Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Polpasiec a ciaza

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Półpasiec

Półpasiec wywoływany jest przez ten sam wirus, który jest odpowiedzialny za ospę wietrzną. U osób, które przeszły tę drugą ... tylko u tych, którzy chorowali na ospę wietrzną. Szacuje się, że półpasiec dotyka co piątą, a być może nawet co trzecią osobę. Choroba ... . Półpasiec oczny może powodować owrzodzenia rogówki, zapalenie tęczówki oraz porażenie mięśnia poruszającego gałką oczną. Nieleczony ... półpasiec uszny, jak i oczny może doprowadzić do porażenia nerwów twarzy. Leczenie półpaśca jest tym skuteczniejsze, im wcześniej się ...

Szczepienia

Rekomendacje dotyczące szczepień

(...) ), osoby, mające problemy z krzepliwością krwi (np. chorujące na hemofilię). Szczepienia przeciwko grypie a ciąża Sczepić się ... nie zaszczepi się dziecka bardzo ważne jest, aby otrzymało szczepionkę przed ukończeniem 18. roku życia. Czy szczepić się na hepatitis A ...

Szczepionki na grypę

Skuteczność szczepionki przeciw grypie A(H1N1) w sezonie 2009-2010

(...) ciąża, palenie papierosów), a także to, czy pacjent szczepił się przeciw grypie A(H1N1) lub grypie sezonowej. Po przeprowadzeniu ... Czasopismo PLoS Medicine donosi o wynikach badań skuteczności szczepionki przeciw grypie A(H1N1), czyli tzw. świńskiej ... grypy, szczególnie u osób poniżej 65 roku życia. Grypa A(H1N1) a szczepionka W czerwcu 2009 roku, po ogłoszeniu pandemii grypy A ... grypie A(H1N1) wynosi od 65 do 100%. Najwyższa jest u osób poniżej 65 roku życia, które nie cierpią na żadne choroby przewlekłe ...

Menopauza

Menopauza a ciąża

Menopauza a ciąża – jak należy rozumieć tę zależność? Czy okres menopauzy jest czasem, w którym organizm kobiety ... , w którym ciąża jest możliwa. Panie błędnie interpretują brak miesiączki przed 2-3 miesiące, odstawiają wówczas środki antykoncepcyjne, a wtedy dochodzi do największej ilości zapłodnień. Niestety, taka późna ciąża wiąże się z dużym ryzykiem powikłań. Ciąża w okresie menopauzy Nie każdy wie, co to jest menopauza, ponieważ zwyczajowe użycie tego pojęcia różni się od znaczenia ...

Planowanie ciąży

Badania przed ciążą

Badania przed ciążą powinnaś zacząć od niezbędnego minimum, czyli od najprostszych badań laboratoryjnych. Nawet jeśli ... badania przed ciążą Planująca ciążę kobieta powinna zwrócić szczególną uwagę na swój tryb życia, na który składają się: zdrowe ... laboratoryjne przed ciążą: Morfologia krwi – służy do określenia ilości i jakości jej składników. Dzięki morfologii można wykryć ... . Poza tym, za jego pomocą można wykryć stany zapalne i zakażenia w obrębie układu moczowego, które przed ciążą należy wyleczyć ...

Dieta przyszłej mamy

Dbaj o dietę dziecka już podczas ciąży

(...) żywienia kobiety w okresie przed ciążą był prawidłowy, to w I trymestrze ogólna wartości kaloryczna całodziennej diety nie powinna ... i otyłością. Hipoteza Barker'a Dieta matki w trakcie ciąży jest bardzo istotna dla rozwoju i dalszego zdrowia dziecka. Stwierdzenie to pozwoli nam zrozumieć hipoteza Barker’a. Uczony ten swoje badania oparł na tak zwanych okresach krytycznych czyli bardzo ... matki przed ciążą, odpowiednim przyrostem masy ciała w trakcie ciąży, a masę ciała urodzeniową oraz późniejszą dziecka. Barker ...

Ginekologia

Interpretacja wyniku testu PAPP-A w ciąży

witam w 12 tygodniu ciazy mialam robione badania tzw. genetyczne\- otrzymalam wynik pappa\-1.04 a beta hcg 15,01 IU\/L czy te wyniki sa dobre czy zle\?\? jest to moja druga ciaza i nigdy nie mialam takich badan nie wiem czy sie martwic nie potrzebnie. mam 26 lat a moja coreczka juz 5 latek i jest zdrowa\-pomocy\!\! DODAM ZE TE WYNIKI MAM W KARTOTECE A JA W KSIAZECZCE MAM ... \?\!Interpretacja testu PAPP\-A należy do osoby wykonującej badanie oraz lekarza zlecającego. ...

Ginekologia

Interpretacja wyników badania genetycznego PAPP-A

witam w 12 tygodniu ciazy mialam robione badania tzw. genetyczne\- otrzymalam wynik pappa\-1.04 a beta hcg 15,01 IU\/L czy te wyniki sa dobre czy zle\?\? jest to moja druga ciaza i nigdy nie mialam takich badan nie wiem czy sie martwic nie potrzebnie. mam 26 lat a moja coreczka juz 5 latek i jest zdrowa\-pomocyNa wyniku masz interpretację wyniku.Test PAPP\-A jest zlecany przez lekarza ginekologa i wykonywany w odpowiednich placówkach. Interpretacja należy do lekarza zlecającego i placówki wykonującej ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 1 inny
Wkładka domaciczna

Skutki uboczne stosowania wkładki wewnątrzmacicznej

(...) antykoncepcyjnych, aby zabezpieczyć się przed ciążą. Po usunięciu spirali, powrót do płodności następuje bardzo szybko. Do skutków ubocznych ... drogą płciową. Ciąża a wkładka wewnątrzmaciczna Kobiety, które planują zajść w ciążę powinny zrezygnować z wkładki domacicznej ... potrzeb.Guillebaud J., Szarewski A., Wszystko o antykoncepcji, Medycyna Praktyczna, Kraków 1997, ISBN 83-86657-31-6, Dębski R. Ginekologia kliniczna Tom 1-3, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-013-9, Depko A. Pytania do seksuologa, Wiedza i Życie ...

Antykoncepcja awaryjna

Antykoncepcja awaryjna z użyciem spirali wewnątrzmacicznej

(...) od niezabezpieczonego stosunku. Tabletki po stosunku są skuteczne, tylko wtedy, gdy były bardzo szybko przyjęte. Wkładka domaciczna a ciąża Wkładki wewnątrzmaciczne także mogą chronić kobietę przed ciążą w sytuacjach awaryjnych. Jeśli wkładka jest założona w ciągu 5 dni po niezabezpieczonym seksie, kobieta w 99% jest chroniona przed ciążą. Wkładka okazuje się być najskuteczniejszą metodą antykoncepcji po ... wystąpienia zapalenia. Natomiast dużą zaletą wkładki jest to, że kobieta od chwili założenia wkładki jest stale chroniona przed ciąża ...

Zabiegi ultradźwiękami

Interdyn

(...) oraz ścięgien; zaburzenia krążenia obwodowego; półpasiec; utrudniony zrost kostny; odmrożenia; obrzęki; krwiaki i wysięki. Wśród ... ; miażdżyca; zaburzenia czucia; ciąża. Przebieg zabiegu interdyn Zabieg z użyciem prądów interferencyjnych trwa od 15 do 20 minut ...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzycowa w ciąży

(...) Dieta a ciąża Wiadome jest, że dieta dla kobiet w ciąży różni się od diety normalnego człowieka. Nie jest też tożsama z typową ... , Warszawa 2002, ISBN 83-86170-75-1, Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa ...

