Probiotyki receptą na chorobę Alzheimera

Naukowcy z Iranu jako pierwsi zbadali, jak dzienna dawka probiotyków może wpływać na pacjentów z chorobą Alzheimera. Stosowana przez 3 miesiące może znacząco poprawić pamięć i funkcje poznawcze.

Badacze udowodnili, że pacjenci z chorobą Alzheimera, którzy przez 12 tygodni spożywali mleko bogate w mikroorganizmy, wykazali znaczącą poprawę myślenia kognitywnego. Kierownik badania, prof. Mahmoud Salami z Uniwersytetu Kashan w Iranie, opublikował odkrycie w magazynie „Frontiers in Aging Neuroscience”.

Probiotykami określane są żywe mikroorganizmy, które wpływają korzystnie na organizm ludzki. Należą do nich bakterie z grup Lactobacillus i Bifidobacterium, a także drożdze Saccharomyces boulardii. Mogą one działać na kilka sposobów. Na przykład pomagają w tworzeniu korzystnej mikroflory w jelitach oraz biorą udział w stymulacji układu immunologicznego.

Czy dieta ma wpływ na rozwój choroby Alzheimera?
Czy dieta ma wpływ na rozwój choroby Alzheimera? (Shutterstock)

Badacze dowiedli, że mikroorganizmy dodawane do pożywienia, leków czy do suplementów diety mogą ochraniać przed wieloma infekcjami i chorobami, takimi jak zespół jelita drażliwego, egzema, alergie czy też uszkodzenia zębów.

Wcześniejsze badania nad zwierzętami dowiodły, że probiotyki mogą wpływać na polepszenie pamięci i zdolności uczenia się. Jednak do tej pory nie było jasne, czy działają w taki sam sposób u ludzi.

Profesor Salami wraz z zespołem zbadali wpływ mikroorganizmów na myślenie kognitywne u 52 kobiet i mężczyzn w wieku 60-95 lat, u których zdiagnozowano chorobę Alzheimera.

Przeczytaj koniecznie

Badane osoby zostały podzielone na dwie grupy - jedna spożywała 200 mililitrów zwykłego mleka przez okres 12 tygodni, a drugiej podawano mleko zawierające Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum oraz Bifidobacterium bifidum.

Naukowcy przed i po zakończeniu eksperymentu analizowali próbki krwi oraz myślenie kognitywne oceniane według skali MMSE. Częścią badania były zadania oceniające wydajność uczenia się i pamięci, takie jak nazywanie przedmiotów, liczenie do tyłu czy też przerysowywanie obrazków.

Z raportu badaczy wynika, że osoby spożywające mleko wzbogacone w probiotyki znacząco poprawiły funkcje myślenia kognitywnego. Według skali MMSE, nastąpił wzrost z 8,7 do 10,6 pkt przez 12 tygodni czasu trwania eksperymentu.

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera
6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera [7 zdjęć]

Alzheimer to ciężka choroba. Wyniszcza układ nerwowy i sprawia, że chory nie jest w stanie prawidłowo...

zobacz galerię

„To pierwsze badanie, które wykazało korzyść ze stosowania suplementacji u pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera” - zaznacza profesor Salami. Jednak istnieje jeden do tej pory nierozwiązany problem - zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie mogą mieć negatywny wpływ na funkcję mikroorganizmów.

Według analizy, osoby spożywające mleko z probiotykami miały niższy poziom cholesterolu VLDL, a także zmniejszony poziom CRP - markera stanu zapalnego. Walter Lukiw, profesor Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie, który nie brał udziału w badaniu, jest zdania, że przeprowadzone badania są „interesujące i ważne”, ale konieczne jest uzyskanie większej ilości informacji na temat związku bakterii jelitowych z  myśleniem kognitywnym.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy