Pomidory - charakterystyka, właściwości, potrawy

Pomidory zdobyły szturmem cały świat. Są łatwo dostępne niemal na każdym kontynencie. Można spożywać je na surowo lub wykorzystywać do przetworów. Dlaczego są tak lubiane? Czy tylko ze względu na swój smak?

Pomidory - charakterystyka

Pomidory to warzywa pochodzące z Ameryki Południowej. Należą do rodziny psiankowatych. Mają zazwyczaj okrągły kształt, ich wielkość jest uzależniona od odmiany – niektóre są malutkie jak orzech (pomidorki cherry), inne wielkości jabłka, niektóre zaś mogą być większe od grapefruita. Najpopularniejsze są okazy o czerwonej skórce, chociaż można spotkać również pomidory pomarańczowe, żółte, a nawet czarne.

Polecane wideo:

Istnieje wiele gatunków pomidorówPomidory gruntowe mają sporo soku, są najbardziej rozpowszechnione. Oczywiście, najlepsze są te z własnego ogródka. Jeśli są uprawiane pod folią, mają gorszy smak i aromat. Pomidory malinowe mają charakterystyczny słodki smak, są zazwyczaj bardzo duże. Z kolei pomidory karłowate wyróżniają się ze względu na dużą ilość soku oraz intensywny smak. Różowoczerwony kolor, słodki miąższ to charakterystyczne cechy bawolich serc. Są one duże, ich waga może sięgać nawet 600 g. Ta odmiana doskonale nadaje się do przetworów. Na półkach supermarketu czy w osiedlowych warzywniakach możemy spotkać pomidorki koktajlowe. Są one bardzo małe – mają około 3 cm średnicy. Mogą mieć kolor czerwony, żółty bądź pomarańczowy. Doskonale nadają się do szaszłyków, kanapek i sałatek.

 

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku...

Pomidory - właściwości

Pomidory to źródło wielu cennych składników odżywczych. Warto je spożywać nie tylko ze względu na smak, ale również dla cenne właściwości.

Pomidory powinniśmy spożywać przede wszystkim ze względu na zawarty w nich likopen. Jest to przeciwutleniacz, który nadaje temu warzywu czerwony kolor. Wpływa on na zahamowanie szkodliwego działania wolnych rodników. Chroni organizm przed rozwojem choroby nowotworowej – szczególnie raka prostaty u mężczyzn oraz raka piersi u kobiet. Likopen zapobiega także rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. O dziwo, najwięcej tego cennego składnika znajdziemy nie w surowych warzywach, ale w przetworach.

Pomidory to cenne źródło błonnika. Składnik ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, usuwając pozostałości po procesie trawienia. Ze względu na obecność błonnika oraz niską kaloryczność tych warzyw, mogą bez obaw spożywać je osoby dbające o linię.

Ponadto w pomidorach znajduje się dużo potasu. Dzięki temu pierwiastkowi mamy lepszą koncentrację. Wspomaga on również pracę mięśni. Jeśli nie dopilnujemy tego, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki potasu, to może się to skończyć przemęczeniem, nadciśnieniem, zaburzeniami pracy serca, obrzękami kończyn dolnych, drżeniem mięśni łydek czy ud, zaparciami oraz wzdęciami.

Oprócz potasu znajdziemy w pomidorach żelazo, wapń, magnez, miedź, mangan, kobalt. Jedząc pomidory, dostarczamy swojemu organizmowi porcję witamin z grupy B, witaminy E, K, C oraz PP, prowitaminę A, czyli beta-karoten.

Pomidory bardzo dobrze wpływają na urodę. Działanie to zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy, witaminy E oraz beta-karotenu. Składniki te zapewniają skórze piękny i młody wygląd.