Dieta przyszłej mamy

Suplementy w ciąży

(...) ustroju. Suplementy diety a ciąża Kobiety w ciąży rozważające stosowanie suplementacji diety, powinny mieć na uwadze zarówno ... w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B). Należy pamiętać, że witaminy rozpuszczają się w wodzie lub tłuszczach (A, D, E, K ... papierosy, pijącym w dużych ilościach kawę, przewlekle chorym, w niekorzystnej sytuacji ekonomicznej, z niedowagą przed ciążą. Warto ... do zwiększonego ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego, niskiej masy urodzeniowej, nadciśnienia indukowanego ciążą oraz powikłań ...

Objawy ciąży

Ciąża mnoga

(...) jest bardziej wyczerpana, wzrasta ryzyko zbyt wczesnego odklejenia się łożyska. Lindemann O., Ortemberg A., Ciąża i poród naturalny ... Ciąża bliźniacza to podwójne szczęście i podwójny kłopot. Niespodziewana powoduje zamieszanie w rodzinie. Dodatkowy wózek, łóżeczko, ubranka. Jednak najważniejsza jest dobra opieka nad przyszłą matką. Ciąża mnoga niesie ze sobą nowe zagrożenia. Wrodzone ... jest kluczowa. Jak często występuje ciąża mnoga? Naukowcy wykazują związek ilości mnogich ciąż z miejscem zamieszkania. U Japończyków ...

Uzależnienie od środków odurzających

Narkotyki w ciąży

(...) Ciąża – 9 szczęśliwych miesięcy, Wydawnictwo Hachette, Warszawa 2010, ISBN 83-75758-56-6., Murkoff H., Eisenberg A., Hathaway S ... zapalenie wątroby czy AIDS. Ponadto, ciąża może być powikłana – przedwczesny poród, poronienie, wady wrodzone dziecka, zbyt ... kobietom, które są przyszłymi matkami i narkomankami jednocześnie? Narkotyki a ciąża Wiele kobiet zażywających narkotyki ...

Normy laboratoryjne

Różyczka IgG i IgM

(...) wyników Badanie przed ciążą IgG (-), IgM (-) oznacza brak kontaktu z chorobą. Pacjentka nie jest odporna na wirusa różyczki ... . Nie ma wówczas potrzeby powtarzania badań przed planowaną ciążą. IgG (+), IgM (+) oznacza, że było (lub właśnie jest) zakażenie różyczką ... . Koniecznie powinna zaszczepić się przed kolejną ciążą. Różyczka - przeciwciała Zarówno u dorosłego, jak i u dziecka brak przeciwciał ... . Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN ...

Szczepionki na grypę

Szczepionki przeciwgrypowe

(...) acetylosalicylowym (dla uniknięcia zespołu Rey'a), dzieci od 6. do 23. miesiąca życia. Ponadto szczególnie zaleca się również szczepienie ... należą: wysypka, nerwobóle, parestezje, drgawki czy przejściowe trombocytopenie. Szczepienia przeciw grypie a ciąża Do dnia ...

Ginekologia

Wyniki białka PAPP-a w 14 tygodniu ciąży

witam mam 26 lat i jestem obecnie w 14 tygodniu ciazy mialam robione badania genetyczne w 12 tygodniu.. jest to moja 2 ciaza pierwszy raz rodzilam 5 lat temu i coreczka jest zdrowa... otrzymalam wyniki bialka pappa 1,04 a beta hcg 15.01u\/l czy to jest dobry wynik czy zly\? ciagle sie martwie prosze o odpowiedz\-katarzynaWitam serdecznie. Każdy wynik badania przesiewowego powinien być skonsultowany z lekarzem i tylko przez niego może być właściwie zinterpretowany, ponieważ możliwość wyrażenia wyniku ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Badanie cytologiczne w dermatologii

Badanie cytologiczne w diagnostyce pęcherzyc

(...) Wskazania do badania cytologicznego Wskazaniami do wykonania badania są: promienica, choroby wirusowe (opryszczka, półpasiec ... .Campbell J.L., Chapman M.S., Dinulos J.G.H., Habif T.P., Zug K.A. Dermatologia - diagnostyka różnicowa, Urban & Partner, Wrocław 2009 ...

Objawy ciąży

Czy to ciąża? Sprawdź!

