Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Potrawka z kurczaka - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze

Avatar placeholder
09.04.2021 16:18
Potrawka z kurczaka - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze
Potrawka z kurczaka - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze (Shutterstock)

Danie wybitnie niskokaloryczne, niskotłuszczowe i łatwostrawne. Pierś z kurczaka to w zasadzie samo pełnowartościowe białko zwierzęce. Marchewka to beta-karoten wpływający na poprawę wzroku i złoty koloryt skóry. Natka pietruszki to z kolei zastrzyk witaminy C i żelaza, więc szczególnie polecana osobom z tendencjami do anemii i zaburzeń odporności. Pierś z kurczaka prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej.

spis treści

1. Składniki potrawki z kurczaka

Aby przygotować potrawkę z kurczaka, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1-1,5 marchewki,
  • sól, pieprz, zielona pietruszka.
  • opcjonalnie można dodać inne przyprawy oraz warzywa, które lubisz
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Sposób przygotowania

Przygotowanie potrawki z kurczaka zaczynamy od pokrojenia na kawałeczki i podsmażenia na teflonowej patelni bez tłuszczu piersi z kurczaka. Gdy z mięsa wyjdzie sos, wrzucamy pokrojoną marchewkę, całość doprawiamy do smaku. Wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem pół godziny. Można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Potrawka z kurczaka jest łatwym, samacznym i szybkim do wykonania daniem.

Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów
Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów [7 zdjęć]

Ograniczenie ilości żywności obfitującej w węglowodany może przyczynić się do przyśpieszenia procesu

zobacz galerię

3. Wartości odżywcze potrawki

Ta potrawa może być spożywana nawet przez niemowlęta po 5. miesiącu życia. Zastosowanie znajdzie również w diecie osób starszych, w skutecznej diecie odchudzającej oraz w chorobach przewodu pokarmowego. W związku z tym, że potrawka z kurczaka to danie nie tylko bardzo niskokaloryczne ale także zdrowe i szybkie w przygotowaniu to powinna częściej gościć na polskich stałach. Potrawka z kurczaka jest zdrowa i pożywna. Jedna porcja potrawki z kurczaka zawiera następujące wartości odżywcze:

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie112,5 kcal
Białka22 g
Tłuszcze1,4 g
Cholesterol58 mg
Węglowodany4,35 g
Błonnik1,8 g
Witamina C1,7 mg
Witamina A834 µg

Zobacz także:

4. Dania z kurczaka

W kuchni polskiej kurczak jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs. Jest zdrowy i zawiera dużo wartości odżywczych. Oprócz potrawki z kurczakiem można wyczarować wiele innych dań. Znaną potrawą jest zapiekanka z kurczakiem. Możemy dodać także warzywa. Wszystko zapiec serem i mamy pyszne danie. Pierś z kurczaka dodawana jest do wszelkiego rodzaju sosów. Można także wykonać zapiekankę z ziemniakami i kurczakiem. Kuchnia polska daje wiele możliwości do wykorzystania kurczaka. Pierś z kurczaka można gotować, piec, smażyć. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Jednym z dań jest właśnie potrawka z kurczaka.

5. Ile kalorii ma surowa potrawka z kurczaka?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 251 kcal 213 kcal
Białko 17,48 g 14,86 g
Węglowodany 0,19 g 0,16 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 19,52 g 16,59 g
Tłuszcze nasycone 5,48 g 4,66 g
Tłuszcze jednonienasycone 7,82 g 6,65 g
Tłuszcze wielonienasycone 4,27 g 3,63 g
Cholesterol 87,0 mg 74,0 mg
Witamina C 3,10 mg 2,64 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze