potrawy niskokaloryczne

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Niskokaloryczna przekąska

Gdy pojawia się ochota na przekąskę, warto sięgać po owoce. Są one dobrym sposobem na zapokojenie chęci na słodkości bez rezygnacji ze zdrowego odżywiania.

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Niskokaloryczne przekąski

. Zdrowe owoce i warzywa Większość owoców i warzyw to jednak pełnowartościowe, niskokaloryczne i sycące produkty. Przekąsić można więc selera

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa (...) i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej ilości tłuszczu - jest to tzw. smażenie

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie (...) są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach dynastii Tang (618-907). W tym czasie

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Porady dietetyczne dla odchudzających się

10 niskokalorycznych koktajli

kalorii. Gin z tonikiem Aby zmniejszyć kaloryczność ginu z tonikiem, wybierz tonik niskokaloryczny lub zastąp go wodą gazowaną. Specyficzny smak

Techniki gotowania

Duszenie potraw

Duszenie potraw to jedna z technik gotowania. Od sposobu przyrządzania potraw zależy ich smak i zachowanie wartości odżywczych. To właśnie znajomość (...) . Oprócz duszenia potraw, warzyw i mięsa, można gotować we wrzątku, blanszować, gotować w kąpieli wodnej, gotować na parze, pod ciśnieniem i tym...

Techniki gotowania

Gotowanie potraw

Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw to dania gotowane: gotujemy warzywa, ryż, makarony, zupy, pierogi czy pyzy (...) poszczególnych potraw. Wykorzystując tę technikę przygotowywania potraw, trzeba pamiętać, aby ich nie rozgotowywać, gdyż tracą wtedy składniki

Dieta kardio

Potrawy z wodorostów

Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.

Zdrowie w ciąży

Słone potrawy

Sól zawarta w jedzeniu negatywnie wpływa na organizm kobiet ciężarnych.

Czy w ciąży mogę...?

Pikantne potrawy

Wprowadzenie pikantnych potraw do menu kobiety w ciąży może pozytywnie wpłynąć na dziecko już po urodzeniu.

Techniki gotowania

Marynowanie potraw

Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia (...) lubiane są konserwowane grzybki i ogórki. Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów - marynowanych

Techniki gotowania

Grillowanie potraw

czas spożywania grillowanych potraw. Obecnie możemy bowiem zakupić grill elektryczny, który pozwoli nam poczuć smak lata nawet w ciemny, zimowy dzień (...) . Potrawy z grilla nie tylko przyjemnie pachną i dobrze smakują, ale również dostarczają o wiele mniej kalorii niż potrawy smażone na patelni

Techniki gotowania

Flambirowanie potraw

przykładem jest flambirowanie potraw. Metoda ta jest często wykorzystywana w drogich restauracjach, aby zrobić wrażenie na gościach. Jakkolwiek (...) , zostawiając delikatny posmak użytego alkoholu. Flambirowanie potraw wykonuje się w restauracjach w celu pozbycia się surowego smaku alkoholu z dania, a

Techniki gotowania

Kiszenie potraw

Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. Dawniej kiszono kapustę na zimę w specjalnych beczkach (...) i minerały, które odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu odporności. Zasady kiszenia potraw Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, zachodzącej pod wpływem

Produkty żywnościowe

Kalorie w popcornie - co na nie wpływa, popcorn niskokaloryczny

to nie kalorie w popcornie są niebezpieczne dla naszej wagi, a te zawarte w tłuszczu, którym nasiąkł podczas przygotowywania. * Niskokaloryczne przekąski (...) * Zdrowe przekąski, które utrudniają schudnięcie * Jakie przekąski wywołują bezsenność? Kalorie w popcornie - popcorn niskokaloryczny Niskokaloryczny

Kuchnia i gotowanie

Wielkanocne potrawy - śniadanie wielkanocne, tradycyjne potrawy

Wielkanoc ma z zasady bardzo tradycyjne menu. Wielkanocne potrawy nie zmieniają się bardzo w ciągu ostatnich lat. Potrawy przygotowywane na Wielkanoc (...) , możemy wielkanocne potrawy dowolnie zmieniać i urozmaicać. Jednak trzeba się zastanowić czy naprawdę warto? Wielkanocne potrawy...

Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Pomidory - charakterystyka, właściwości, potrawy

piękny i młody wygląd. Pomidory - potrawy Pomidory można spożywać w różnej postaci. Dobrze smakują na surowo - jako dodatek do kanapek czy sałatek (...) . Czy ktoś z nas wyobraża sobie życie bez ketchupu? Wiele osób na pewno nie. Skład tego dodatku do potraw jest również oparty na pomidorach

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zamiast sadzonego jaja na toście Wypróbuj jajko ugotowane na twardo z awokado na pełnoziarnistej grzance. Zalety: Pełnoziarniste pieczywo ma więcej białka, błonnika i składników odżywczych, takich jak folian, witamina C czy kwasy tłuszczowe oraz mniej węglowodanów niż zwykły chleb tostowy. Dodanie do tego plastrów awokado zapewni "dostawę" zdrowych...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

, a niektóre odmawiają zjedzenia czegokolwiek innego poza kilkoma potrawami. Jak przekonać niejadka do spróbowania nowych dań? Podpowiemy kilka (...) dzieciom podaje się ciastka, hot dogi i inne tłuste potrawy, przyzwyczajają się one do niezdrowego jedzenia, pełnego soli, cukru czy tłuszczu. Trudno

Kuchnia i gotowanie

Najbardziej niezdrowe potrawy świąteczne

potrawy świąteczne i wskazówki, jak sprawić, żeby były zdrowsze. Susz To prawda, susz może być bardzo szkodliwy dla organizmu - zwłaszcza jeśli znajdą

Dania z warzyw

Najzdrowsze potrawy z dyni

, wykorzystaj cenny miąższ do przyrządzenia smacznych i zdrowych potraw. Oto kilka propozycji na dania, które obfitują w cenne składniki i świetnie rozgrzewają

Owoce

Mandarynki - kalorie, właściwości, potrawy

znajduje się bowiem około 30 kalorii. Mandarynki - potrawy Mandarynki najczęściej spożywamy na surowo - niektórzy twierdzą, że zjedzenie tylko jednego (...) , więc doskonale urozmaicają smak tej potrawy. Sałatka owocowa może być podana zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek czy kolację. Jest smaczna, a

Przystawki

Sycące potrawy dla zajętych (WIDEO)

Szybkie, proste do przyrządzenia w kuchni przez każdego z nas, czyli sycące dania dla zajętych. Jakub Kosel i jego mama przedstawią swoje przepisy na dania, które na co dzień goszczą na ich rodzinnym stole. Wśród propozycji znalazły się pieczone jabłka z cynamonem, których przygotowanie nie za ...

Zdrowe odżywianie

Potrawy świąteczne, które przygotowujesz w nieprawidłowy sposób

Triki, które sprawią, że świąteczne potrawy będą zdrowsze Różne ryby, wędliny, sałatki, warzywa, owoce i ciasta. Święta Bożego Narodzenia to gama (...) różnych smaków, zapachów i potraw. By nie odczuć świątecznego przejedzenia, warto zwrócić uwagę na to, co i jak jemy. Śledzie Jako ryba morska śledź

Zioła i przyprawy

Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych

Zioła i przyprawy

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście (...) . Nie wolno ignorować Postaw na zioła Zamiast soli, wybierz zioła, które dodadzą potrawom intensywnego aromatu. Do zup polecamy lubczyk i kminek, a do mięs

Newsy - zdrowie

Niskokaloryczne substancje słodzące ułatwiają gromadzenie się tłuszczu

To zła wiadomość dla osób rezygnujących z cukru na rzecz słodzików. Okazuje się, że niskokaloryczne sztuczne substancje słodzące blokują metabolizm (...) i główny autor badania. W ramach badania analizie poddano sukralozę, czyli popularny słodzik niskokaloryczny, a dokładniej jej wpływ na pobrane

Żywienie

3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej

Spożywanie koktajli owocowo-warzywnych to sposób nie tylko na detoks organizmu. Te płynne pokarmy mogą stanowić stały element codziennego jadłospisu. Możemy je pić w ramach śniadania albo jako podwieczorek. Zaspokoją głód i dostarczą błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ewa C ...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Trzy proste i szybkie potrawy dla diabetyków

Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów - co nie znaczy, że cukrzyca zmusza do życia o chlebie i wodzie. Poniżej (...) prezentujemy kilka prostych i szybkich, a przede wszystkim wyśmienitych, przepisów na potrawy dla diabetyków. Przystawka kuchni meksykańskiej

Dania z warzyw

Risotto - idealna potrawa na jesień (WIDEO)

Risotto to potrawa wyjątkowa. Nie tylko smaczna, ale i łatwa w przygotowaniu. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych członków rodziny (...) też o parmezanie, który zaostrzy smak potrawy. Jak przygotować jesienne risotto, zdradził kucharz Artur Moroz.

Fitness i sport

Niebezpieczna potrawa. Może wywołać raka wątroby

, które skutkuje rozwojem nowotworu wątroby. Koi pla — niebezpieczna potrawa Wspomniane trzy produkty są podstawą koi pla — potrawy popularnej (...) tej potrawy wiąże się z poważnym skutkiem ubocznym, który ma wpływ na zdrowie i życie człowieka — rakiem wątroby. Winne rozwoju tej choroby są...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czym przyprawiać potrawy zamiast soli?