(...) 83-7510-4-738., Nolden A., Ciąża tydzień po tygodniu. Witaj na świecie, Świat Książki, Warszawa 2010, ISBN 978-83-24720-61-3., Roizen M.F., Oz M ... (tak lub nie). Zobacz, co może oznaczać każda z wybranych przez ciebie odpowiedzi. Pytanie 1. Czy spóźnia ci się okres? a ... ? a) tak (1 punkt) Nudności i wymioty pojawiają się około 6-8 tygodnia ciąży i ustępują z końcem pierwszego trymestru ... oddawać mocz? a) tak (1 punkt) Częstsze oddawanie moczu w ciąży to wynik ucisku powiększającej się macicy na pęcherz moczowy ...

Ból kręgosłupa

Bólowy zespół kręgosłupowo-korzeniowy

(...) maską dla następujących schorzeń, takich jak: cukrzyca, półpasiec, ropień nadtwardówkowy, przewlekłe zapalenie opon mózgowo ... , który pokaże odpowiednie ćwiczenia i nauczy specjalnych „przeciwbólowych” pozycji. Lehmann-Horn F., Ludolph A. NEUROLOGIA - diagnostyka i leczenie, Urban & Partner, Wrocław 2004, ISBN 83-89581-50-7, Prusiński A. Neurologia praktyczna ...

Patomorfologia

Oligobiopsja piersi a okres

Witam mam 51 lat, jestem kobietą mam skierowanie na oligobiopsję piersi na 2 września,a dostałam miesiączki. Co mam zrobić\? Czy mam zrezygnować z biopsji, czekając na nią 3 miesiące\?Witam serdecznie. Przeciwwskazania do wykonania takiej biopsji piersi to m.in. zaburzenia krzepnięcia krwi, infekcje skóry w miejscu planowanej biopsji, niewydolność układu odpornościowego oraz ciąża. W tej sytuacji może Pani poddać się badaniu. Warto zgłosić ten fakt lekarzowi wykonującemu zabieg. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Medycyna rodzinna

Przesuwalne zgrubienie nad pępkiem

Witam bo od około 2\-3 miesięcy jak się położę to na wysokości pępka czuje zgrubienie i jak przycisnę to się przesuwa w inne miejsce,a czasami rano mam to nawet pod żebrami.Mam teraz obsesję,że to ciąża ale jestem dziewicą więc . . . PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹWitam serdecznie. Jeżeli wykluczamy ciążę możliwą przyczyną jest np przepuklina bądź wypełnione pętle jelitowe. Nie jestem w stanie określić precyzyjnie co to może być. Proszę udać się do lekarza. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Urojenia

Ciąża urojona

Ciąża urojona jest przykładem poważnego zaburzenia psychicznego, dotyczącego kobiet, które borykają się z problemem ... , którego nie chcą. Ciąża urojona bywa określana również jako ciąża rzekoma albo histeryczna. Pierwsze doniesienia o ciąży urojonej ... . Przyczyny ciąży urojonej Ciąża urojona występuje bardzo rzadko i dotyczy kobiet, które albo odczuwają bardzo silne pragnienie ... ; odczuwają lęk przed ciążą i konsekwencjami kontaktów seksualnych z mężczyzną. Ciąża urojona manifestuje się w postaci urojeń o byciu ...

Ginekologia

Ciąża a grupa krwi rodziców

witam. mam takie pytanie,moja dziewczyna jest w 8 tygodniu ciąży i dopiero teraz powiedziałem jej ze mam grupę krwi ARhD\- ,a ona ma ORh\+,czy to ma jakieś wpływ na ciążę i czy mogą być jakieś komplikację\?\? z góry dziękuję za pomocJeśli pyta Pan o konflikt serologiczny \- to bez obaw. Do takowego mogłoby dojść gdyby partnerka miała grupę krwi Rh\-, a płód Rh\+. Pana dziewczyna powinna natomiast oznaczyć grupę krwi i obecność przeciwciał. Jest to rutynowe badanie wymagane od każdej pacjentki będącej w ciąży. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Pieszczoty przez bieliznę w czasie okresu a strach przed ciążą

