Problemy żywieniowe chorych na nowotwór

Leczenie chorób nowotworowych wiąże się z ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych w postaci przykrych dla pacjenta objawów. Chorzy przechodzący chemioterapię lub radioterapię nierzadko doświadczają spadku łaknienia, nudności i wymiotów, suchości w ustach, zaparć lub biegunek – dolegliwości te utrudniają przestrzeganie zaleceń dietetycznych i sprzyjają utracie masy ciała oraz dalszemu osłabieniu organizmu. Niestety, na tym nie kończą się problemy żywieniowe osób zmagających się z nowotworem.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Niedożywienie u osób z chorobą nowotworową

Poważnym i powszechnym problemem wśród pacjentów onkologicznych są niedobory żywieniowe. Do ich wystąpienia przyczynia się przede wszystkim toczący się w organizmie proces chorobowy, choć nie bez znaczenia jest uboga w składniki odżywcze dieta.

Choroby nowotworowe często przyczyniają się do obniżenia wchłaniania substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym. Poza tym, nowotwór i metody stosowane w leczeniu onkologicznym mają wpływ również na sposób, w jaki pacjenci odbierają znane im smaki oraz zapachy. Czasem zdarza się, że chory nie jest w stanie zmusić się do spożycia lubianej przez siebie potrawy, ponieważ jej aromat stał się dla niego nieprzyjemny.

Skutki problemów żywieniowych

Pacjenci, którzy źle znoszą terapię nowotworową i w związku ze zubożeniem diety spożywają mniej składników odżywczych niż powinni, szybko tracą na wadze. Ich układ immunologiczny jest osłabiony, dlatego organizmowi trudniej bronić się przed infekcjami. Jeśli nowotwór postępuje lub rozprzestrzenia się w organizmie, niedożywienie może nasilić się, dodatkowo zmniejszając szanse chorego na wyzdrowienie. Właśnie dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie pacjenta i niedopuszczanie do wystąpienia niedoborów żywieniowych.

Wskazówki dietetyczne dla chorych na nowotwór

Jak przeciwdziałać problemom żywieniowym u osób chorych na nowotwór? W tym celu konieczne jest stosowanie się do następujących wytycznych:

  • Posiłki powinny być niewielkie, ale częste (co 1-2 godziny).
  • W jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w białko i wysokoenergetyczne.
  • Aby uniknąć nudności podczas jedzenia, nie należy popijać potraw napojami.
  • Warto jeść wtedy, gdy samopoczucie jest dobre – bez względu na porę dnia.
  • Potrawy powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Środki farmakologiczne należy przyjmować, popijając je dużą ilością wody.
  • Niewskazane jest spożywanie pikantnych dań o mocnym zapachu.

Choroby nowotworowe mogą mieć różny przebieg, jednak towarzyszące im objawy są zwykle podobne. Ze względu na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które towarzyszą niektórym metodom leczenia, pacjenci mogą doświadczyć niedożywienia i zmniejszyć swoje szanse na powrót do zdrowia. Aby uniknąć niedoborów żywieniowych, warto skorzystać ze wsparcia gotowych preparatów odżywczych, które dostarczają dużych wartości odżywczych w małej objętości.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobie nowotworowej
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

. Nudności i problemy z przyjmowaniem pokarmów w chorobie nowotworowej Właściwa dieta może zmniejszyć objawy uboczne towarzyszące radioteriapii (...) chorobie jest tak zwana anoreksja...

Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ diety na leczenie onkologiczne

Wpływ diety na leczenie onkologiczne

są natomiast tłuste potrawy i obfite dania. Zapobieganie niedożywieniu podczas terapii nowotworowej Bogata w kalorie i składniki odżywcze dieta chroni (...) przekąsek typu paluszki, krakersy, które dostarczają tak...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

właśnie z tego powodu, a nie przez samą chorobę nowotworową. Tymczasem skutki niedożywienia często można wyleczyć odpowiednio dobraną terapią żywieniową (...) wcale nie z powodu choroby podstawowej, a w wyniku niedożywienia...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta a rak jelita grubego

, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-404-7, Chace D., Keane M. Dieta w chorobach nowotworowych, KDC, Warszawa 2002, ISBN 83-88729-85-3, Chace D., Keane M (...) . Dieta w chorobach...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie raka dietą

na zachorowania. Osłabiony przez stres układ odpornościowy działa jak zielone światło dla bakterii, wirusów i różnych infekcji. W tym nowotworowych. Dieta (...) Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dr Budwig - dieta, produkty, zasady diety

jest również autorką popularnej diety. Dieta dr Budwig jest uważana za dietę antynowotworową, jednak ma ona dobry wpływ na nasze ogólne zdrowie. Zadaniem (...) diety dr Budwig jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega 3 do...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów

Choroby nowotworowe są najczęstszą, tuż po chorobach układu krążenia, przyczyną zgonów w Polsce. Według danych pochodzących z Krajowego Rejestru (...) Nowotworów, w 2010 roku z powodu chorób nowotworowych...