Probiotyki - dobroczynne mikroorganizmy w naszej diecie

W ostatnich latach zdecydowanie wzrosło zainteresowanie żywnością, która poza funkcją odżywczą wywiera również korzystny efekt na zdrowie człowieka, zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu ściśle określonych schorzeń. Składnikiem takiej żywności z całą pewnością są probiotyki, definiowane jako żywe drobnoustroje, które po spożyciu wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Ich główną zaletą, z której wynikają następne korzyści, jest poprawa stanu mikrobiologicznego przewodu pokarmowego.

1. Czym są probiotyki?

Do mikroorganizmów, które uznaje się za probiotyki należą m.in.:

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

  • bakterie rodzaju Lactobacillus (L. acidophilus, L. casei, L. fermentum,
    L. plantarum, L. bulgaricus, L. jonhsoni, L. gasseri, L. paracasei, L. reuteri, L. salivarius),
  • bakterie rodzaju Bifidobacterium (B. bifidum, B. breve, B. lactis, B. longum,
    B. infantis, B. adolescentis),
  • bakterie rodzaju Streptococcus (S. thermophilus),
  • bakterie rodzaju Enterococcus (E. faecalis, E. faecium),
  • drożdżaki rodzaju Saccharomyces (S. boulardii).

2. Zalety stosowania probiotyków

Dobroczynne działanie probiotyków wynika przede wszystkim z:

  • zakwaszania środowiska jelit, co powoduje hamowanie rozwoju określonych drobnoustrojów patogennych,
  • zmiatania wolnych rodników,
  • syntezy substancji wykazujących działanie bakteriobójcze,
  • stymulowania układu odpornościowego.

Poniżej przedstawiamy przykłady korzystnego oddziaływania probiotyków na organizm człowieka.

  • Biegunki – stwierdzono naukowo, że stosowanie probiotyków skraca czas trwania biegunek infekcyjnych, a także zmniejsza liczbę stolców podczas jej trwania. Prawdopodobnie również probiotyki w pewnym stopniu zapobiegają powstawaniu biegunek poantybiotykowych.
  • Zespół jelita drażliwego – wiele badań dowodzi, że probiotyki powodują redukcję niektórych objawów towarzyszących zespołowi jelita drażliwego.
  • Nietolerancja laktozy – wykazano, że spożycie mlecznych produktów fermentowanych wpływa pozytywnie na trawienie nietolerowanej przez organizm laktozy.
  • Zakażenie Helicobacter pylori – zakażenie bakterią H. pylori może być przyczyną powstawania między innymi takich chorób, jak choroba wrzodowa czy rak żołądka. Istnieją wiarygodne przesłanki, iż stosowanie probiotyków pomaga w leczeniu eradykacyjnym H. pylori.
  • Zaparcia – uważa się, że niektóre szczepy bakterii pomocne są w zaburzeniach defekacji. Podaż probiotyków wiąże się ze skróceniem pasażu jelitowego.
  • Alergie i nadwrażliwości pokarmowe – bakterie probiotyczne charakteryzują się działaniem powodującym zmniejszanie przepuszczalności błony śluzowej jelit, a także redukcję immunogenności antygenów. Dodatkowo, dobroczynne drobnoustroje wykazują właściwości przeciwzapalne. Wszystkie te cechy sprawiają, że stosowanie probiotyków może pomóc w walce z alergiami, obniżając ich objawy.
  • Procesy nowotworzenia – dotychczasowe wyniki badań wskazują na możliwość wiązania mutagenów przez probiotyki w świetle przewodu pokarmowego, zmniejszając tym samym ich wchłanianie, co mogłoby skutkować obniżeniem ryzyka powstawania nowotworów.

Probiotykom bardzo często przypisuje się również działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także działanie wpływające na większą przyswajalność wapnia. Jednakże te funkcje probiotyków wymagają jeszcze naukowego potwierdzenia.

Mimo że potencjał leczniczy probiotyków nie został jeszcze całkowicie poznany, to można śmiało stwierdzić, że spożywanie produktów bogatych w probiotyki z pewnością pomoże nam chronić organizm przed powstawaniem różnych chorób. Jednocześnie probiotykoterapia powinna stanowić znaczący czynnik dietetyczny w leczeniu określonych schorzeń już występujących.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!