Pomidory - charakterystyka, właściwości, potrawy

Pomidory zdobyły szturmem cały świat. Są łatwo dostępne niemal na każdym kontynencie. Można spożywać je na surowo lub wykorzystywać do przetworów. Dlaczego są tak lubiane? Czy tylko ze względu na swój smak?

1. Pomidory - charakterystyka

Pomidory to warzywa pochodzące z Ameryki Południowej. Należą do rodziny psiankowatych. Mają zazwyczaj okrągły kształt, ich wielkość jest uzależniona od odmiany – niektóre są malutkie jak orzech (pomidorki cherry), inne wielkości jabłka, niektóre zaś mogą być większe od grapefruita. Najpopularniejsze są okazy o czerwonej skórce, chociaż można spotkać również pomidory pomarańczowe, żółte, a nawet czarne.

Istnieje wiele gatunków pomidorówPomidory gruntowe mają sporo soku, są najbardziej rozpowszechnione. Oczywiście, najlepsze są te z własnego ogródka. Jeśli są uprawiane pod folią, mają gorszy smak i aromat. Pomidory malinowe mają charakterystyczny słodki smak, są zazwyczaj bardzo duże. Z kolei pomidory karłowate wyróżniają się ze względu na dużą ilość soku oraz intensywny smak. Różowoczerwony kolor, słodki miąższ to charakterystyczne cechy bawolich serc.

Zobacz film: "Pomidorowe propozycje na lato"

Są one duże, ich waga może sięgać nawet 600 g. Ta odmiana doskonale nadaje się do przetworów. Na półkach supermarketu czy w osiedlowych warzywniakach możemy spotkać pomidorki koktajlowe. Są one bardzo małe – mają około 3 cm średnicy. Mogą mieć kolor czerwony, żółty bądź pomarańczowy. Doskonale nadają się do szaszłyków, kanapek i sałatek

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory
Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory [10 zdjęć]

Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii....

zobacz galerię

2. Pomidory - właściwości

Pomidory to źródło wielu cennych składników odżywczych. Warto je spożywać nie tylko ze względu na smak, ale również dla cenne właściwości.

Pomidory powinniśmy spożywać przede wszystkim ze względu na zawarty w nich likopen. Jest to przeciwutleniacz, który nadaje temu warzywu czerwony kolor. Wpływa on na zahamowanie szkodliwego działania wolnych rodników.

Chroni organizm przed rozwojem choroby nowotworowej – szczególnie raka prostaty u mężczyzn oraz raka piersi u kobiet. Likopen zapobiega także rozwojowi chorób układu krążenia. O dziwo, najwięcej tego cennego składnika znajdziemy nie w surowych pomidorach, ale w przetworach.

Pomidory to cenne źródło błonnika. Składnik ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, usuwając pozostałości po procesie trawienia. Ze względu na obecność błonnika oraz niską kaloryczność tych warzyw, mogą bez obaw spożywać je osoby dbające o linię.

Ponadto w pomidorach znajduje się dużo potasu. Dzięki temu pierwiastkowi mamy lepszą koncentrację. Wspomaga on również pracę mięśni. Jeśli nie dopilnujemy tego, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki potasu, to może się to skończyć przemęczeniem, nadciśnieniem, zaburzeniami rytmu serca, obrzękami kończyn dolnych, drżeniem mięśni łydek czy ud, zaparciami oraz wzdęciami.

Oprócz potasu znajdziemy w pomidorach żelazo, wapń, magnez, miedź, mangan, kobalt. Jedząc pomidory, dostarczamy swojemu organizmowi porcję witamin z grupy B, witaminy E, K, C oraz PP, prowitaminę A, czyli beta-karoten.

Pomidory bardzo dobrze wpływają na urodę. Działanie to zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy, witaminy E oraz beta-karotenu. Składniki te zapewniają skórze piękny i młody wygląd.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Pomidory - potrawy

Pomidory można spożywać w różnej postaci. Dobrze smakują na surowo – jako dodatek do kanapek czy sałatek. Przecier z tych warzyw bądź koncentrat jest bazą do jednej z najbardziej znanych i lubianych zup w naszym kraju, mowa oczywiście o zupie pomidorowej. Czy ktoś z nas wyobraża sobie życie bez ketchupu? Wiele osób na pewno nie. Skład tego dodatku do potraw jest również oparty na pomidorach.

Jednak najbardziej pomidorowa wydaje się być kuchnia włoska. Wiele pysznych i znanych potraw nie zaistniałoby bez dodatku pomidorów. Weźmy na przykład klasyczne spaghetti bolognese z sosem pomidorowym czy pizzę. Są to szeroko rozpowszechnione potrawy i w związku z tym ulegają modyfikacjom, jednak bez dodatku pomidorów czy przetworów z tych warzyw nie smakują tak samo.

Ponadto pomidory są wykorzystywane do bruschetty czy calzone. Są również podstawowym składnikiem lekkiej sałatki Caprese. Przypominamy, że ta sałatka, oprócz pomidorów, składa się z sera mozarella, oliwy z oliwek, grubo zmielonego pieprzu oraz listków bazylii.

Pamiętajmy o tym, że przechowywanie pomidorów wymaga odpowiednich warunków. Przede wszystkim powinniśmy zabezpieczyć je przed niskimi temperaturami, pomidory nie lubią zimna. Szkodzi im temperatura poniżej 7 stopni. Dlatego też nie wkładajmy ich do lodówki, ale pozostawmy w temperaturze pokojowej.

Zapraszamy do dyskusji na temat pomidorów na nasze forum.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!