anonim Witam, mam 17 lat i ostatnio z chłopakiem uprawialiśmy pieszczoty, miałam wtedy miesiączkę . Ja mu nic nie robiłam tylko on mi. Leżeliśmy z sobą \(a raczej ja na nim\) w bieliźnie i doszło do tzw. pocierania, no i teraz się boję ... ze stresu i obawy przed ciążą niż faktycznych objawów ciąży. Przy tego typu zachowaniach ryzyko zapłodnienia jest znikome, o ile w ogóle można uznać, że istnieje.Analizując opis\-ciąża niemożliwa. W przypadku dalszego złego sampoczucia kontakt z lekarzem ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 2 innych
Planowanie ciąży

Późna ciąża

(...) zalegalizowania antykoncepcji średni wiek pierwszej ciąży przesunął się z 24 na 29 lat. Tymczasem nie należy czekać zbyt długo: późna ciąża to ryzyko komplikacji zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Wiadomo na przykład, że ciąża w późnym wieku zwiększa ryzyko urodzenia ... ? Od tego momentu płodność znacząco spada, a ryzyko komplikacji w czasie ciąży wzrasta. To dlatego późna ciąża wiąże się z wieloma ... 10%, natomiast po 45. roku życia przekracza 90%. Ciąża w późnym wieku zwiększa również ryzyko anomalii chromosomowych ...

Ginekologia

Powiększony brzuch, wzdęcia i zaparcia a ciąża

Problem polega na powiększonym brzuchy \- podbrzuszu . obawiałam ze ze to ciaza ale zrobiłam testy i wyszly negatywnie . wiec nie wiem co to może być . gdy cos zjem czuje się pełna , jakbym miała cos w brzuchu . czasem mam zaparcia . brzuch wygląda jakbym była w ciąży .A i jak tak uciskam brzuch wydaje mi się ze po prawej stronie jakby cos jest \- twardsze proszę o pomoc .Witam\! Zaparcia, wzdęcia oraz uczucie pełności mogą wynikać z niewłaściwego odżywiania. Nie można wykluczyć ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Choroby zakaźne i pasożytnicze

Ospa

(...) zachorowanie na półpasiec. Przechorowanie ospy wietrznej daje odporność na ponowną infekcję. Wirus zostaje w organizmie do końca życia ... nie powinny zażywać aspiryny albo leków zawierających jej pochodną ze względu na ryzyko rozwinięcia się syndromu Reye'a (dotkliwa ... przeciwwirusowy.Dobrzańska A., Ryżko J., (red.), Pediatria. Podręcznik do Państwowego Egzaminu Lekarskiego i egzaminu specjalizacyjnego ... 2007, ISBN 978-83-60608-34-0, Milanowski A. (red.), Pediatria, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-098-6, Kawalec W ...

Dieta na płodność

Dieta kobiety przed ciążą

(...) zarówno przyszłej mamy jak i przyszłego taty powinna obfitować w antyoksydanty – witaminy A, C i E ...

Ginekologia

Wyciek z piersi, przesuwalna kulka pod żebrami i brak miesiączki a ciąża urojona

brak miesiączki wyciek z piersi podczas ucisku, pare miesiecy temu dziwna twarda kulka na wysokosci biodra z lewej strony \(przy ucisku bolala\) potem z lewej strony od biodra prawie pod zebra przesuwalna na srodek i do dolu\(dodam iz taka duza kulka od biodra do pepka byla juz w lipcu brzucha,dziwne jakby kopania w okolicach jajnikow i posrodku, nie moge do konca wciagnac brzucha. jestem po 2 cesarkach i obawiam sie panicznie kolejnej ciazy. mozliwa ciaza urojona\? boje sie isc do lekarzaA stosujesz ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski
Ginekologia

