Potrawy wegetariańskie to takie które nie zawierają w sobie mięsa i drobiu. Opierają się na owocach, warzywach i zbożach, z dodatkiem jajek i produktów mlecznych. Najbardziej znaną grupą wegetarian są laktoowowegetarianie, którzy spożywają nabiał. Mniej liczną grupą są laktowegetarianie (typ o najdłuższej tradycji, najczęściej spotkany w Indiach) - ze swojej diety wykluczają jajka.
Najbardziej radykalni są weganie i frutarianie, którzy nie akceptują żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, nawet miodu.
Potrawy wegetariańskie można podzielić na:
- jedzenie tradycyjne - w Polsce można powiedzieć postne, składa się ze składników bezmięsnych,
- substytuty nabiału - mające na celu zastąpienie go w kuchni wegańskiej,
- substytuty mięsa - produkty smakiem, strukturą i wyglądem przypominające mięso, używane często jako zamienniki w typowych mięsnych przepisach,
- produkty sojowe - tempeh i tofu - najbardziej znane wegetariańskie źródła białka.
Produkty używane w wegetariańskiej kuchni to:
- owoce,
- grzyby,
- rośliny strączkowe - soja, groch, soczewica, orzech ziemny, ciecierzyca, fasola,
- orzechy i nasiona,
- zioła i przyprawy,
- warzywa i pozyskiwane z nich oleje i tłuszcze,
- zboża - żyto, pszenica, kukurydza, ryż, quinoa, pszenżyto, owies, sorgo, gryka, jęczmień i produkty pochodzące z nich - mąkę i jej wytwory: pieczywo, makarony, itd.,
- glony.
Dość często można się spotka z niezrozumieniem celu wegetarianizmu jako diety wykluczającej produkty uzyskane ze zwierząt lub pochodne. Po potraw niewegetariańskich należą produkty zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego (jak np. pierogi ze skwarkami lub jogurt zawierający wieprzową żelatynę, lub na takim przygotowane (zupa na kości mięsnej/kostce bulionowej lub pączki smażone na smalcu). Jedynym krajem na świecie, w którym znakowanie produktów niewegetariańskich i wegetariańskich jest prawnie uregulowane, są Indie. W niektórych krajach produkty te oznaczane są częściowo. W Polsce nie ma żadnego systemu etykietowania wegetariańskich potraw. Mimo to producenci wyrobów sojowych zazwyczaj umieszczają takie informacje na swoich opakowaniach.