Pomidory - potrawy

Pomidory można spożywać w różnej postaci. Dobrze smakują na surowo – jako dodatek do kanapek czy sałatek. Przecier z tych warzyw bądź koncentrat jest bazą do jednej z najbardziej znanych i lubianych zup w naszym kraju, mowa oczywiście o zupie pomidorowej. Czy ktoś z nas wyobraża sobie życie bez ketchupu? Wiele osób na pewno nie. Skład tego dodatku do potraw jest również oparty na pomidorach.

Jednak najbardziej pomidorowa wydaje się być kuchnia włoska. Wiele pysznych i znanych potraw nie zaistniałoby bez dodatku pomidorów. Weźmy na przykład spaghetti z sosem pomidorowym czy pizzę. Są to szeroko rozpowszechnione potrawy i w związku z tym ulegają modyfikacjom, jednak bez dodatku pomidorów czy przetworów z tych warzyw nie smakują tak samo. Ponadto pomidory są wykorzystywane do bruschetty czy calzone. Są również podstawowym składnikiem lekkiej sałatki Caprese. Przypominamy, że ta sałatka, oprócz naszych czerwonych warzyw, składa się z sera mozarella, oliwy z oliwek, grubo zmielonego pieprzu oraz listków bazylii.

Pamiętajmy o tym, aby przechowywać pomidory w odpowiednich warunkach. Przede wszystkim powinniśmy zabezpieczyć je przed niskimi temperaturami, pomidory nie lubią zimna. Szkodzi im temperatura poniżej 7 stopni. Dlatego też nie wkładajmy ich do lodówki, ale pozostawmy w temperaturze pokojowej.

Zapraszamy do dyskusji na temat pomidorów na nasze forum.

Komentarze (5)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty powinny być na talerzu razem

Te produkty powinny być na talerzu razem

ten zawiera witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym. Pomidory i oliwa z oliwek W pomidorach znajdują się korzystne dla zdrowia (...) może je przyswoić jedynie wtedy, gdy do pomidorów...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Co jeść, aby długo żyć?

Co jeść, aby długo żyć?

. Antyoksydanty znajdują się w kolorowych warzywach i owocach, takich jak pomidory, jagody czy buraki. Dla zrównoważonej diety oraz zmniejszenia ryzyka ataku (...) serca i rozwoju raka, jedz je co najmniej pięć razy w ciągu dnia. Właściwości...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

. Sok ten zawiera witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym. Pomidory i oliwa z oliwek W pomidorach znajdują się korzystne (...) i organizm może je przyswoić jedynie wtedy, gdy do pomidorów...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Suszone owoce

Suszone owoce

Niedobory potasu w diecie można uzupełniać poprzez takie produkty, jak: suszone morele i figi, awokado, banany, grejpfruty, ziemniaki, seler czy pomidory.

Zupy

TOP 5 zup na zimę

TOP 5 zup na zimę

Ostry krem pomidorowy Nie tylko rosół może pomóc na objawy przeziębienia i grypy. Krem z pomidorów dostarczy organizmowi niezbędnych witamin (...) , minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli doprawisz go papryczką chili, czosnkiem i bazylią,...

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

, mięs, dań fasolowych i zawierających w składzie pomidory. Nadaje ona potrawom wyrazistego, ostrego smaku. Można ją używać w formie pasty (...) lub kolendrę. Ziele angielskie, imbir, kardamon - właściwości...

Dieta kardio

Potrawy z wodorostów

Potrawy z wodorostów

Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Produkty odkwaszające organizm

Produkty odkwaszające organizm

pomidory - gotowane tracą swoje alkalizujące właściwości. ** Warzywa odkwaszające to: buraki, selery, sałata, jarmuż czy szpinak. Dozwolone (...) i zjonizowanej. **Dzięki nasyceniu aktywnym wodorem, ten rodzaj ma bardzo...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

właściwości. Rozpadają się pożyteczne przeciwutleniacze, a tworzą szkodliwe dla organizmu związki. Przeładowanie patelni Czasami pośpiech (...) Jeśli w przepisie znajduje się zalecenie ciągłego mieszania przygotowywanej potrawy,...