Popcorn – skład, właściwości zdrowotne

Popcorn to jedna z najpopularniejszych przekąsek, po którą sięgają wszyscy, niezależnie od wieku. I chociaż kojarzymy go z salą kinową, coraz częściej możemy spotkać się z nim na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Czy jednak prażona kukurydza jest zdrowa dla naszego organizmu? Sprawdźmy, co kryje się w misce pełnej białego, solonego przysmaku.

Skład ziaren

W ziarnach kukurydzy znajduje się ok. 65 proc. węglowodanów (78 g na 100 g ziaren) i 10 proc. białka (13 g na 100 g ziaren). Reszta to błonnik roślinny. W 100 g znajdziemy go aż 14,5 g. To także źródło tłuszczów – w 100 g mieści się ok. 4,5 g.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Popcorn skrywa więc w sobie wiele składników odżywczych. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego. Dzięki niemu na dłużej czujemy się syci. Jego niedobór może skutkować natomiast otyłością, zaparciami, a nawet nowotworami układu pokarmowego.

W składzie prażonych ziaren znajdziemy również polifenole – cenne związki chemiczne o właściwościach przeciwutleniających. Zabezpieczają one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Obecność antyoksydantów potwierdzają wyniki badań naukowców z Pensylwanii. Popcorn chroni więc w pewnym stopniu przed demencją, nowotworami oraz chorobami układu krążenia.

W „białych chmurkach” występuje także białko oraz składniki mineralne – fosfor i żelazo. Popcorn ma ich zdecydowanie więcej niż chipsy czy słone paluszki. Jego zaletą jest także brak glutenu w składzie.

Prażone ziarna

Do procesu prażenia dochodzi, gdy woda znajdująca się w ziarnach zamienia się w parę. Wysoka temperatura zamienia skrobię w gorącą substancję już przy 180 stopniach Celsjusza. Wtedy łupinka rozszerza się, a następnie wybucha.

Popcorn możemy przygotować w domu – na maśle, oleju kokosowym czy oliwie z oliwek. Istnieje także możliwość sporządzenia go bez tłuszczu, w mikrofalówce. Nie polecamy jednak kupowania gotowych produktów do przygotowania w kuchence mikrofalowej. W papierowych torebeczkach z ziarnami kukurydzy znajduje się diacetyl – szkodliwy związek chemiczny, który dodawany jest, by przypominał maślany smak. Ma on negatywny wpływ na organizm.

7 zdrowych powodów, aby jeść popcorn

Popcorn ma więcej protein i fosforu niż chipsy ziemniaczane i więcej żelaza niż jajka czy szpinak!

Kaloryczność popcornu

Okazuje się, że popcorn wcale nie jest tak kaloryczny, jakby się mogło wydawać. W porównaniu do chipsów, paluszków i ciastek, zdecydowanie wygrywa. Prażone ziarna przygotowywane w domu są najzdrowsze – tutaj mamy świadomość, jakiej ilości soli użyjemy. 100 gramowa porcja to ok. 380 kcal. Pamiętajmy jednak, że popcorn jest bardzo lekki. Garść ziaren to tylko 15 kcal, szklanka – 30 kcal i 8 g tłuszczu.

Gorzej jednak wypada popcorn kupowany w cyrku czy w kinie. W nim znajdują się duże ilości soli i tłuszczu. Opakowanie prażonych ziaren kupionych przed seansem filmowym to ok. 1000-1500 kcal i 60-90 g tłuszczu. Najbardziej kaloryczny jest popcorn karmelowy.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 10 miesięcy temu

Produkty żywnościowe

Komentarze (1)
~dziad56
~dziad56 10 miesięcy temu

Pani Magdaleno Bury !!!!! Pierwsza , druga klasa szkoły podstawowej. Matematyka na poziomie minus dziesięć. Sumując wszystkie wartości produktów zawarte w stu gramach, wychodzi sto dziesięć gramów ( ciekawostka matematyczna). Zawartość czegoś (65 %) w stu gramach to 65 gramów a a 78 gramów to 78 %. Przestańcie pisać bzdury ! Poza tym z umiarem jeść należy ( i można) wszystko !!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Superfood dla zdrowia Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka...

Produkty żywnościowe

Wielkanocne produkty, których należy unikać

Wielkanocne produkty, których należy unikać

, ale czy zdrowe? Co zawierają gotowe produkty tego typu? Co kryć w sobie może chrzan? Jakich substancji nie powinniśmy w nich znaleźć i jaki (...) nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...