Wynik cytologii w 20 tygodniu ciąży

Jestem w 20 tygodniu ciąży. Moje dwie ostatnie cytologie odpowiadały grupie 3a, rozmaz niezadowalający oceniany, zatarcie obrazu przez leukocyty, rozmaz bez cech neoplazji, zmiany odczynowe spowodowane zapaleniem. Początkowo lekarz prowadzący wprowadził Clotrimazolum, potem Betadine. Proszę o pomoc. Boję się o siebie a w szczególności o dzieckoWitam serdecznie. Grupa 3a ... . Powinna Pani pozostać pod stałą kontrolę ginekologa.Nie martw się nie stosuj w ciąży Betadiny .Po ciąż powtórz cytologię.Ciążą ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Menopauza a opuchnięte nogi

WITAM\!.. JESTEM KOBIETĄ 49 LAT OD DWÓCH LAT PRZECHODZĘ MEŁZPAŁZĘ,A OD 2 MIESIĘCY ZACZEŁY MI PUCHNĄĆ NOGI POJAWIŁY SIĘ PORANE WYMIOTY I UPŁAWY Z LEKĄ BRĄZOWĄ WYDZIELINĄ ,A 20 LAT TEMU MIAŁAM PODWIĄZANE JAJOWODY WIĘC MYSLĘ ŻE TO NIE CIĄŻA...PROSZĘ O ODPOWIEDZ\!Witam serdecznie, Jeśli ma Pani podwiązane jajowody, prawdopodobieństwo ciąży rzeczywiście jest minimalne. Zawsze warto jednak, dla pewności wykonać test ciążowy. Brązowe upławy mogą być oznaką wielu schorzeń ginekologicznych \- zapaleń narządu ...

Ginekologia

Ujemna betaHCG a ciąża

Witam po 2 tygodniach i 6 dniach od stosunku zrobilam bete hcg , wyszła ujemna. Czy w takim razie moge z pewnoscia wykluczyc ciaze\? Bardzo sie stresuje prosze o odpowiedz, dodam jescze ze zrobilam rowniez test z apteki po tygodniu od stosunku a drugi w tym samym dniu co bete czyli 2 tyg i 6 dni po stosunku\- testy równiez ujemne.A który dzień cyklu to był\? Beta hCG teoretycznie po 2 tygodniach od dnia zakładanego zapłodnienia powinien już wyjść wiarygodnie, jednak należy pamiętać, że do zapłodnienia nie musiało ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Słodycze

Miód manuka

(...) składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal ... , angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec Jak spożywać miód manuka, by zoptymalizować jego lecznicze działanie? Należy ...

Ginekologia

Konsekwencje pominięcia jednej tabletki antykoncepcyjnej a ciąża

witam, tabletki anty biorę już 3 lata\(minie w listopadzie\) w drugim tygodniu brania tabletek nie wzięłam wogole jednej, następnego dnia już normalnie, natomiast po dwoch dniach od nie wzietej tabletki zaczelam plamic\(a moze to byl okres\) i teraz sie zastanawiam poniewaz konczy mi sie opakowanie . czy moglam zajsc w ciaze i czy Mam zacząć brać normalnie drugi listek czy zrobić przerwę i poczekać znowu na okres\? prosze o szybka odpowiedzRyzyko ciąży potencjalnie istnieje, gdyż pominięcie tabletki może ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Ból w podbrzuszu, uderzenia gorąca i zawroty głowy po usunięciu nadżerki

Witam. Od kilku dni odczuwam ból w dole brzucha i uderzenia gorąca,a także zawroty głowy. Czy to może być ciążą, cały czas przyjmuję tabletki antykoncepcyjne typu$1 Logest. Dodam też iż w maju tego roku miałam usuwaną nadżerkę. Czy to może byc nastepstwem po zabiego. Proszę o szybką odpowiedź.Witam$1 Opisane przez Panią objawy mogą mieć wiele przyczyn, w tym warto zauważyć, że dolegliwości bólowe nie muszą mieć związku z zawrotami głowy. Skoro regularnie bierze Pani tabletki antykoncepcyjne to ryzyko ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Skrócenie przerwy pomiędzy opakowaniami tabletek antykoncepcyjnych a antybiotyk

biorę drugie opakowanie micorgynon 21. pomiedzy pierwszym a drugim opakowaniem skróciłam przerwę o jeden dzien.tabletki przyjmowane regularnie, ale DRUGA tabletka zażyta z opóźnieniem 9h. Po zażyciu4,7,11,12 tabletki dopochwy na palcu mogla zostac przeniesiona znikoma ilośc nasienia. Po zażyciu 14 tabletki zaczęłam brać dożylnie amoksiklav. brałam go przez 3 dni. Podczas kuracjji antb.nie było zbliżeń, po również. Czy gorzi mi ciąza\? czy pantybiotyk mogl odbl ow.a plemnik dostał sie do jajeczka ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Badania w ciąży i test podwójny

Witam. Dzisiaj odebrałam wyniki testu podwójnego i bardzo zmartwiły mnie wyniki. Jest to 3 ciąża, mam 34 lata, wiek ciąży na podst. CRL 13\+2; przezierność karkowa 1,3. Wyniki\: B\-HCG 82,2, ng\/ml skorygowane MoM 2,33; PaPPa\-A 2,49 mlU\/ml skorygowane MoM 0,62\: ryzyko biochemiczne\+NT 1;609; Test podwójny 1\:96 \( to mnie martwi\); Ryzyko wieku 1\:350; Trisomia 18\+NTSzanowna Pani, interpretacja wyników badan dodatkowych jest w gestii lekarza zlecającego badanie prowadzącego Pani ciążę i mającego ...

Ginekologia

Krew podczas stosunku i stosowania tabletek antykoncepcyjnych

Mam problem podczas stosowania tabletek anty, brałam rożne rodzaje np. novynette, atywia, ovulastan forte i przy kazdych mam plamienia nawet po braniu paru opakowanaich tych samych tabletek,a do tego podczas stosunku czasami czuje kłucia szyjki macicy i wtedy pojawia sie żywa krew podczas sexu.Przed pierwsza ciąża stosowałam środki antykoncepcyjne i nie miałam żadnych problemów wszystko zmieniło się po urodzeniu dziecka wówczas tez duzo przytyłam,teraz po drugiej ciązy problem nadal pozostał.Witam serdecznie ...

Ginekologia

Rozpulchniona szyjka macicy i dwudniowe plamienia a ryzyko ciąży

Witam jestem mamą 2 dziewczynek. Przy staraniach o drugą ciążę badałam swą szyjkę i gdy była bardzo duża taka rozpulchniona to od razu wiedziałam ;\) A teraz co prawda się nie staramy ,ale szyjkę wciąż badam i wczoraj 23 dzień cyklu a szyjka jest bardzo rozpulchniona tak jak wtedy gdy zaszłam w drugą ciążę i tu pojawia się pytanie czy to może byc ciąża\? Wiem że na test jest jeszcze za wcześnie. A i jeszcze takie pytanie bo od trzech miesięcy w mniej więcej 12dc mam 2 dniowe plamienia co to jest\?A masz swojego ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 2 innych
Ginekologia

Problemy z oddawaniem moczu a odstawienie tabletek antykoncepcyjnych

Witam serdecznie mam spiralę TCu 380A i do tego przyjmuję tabletki microgynnon ale od kilkunastu dni mam problem z oddawaniem moczu tzn. robię często i czuję takie zaleganie na pęcherzu, Czy gdyby był to objaw ciąży to b\-hch wykryła by to już.Nie jest to zapalenie pęcherza bo nie raz to przechodziłam.Dodatkowo pojawiły się plamienia, a jestem w przerwie odstawienia tabletek bo chcę ... objawy o których Pani pisze byłyby spowodowane ciążą, wynik bez wątpienia byłby wiarygodny. ...

