Potrawka z kurczaka - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze

Danie wybitnie niskokaloryczne, niskotłuszczowe i łatwostrawne. Pierś z kurczaka to w zasadzie samo pełnowartościowe białko zwierzęce. Marchewka to beta-karoten wpływający na poprawę wzroku i złoty koloryt skóry. Natka pietruszki to z kolei zastrzyk witaminy C i żelaza, więc szczególnie polecana osobom z tendencjami do anemii i zaburzeń odporności. Pierś z kurczaka prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej.

Zobacz film: "Dania z kurczakiem"

1. Potrawka z kurczaka - składniki

Aby przygotować potrawkę z kurczaka, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1-1,5 marchewki,
  • sól, pieprz, zielona pietruszka.
  • opcjonalnie można dodać inne przyprawy oraz warzywa, które lubisz

2. Potrawka z kurczaka - sposób przygotowania

Przygotowanie potrawki z kurczaka zaczynamy od pokrojenia na kawałeczki i podsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu piersi z kurczaka. Gdy z mięsa wyjdzie sos, wrzucić pokrojoną marchewkę, całość doprawić do smaku. Wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem pół godziny. Można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Potrawka z kurczaka jest łatwym, samcznym i szybkim do wykonania daniem.

Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów
Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów [7 zdjęć]

Ograniczenie ilości żywności obfitującej w węglowodany może przyczynić się do przyśpieszenia procesu...

zobacz galerię

3. Potrawka z kurczaka - wartości odżywcze

Ta potrawa może być spożywana nawet przez niemowlęta po 5. miesiącu życia. Zastosowanie znajdzie również w diecie osób starszych, w diecie odchudzającej oraz w chorobach przewodu pokarmowego. W związku z tym, że potrawka z kurczaka to danie nie tylko bardzo niskokaloryczne ale także zdrowe i szybkie w przygotowaniu to powinna częściej gościć na polskich stałach. Potrawka z kurczaka jest zdrowa i pożywna. Jedna porcja potrawki z kurczaka zawiera następujące wartości odżywcze:

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 112,5 kcal
Białka 22 g
Tłuszcze 1,4 g
Cholesterol 58 mg
Węglowodany 4,35 g
Błonnik 1,8 g
Witamina C 1,7 mg
Witamina A 834 µg

Zobacz także:

4. Potrawka z kurczaka - inne dania

W kuchni polskiej kurczak jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs. Jest zdrowy i zawiera dużo wartości odżywczych. Oprócz potrawki z kurczakiem można wyczarować wiele innych dań. Znaną potrawą jest zapiekanka z kurczakiem. Możemy dodać także warzywa. Wszystko zapiec serem i mamy pyszne danie. Pierś z kurczaka dodawana jest do wszelkiego rodzaju sosów. Można także wykonać zapiekankę z ziemniakami i kurczakiem. Kuchnia polska daje wiele możliwości do wykorzystania kurczaka. Pierś z kurczaka można gotować, piec, smażyć. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Jednym z dań jest właśnie potrawka z kurczaka.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!