Niekorzystny wpływ soli na zdrowie Sól to nieodłączny element wielu spożywanych przez nas posiłków. Składnik ten wzbogaca smak potraw i dodaje (...) jest przekraczana nawet trzykrotnie. Jest to związane nie tylko z nadmiernym soleniem przyrządzanych przez nas potraw, ale również z obecnością dużej ilości

Odchudzanie dla każdego

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Postne, ale sycące Wigilijne potrawy nigdy nie smakują tak wybornie, jak w tym świątecznym okresie. Być może to magia świąt i przyjemna atmosfera (...) przynajmniej odrobinę każdej z przygotowanych dwunastu potraw, ponieważ - jak głosi tradycja - dzięki temu nie zabraknie nam ich w kolejnym roku. Skutki

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Rzeżucha - właściwości, potrawy, domowa uprawa

, powinny częściej dodawać do swoich potraw rzeżuchę). Ponadto witamina C wykazuje działanie antynowotworowe. Oprócz witaminy C, rzeżucha posiada wiele (...) potraw małego niejadka lub starszych osób, które nie chcą jeść. Rzeżucha jest również źródłem jodu, który dobrze wpływa na tarczycę. Magnez zawarty

Zdrowe odżywianie

Pikantne potrawy obniżają współczynnik śmiertelności

potrawy tylko raz lub dwa razy w tygodniu, współczynnik umieralności wciąż jest niższy o 10 proc. Dlaczego warto jeść pikantne potrawy? „Przyprawy (...) obszary Chin. Pikantną żywność zdefiniowano jako potrawy zawierające paprykę chili lub inne składniki z niej wytworzone, jak np. olej chili

Kuchnia i gotowanie

Jakie są ulubione potrawy gwiazd z dzieciństwa? (WIDEO)

Jaka jest twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa? Kluski z truskawkami? Pierogi ruskie? Domowa pizza na grubym cieście? A może ciasto z rabarbarem (...) ? Każdy z nas ma coś, co przywołuje na myśl ciepłe wspomnienia. Takie potrawy nigdy nie stają się nudne i bardzo lubimy do nich wracać. A

Produkty żywnościowe

Najbardziej kaloryczne potrawy świata (WIDEO)

Myślisz, że pizza, hamburger, kotlet schabowy lub bigos to najbardzie kaloryczne potrawy? Jesteś w błędzie. Kuchnie regionalne w różnych krajach (...) obfitują w ciężkostrawne dania, po których zjedzeniu kalorie trzeba spalać przez długi czas. Co więcej, takie potrawy, jeśli są często spożywane

Kuchnia azjatycka

Janachowska o najdziwniejszej potrawie, którą zjadła w życiu (WIDEO)

W dzisiejszych czasach już nikogo nie dziwi fakt, że w wielu krajach - głównie azjatyckich - owady służą jako przekąski. Szerszeń na patyku albo smażone larwy owadów uchodzą nawet za smakołyk. Również surowe "robaki" można kupić prawie na każdym rogu. Izabela Janachowska - prezenterka oraz ta ...

Czy w ciąży mogę...?

Czy w ciąży można jeść sery pleśniowe i pikantne potrawy?

, ponieważ niektóre produkty mogą zaszkodzić dziecku. Przyszłe mamy, które lubią pikantne potrawy nie muszą sobie ich odmawiać, chyba że odczuwają (...) robienia zakupów powinna dokładnie czytać skład potraw, które kupuje. Czy w ciąży można jeść pikantne potrawy? Czy pikantne potrawy...

Odchudzanie

Najbardziej kaloryczne potrawy z różnych stron świata

czekoladowym Kolejna kaloryczna potrawa to churros. Hiszpański przysmak jest jedną z najtłustszych słodkich przekąsek. Powstają z ciasta (na które składa (...) wzrasta do około 750 kcal. Acaraje Bardzo popularne danie kuchni brazylijskiej jest zaliczane do lokalnych potraw typu fast food. Acaraje to różnej

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zmień te składniki, a twoje potrawy będą zdrowsze!

takiej przyprawy dodana do jajka, brukselki czy grochówki nadaje potrawie aromat i smak wędzonego boczku. Ten trik pozwala na ograniczenie kaloryczności (...) spożywanych potraw. Sok cytrynowy zamiast soli Soli do posiłków używamy zazwyczaj, by dodać ich smakom nieco wyrazistości i głębi. Podobny efekt

Techniki gotowania

Doskonałe potrawy i przetwory na bazie śliwek (WIDEO)

Śliwki to doskonały jesienny produkt, który można wykorzystać w kuchni. Odmian jest bardzo dużo, jednak najczęściej kupowane w Polsce są śliwki węgierki. Najpopularniejszą wersją dania ze śliwek węgierek są powidła. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował swoją wersję klasycznych ...