Preferencje żywnościowe zapisane w mózgu

Naukowcy ujawniają konkretne szlaki nerwowe, które mogą wpływać na wybór pokarmu przez badanych posiadających defekt genu, który jest związany z otyłością.

Badania prowadzone przez Uniwersytet Cambridge w Wielkiej Brytanii pokazuje, co kieruje naszymi preferencjami odnośnie niektórych produktów spożywczych i wskazuje na bezpośredni związek pomiędzy wyborem żywności a specyficznymi wariantami genów.

Jak pozbyć się uczucia ciężkich nóg?

Wiele czynników wpływa na to, jaką żywność wybieramy. Choć głód jest jednym z kluczowych elementów, to to, co wybierze dana osoba, nie zależy jedynie od jej fizjologicznych potrzeb.

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie „Nature Comunications” wskazuje, że biologia może również odgrywać pewną rolę w tym procesie.

Poprzednie badania wykazały, że defekt w receptorze genu melanokortyny 4 (MC4R) powoduje otyłość. 1 na 100 osób otyłych ma tę wadę, która sprawia, że są oni bardziej skłonni do przybierania na wadze. W badaniach na myszach okazało się, że wariant genu MC4R wpływał na otyłość w wyniku zakłócenia konkretnej ścieżki w mózgu, co prowadziło do jedzenia znacznie większej ilości tłuszczu, przy jednoczesnej rezygnacji z cukru.

Nowe badania zbadały preferencje ludzi w stosunku do żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości cukru, poprzez zapewnienie uczestnikom szwedzkiego bufetu z curry z kurczaka i z deserem Eton Mess (mieszanina truskawek, bitej śmietany i kruszonej bezy).

Przygotowano trzy wersje curry, wyglądające i smakujące tak samo, ale o różnej zawartości tłuszczu. Kaloryczność każdej wersji była niższa odpowiednio o 20 proc., 40 proc. i 60 proc..

Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy - osób szczupłych, otyłych i tych, które były otyłe w wyniku posiadania wariantu genu MC4R.

We wszystkich grupach badano preferencje spożywcze, zaczynając od spróbowania każdej z przygotowanych opcji curry - bez informowania o jej kaloryczności - i poproszono, aby jeść wybraną przez siebie wersję.

Prof. Sadaf Farooqi z Instytutu Wellcome Trust na Uniwersytecie Cambridge oraz jego zespół stwierdzili, że choć nie było różnic w klasyfikacji generalnej ilości spożytego pokarmu pomiędzy grupami, osoby z uszkodzonym genem MC4R zjedły prawie dwukrotnie więcej curry o wysokiej zawartości tłuszczu, w porównaniu z osobami szczupłymi, a o 65 proc. więcej niż w grupie osób otyłych.

Aby przetestować spożycie cukru, grupy otrzymały do wyboru trzy wersje deseru Eton Mess z różną zawartością cukru: 8 proc., 26 proc. lub 54 proc., ale ze stałą zawartością tłuszczu we wszystkich trzech rodzajach.

W przeciwieństwie do wyników z doświadczenia z zawartością tłuszczu, osoby szczupłe i otyłe wybrały deser o najwyższej zawartości cukru. Osoby z uszkodzonym genem MC4R polubiły tę wersję deseru znacznie mniej niż pozostałe dwie grupy i zjadły znacznie mniej deseru w każdej wersji niż szczupli i otyli uczestnicy badań.

"Nasza praca pokazuje, że nawet jeśli ściśle kontrolujemy wygląd i smak potraw, nasz mózg wykrywa zawartość składników odżywczych. Przez większość czasu jemy pokarmy, które mają zarówno wysoką zawartości tłuszczu, jak i wysoką zawartości cukru" - mówi prof. Farooqi, lider badania.

"Dzięki starannym testom tych składników oraz poddaniu analizie wąskiej grupy osób z uszkodzonym genem MC4R, byliśmy w stanie pokazać, że konkretne szlaki mózgowe mogą warunkować preferencje żywnościowe" - dodaje.

Badacze stawiają hipotezę, że szlaki mózgowe zarówno u ludzi, jak i u zwierząt mogą wpływać na wybór produktów spożywczych o wysokiej zawartości tłuszczu, aby przetrwać w czasach głodu.

"Gdy wokół nie ma dużo jedzenia, musimy pozyskać energię, która może być przechowywana i udostępniana w razie potrzeby: a tłuszcz dostarcza dwa razy więcej kalorii na gram niż węglowodany lub białka i może być łatwo magazynowany w naszym ciele" - wyjaśnia Prof. Farooqi.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Otyłość
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Otyłość
Otyłość

Otyłość prowadzi do poważnych chorób

Otyłość prowadzi do poważnych chorób Odtwórz wideo

Jemy zbyt wiele tłuszczu i mięs, unikamy warzyw. Nieodpowiednio zbilansowana dieta i częste sięganie po przekąski to prosta droga do otyłości. Ta z kolei bardzo często prowadzi do chorób krążenia, które są główną przyczyną śmierci Polaków, cukrzycy i...

Otyłość

Nadwaga może sprzyjać zdrowiu

Nadwaga może sprzyjać zdrowiu

nadwagę, a ponad 30 - otyłość. Zespołowi Flegal udało się ustalić, że najniższa śmiertelność występowała wśród osób z nadwagą i lekko otyłych

Otyłość

Skutki otyłości

Otyłość jest obecnie problemem na skalę światową. Otyli są zarówno młodzi, jak i starsi, zarówno kobiety, jak i mężczyźni (...) i nie jest to jedynie problem natury estetycznej. Otyłość to cała masa zagrożeń dla zdrowia....

Otyłość

Otyłość skutkiem problemów emocjonalnych

Otyłość jest często nie tylko następstwem nadmiernej konsumpcji żywności i niewielkiej aktywności fizycznej, lecz także problemów z wyrażaniem (...) przed problemami i zamiast je rozwiązywać, będzie je zajadać, tworząc kolejny problem...

Otyłość

Za otyłość odpowiada... mózg

tak jest. Okazuje się, że za otyłość w bardzo dużym stopniu odpowiada nasz mózg. Pod wpływem tłustej diety zachodzą w nim zmiany, które czynią naszą walkę (...) ciepiących na nadwagę i otyłość. Przyczyny otyłości Australijscy...

Otyłość

Epidemia otyłości to nie mit

Epidemia otyłości to nie mit

będzie mieć BMI powyżej 30, co oznacza otyłość. Autorzy badań oczekują, że dane zmuszą przedstawicieli rządów do podjęcia działań i walki z epidemią (...) . z nich ma nadwagę lub otyłość. Czym grozi otyłość?...

Otyłość

Dolegliwości, które prowadzą do otyłości

Dolegliwości, które prowadzą do otyłości

Czy tylko nadmierne jedzenie? Otyłość to nadmierne zgromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, niosące bardzo negatywne skutki dla zdrowia (...) pamiętać, iż otyłość w wielu przypadkach nie jest jedynie bezpośrednim...

Otyłość

Otyłość w Polsce (WIDEO)

Otyłość w Polsce (WIDEO) Odtwórz wideo

Każdego roku przybywa coraz więcej osób z nadwagą i otyłością, również dzieci i młodzież. WHO uznała otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą (...) , która nieleczona jest przyczyną dolegliwości układu krążenia, zaburzeń metabolizmu,...