odżywcza

 Anna Krzpiet
13.04.2021 10:09
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe (123rf)

Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej. Jest to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Z polędwiczek wieprzowych można przygotować idealne dania dla osób na diecie, sportowców, jak i fanów pysznego jedzenia.

spis treści

1. Jakie są zalety jedzenia polędwiczek wieprzowych?

Polędwiczki wieprzowe są zaliczane do mięs czerwonych. Mają wiele zalet, między innymi to, że posiadają niedużą ilość kalorii i tłuszczów. Przez dużą zawartość białka, a praktycznie zerową węglowodanów polędwiczki wieprzowe są uważane za doskonały składnik diety sportowców i osób dbających o linię.

Wiele osób planujących zdrową dietę uważa, że najlepiej zrezygnować z wieprzowiny. Okazuje się jednak, że polędwiczki wieprzowe to doskonałe mięso, które dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

W 100 gramach polędwiczki wieprzowej znajduje się zaledwie ok. 150 kcal. To znaczy, że po obiedzie wystarczy kwadrans biegania, by spalić taki posiłek. Nie zawiera dużych ilości cholesterolu, a także jedynie 3, 5 g tłuszczów.

Zobacz także

Dania z polędwiczek wieprzowych można dostosować do swoich upodobań smakowych, ponieważ są proste w przyrządzeniu i dobrze komponują się z wieloma różnorodnymi smakami, zarówno słodkimi (np. z ananasem), jak i ostrymi (np. polędwiczki wieprzowe w musztardzie).

2. Najlepsze przepisy na polędwiczki wieprzowe

Kaloryczność dań z polędwiczki wieprzowej w dużej mierze zależy również od sposobu przyrządzenia.

Przepis na dietetyczne polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem:

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych;
  • 200 g liści szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 10 g oliwy z oliwek;
  • gałka muszkatołowa;
  • pieprz, sól.

Przygotowanie: Polędwiczki wieprzowe należy dokładnie umyć i odciąć tłuste części. Przekroić na kilka kawałków. Po obu stronach posypać pieprzem. Liście szpinaku z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem delikatnie podsmażyć na oliwie z oliwek. Na kawałkach mięsa ułóż szpinak (dodatkowo można położyć kawałek sera pleśniowego bądź mozzarelli).

Następnie zawinąć kawałki polędwiczki wieprzowej w roladki i ułożyć w naczyni żaroodpornym. Wsadzić do piernika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Polędwiczki wieprzowe można podawać z makaronem, ryżem i warzywami.

Przepis na polędwiczki wieprzowe dla osób nieprzykładających dużej wagi do kalorii to polędwiczki wieprzowe z ananasem:

Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej;
  • 30 g wędzony boczek;
  • 1 cebula;
  • Pół ananasa;
  • Pęczek natki kolendry;
  • Łyżka miodu;
  • Pieprz;
  • Oliwa/olej;
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie: Polędwiczki wieprzowe umyj i oczyść z włókien, posyp przyprawami. Polędwiczki wieprzowe owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczkami. Cebulę i kolendrę posiekaj, ananasa pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż polędwiczki. Następnie ułóż polędwiczki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut.

Dlaczego warto jeść mięso?
Dlaczego warto jeść mięso? [8 zdjęć]

W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają

zobacz galerię

W tym czasie na patelni zeszklij cebulkę, dodaj ananas i razem podduś. Dodaj szklankę wody i miód, dopraw pieprzem i solą. Gotuj do momentu aż ananas będzie całkowicie miękki. Upieczone polędwiczki wieprzowe pokrój w plastry, posyp kolendrą i podawaj z ananasem.

3. Wartości odżywcze polędwiczki

Wartość odżywcza w 100 g polędwiczki wieprzowej:

  • Wartość energetyczna (kcal) - 143;
  • Tłuszcz - 3,5 g;
  • Tłuszcze nasycone - 1,2 g;
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,5 g;
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 1,3 g;
  • Cholesterol - 73 mg;
  • Sód - 57 mg;
  • Potas - 421 mg;
  • Węglowodany - 0 g;
  • Błonnik - 0 g;
  • Cukry - 0 g;
  • Białko - 26 g;
  • Witamina A - 0 IU;
  • Witamina D - 10 IU;
  • Witamina B6 - 0,7 mg;
  • Witamina B12 - 0,6 µg;
  • Magnez - 29 mg;
  • Wapń- 6 mg;
  • Żelazo - 1,2 mg.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze