Jakie właściwości ma kiwi?
1 z 5Pochodzenie "chińskiego agrestu"
Kiwi, znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze, początkowo było nazywane właśnie "chińskim agrestem". Później owoc zyskał nową nazwę, ku czci ptaka z Nowej Zelandii, które nadał mu przedsiębiorczy dostawca żywności.
Dzisiaj Włochy, Chile, Francja, Japonia i USA są największymi producentami dwóch odmian: zielonej i złotej. Kiwi to nie tylko przepyszna przekąska, stosuje się je np. do zmiękczania mięsa (takie działanie ma pewien enzym - aktynidyna). Ma jasnobrązową, "puchatą" skórkę i limonkowo-zielony miąższ z maleńkimi czarnymi nasionkami. Obrane, pokrojone i schłodzone kiwi jest świetnym dodatkiem do sałatki owocowej.
Sprawdź, dlaczego warto jak najczęściej jeść kiwi.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj również: Odkwasza organizm. Pozbędziesz się złogów i toksyn