Ginekologia

Ciąża jako wynik gwałtu a działanie tabletek wczesnoporonnych

Ostatnią miesiączke miałam 26lipca ,5 dnia cyklu miałam zacząć brać clostilbegyt i pózniej mieliśmy sie kochac,a 13.08 miałam zacząć znowu brac duphaston. niestety 15.08zostałam zgwałcona\-widziałam że ten facet miał jakieś zabezpieczenie.Byłam tu u gin i wszystkie badania są oki.16,08byłam u gin dostałam tabletke poronna\-niby nie byłam w ciązy.mówili że jest mała szansa ... to jeżeli ciąża wynikająca ze stosunku z mężem się ''utrzymała '' to nie ma ona większego wpływu na płód. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Wynik USG piersi i guz a planowana ciąża

(...) to bedzie guz lisciasty albo fA to powinnam go usunąc bo chciałabym zajsc w ciaze w przyszłosci guza trza bedzie usunac\?zgłoś się ... cienko igłowa.Proponuję diagnostykę dokładną piersi przed ciążą planowaną ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Mariusz Sadowski Lek. Mariusz Sadowski i 2 innych
Ginekologia

Odstawienie hormonów a prawdopodobieństwo ciąży

Witam.Mam 26 lat i prawdopodobnie jestem w ciąży \(ok. 3 tydzień\). Zaraz po stosunku byłam u lekarza chcąc uzyskać receptę na tabletkę \"po stosunku\" jednak niestety po okropnym kazaniu lekarza nie otrzymałam jej,a na wizytę u kolejnego było już za późno. Nie pomogło tłumaczenie,ze zawiodła nas prezerwatywa,a jestem w dość krótkim czasie po odstawieniu hormonów i nie bardzo mogę być ... w ustawie, pod którą Pani przypadek niestety nie podchodzi. Miejmy nadzieję, że jednak do zapłodnienia nie doszło, skoro ciąża ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych
Zdrowie w ciąży

Konflikt serologiczny

(...) już do konfliktu serologicznego. Kiedy występuje konflikt serologiczny? Każdy człowiek ma przypisaną grupę krwi: A, B, AB, 0 ... ;przeciwciała”. Pierwsza ciąża praktycznie nie jest zagrożona konfliktem serologicznym. Zanim organizm kobiety zorientuje się w różnicy składu krwi ... i kiedy pojawia się kolejna ciąża, uaktywniają się. Silnym przeciwciałom łatwo jest przeniknąć przez łożysko, dostać się do krwiobiegu ... przed zagrożeniem. Jakie czynniki wywołują konflikt serologiczny? poronienie; odklejenie się łożyska; ciąża pozamaciczna; krwotoki; zabiegi ...

Badania w ciąży

Nieinwazyjne badania prenatalne

(...) wrodzone, kiedy dziecko znajduje się jeszcze w łonie matki. Bezpieczna ciąża to taka, w czasie trwania której kilkakrotnie wykonuje się nieinwazyjne badania prenatalne. Należą do nich m.in. USG genetyczne, test podwójny, test potrójny i test PAPP-A ... genetyczne; test PAPP-A; test podwójny i test potrójny; test zintegrowany; badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego; przepływ ... obecność zarodka, stwierdzić, czy mamy do czynienia z ciążą pojedynczą bądź mnogą. Podczas badania USG możliwe jest wykonanie zdjęć ...

Ginekologia

Poranny ból podbrzusza i nabrzmiałe piersi

(...) mi 2 tygodnie. Czekam na odpowiedz, A.Witam\! Opisane przez Panią objawy są dość mało charakterystyczne i mogą mieć ... jest ciąża sugeruję także wykonanie testu ciążowego.To się nazywa zespół napięcia przedmiesiączkowego może występować od jajeczkowania ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka i 3 innych
Urologia

Zakażenie układu moczowego a oporność na antybiotyki

(...) chorzy w wieku podeszłym, cukrzyca, ciąża, przed operacjami\), natomiast jeżeli występują objawy zakażenia to należałoby dążyć do likwidacji tegoż. Należy znaleźć przyczynę zakażenia, czynniki, które je podtrzymują,a dopiero wtedy zaproponować właściwe leczenie ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 2 innych