7 z 11Zadbaj o swoją dietę
Depresja to niezwykle powszechne schorzenie, które dotyka ludzi na całym świecie, niezależnie od płci czy wieku. Osoby borykające się z problemem zaburzeń nastroju nie zawsze zdają sobie sprawę, że żywienie może istotnie wpływać na zdrowie psychiczne.
Dieta w depresji powinna bazować na produktach zawierających odpowiednią dawkę witamin i składników mineralnych. Wskazane jest spożywanie pokarmów bogatych w serotoninę, a więc orzechów, bananów, kiwi, nasion słonecznika, awokado, jajek, pomidorów, śliwek i ananasów.
Wiele korzyści przynosi także jedzenie tryptofanu, czyli aminokwasu białkowego przekształcanego przez organizm w serotoninę. Odnaleźć go można w indyku, rybach, kurczaku, serze, jajach i fasoli. Związek ten występuje także w mleku i produktach nabiałowych, na przykład w serze. Pomocne dla osób z depresją mogą być też kwasy omega-3. Znaleźć je można w rybach morskich (występują w tuńczyku, pstrągu, makreli, łososiu norweskim).