Por – charakterystyka, właściwości, przepisy. Jak zrobić syrop z pora?

Por to jedno z najmniej docenianych warzyw. Zupełnie niesłusznie. Okazuje się, że posiada wiele właściwości zdrowotnych. Polecany jest w diecie oczyszczającej i diecie zasadowej. Jakie właściwości ma por? Jakie witaminy posiada por? Jakie minerały znajdziemy w 100 gramach pora? Jakie potrawy możemy wykonać z pora?

spis treści

Zobacz film: "Niebezpieczne substancje w warzywach i owocach"

1. Por - charakterystyka

Por to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej. Jako roślina uprawna znany był już w starożytnym Egipcie, Rzymie oraz Grecji. Ciekawostką jest, iż por znany był już w czasach bibilijnych. Na polski grunt został przeniesiony w epoce średniowiecza. Jego rozpowszechnienie zawdzięczamy w głównej mierze królowej Bonie, która zaczęła sprowadzać do nas dotąd nieznane warzywa.

Por nie jest skomplikowanym warzywem, jeśli chodzi o uprawę. Aby wykiełkować, nie potrzebuje dużo bodźców cieplnych. Lubi jednak wilgotne powietrze oraz dużo wody.

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę [11 zdjęć]

Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym...

zobacz galerię

2. Por - właściwości lecznicze

Por posiada wiele właściwości leczniczych. Wśród nich na pierwszym miejscu wymieniana jest skuteczna walka z bólami reumatycznymi. Składniki pora rozszerzają podskórne naczynia krwionośne. Dzięki temu tkanki są lepiej ukrwione, co łagodzi dolegliwości bólowe. Na bóle reumatyczne stosuje się białą część pora, którą należy rozetrzeć. Następnie papkę przykładamy w miejscu, w którym ból jest najsilniejszy.

Por znakomicie działa na układ odpornościowy. Syrop z pora zwalcza kaszel. Por bowiem zwiększa wytwarzanie śluzu, który posiada silne własności wykrztuśne. Warto spożywać syrop podczas przeziębienia, gdyż wykazuje on też silne działanie przeciwbakteryjne.

Por zawiera dużo żelaza, dlatego polecany jest osobom chorującym na anemię. Warto wiedzieć, że zawiera więcej żelaza niż buraki (w porze znajdziemy 2,10 mg na 100 g, natomiast w burakach tylko 0,80 mg na 100 g).

Owoce i warzywa wzmacniające odporność
Owoce i warzywa wzmacniające odporność [8 zdjęć]

Sezon zachorowań na przeziębienie i grypę już się rozpoczął, a my zaopatrujemy się w przeróżne specyfiki...

zobacz galerię

3. Por - syrop z pora

Ścieramy białą część pora na tarce o najmniejszych oczkach. Do miazgi dodajemy miód. Następnie do całości dodajemy szklankę wody i gotujemy miksturę na wolnym ogniu. Następnie napój przecedzamy i umieszczamy w słoiku lub butelce. Podczas ostrego przeziębienia zaleca się pić od 3 do 5 łyżeczek syropu z pora dziennie.

W 100 gramach pora znajdziemy:

Witaminy, które znajdziemy w 100 gramach pora:

To też warto wiedzieć

Minerały, które znajdziemy w 100 gramach pora:

4. Por - przepisy

Por to warzywo, które najczęściej dodajemy do rosołu, aby dodał bardziej wyrazistego smaku. Niekiedy również surowy por trafia do sałatki warzywnej. Por jest jednak warzywem, który w kuchni rzadko stanowi główne danie. A szkoda, bo por może być nie tylko wyśmienitym dodatkiem, ale również może stanowić pożywny i zdrowy posiłek.

Zobacz także:

Ciekawą propozycją na pyszne danie główne może być por w śmietanie. Przygotowanie takiego pora jest bardzo proste i łatwe danie nawet dla początkujących kucharzy. Wystarczy pora obrać z uszkodzonych liści i pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Następnie wrzucić pora do lekko osolonej wody. Lekko podgotowanego pora odcedzamy. W drugim naczyniu należy przygotować sos śmietanowy składający się z roztopionego tłuszczu, mąki, mleka i śmietany. Do gotującego się sosu wrzucić podgotowane pory.

Podgotowane pory można również podpiec z bułką tartą w piekarniku. Smakują wyśmienicie i mogą stanowić danie główne nie tylko dla wegetarianina.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy