W sytuacjach stresu poziom kortyzolu wytwarzanego w nadnerczach niebezpiecznie wzrasta. To z kolei powoduje obniżenie odporności organizmu. Zwiększa się też stężenie glukozy we krwi, co w dalszej perspektywie może spowodować np. insulinooporność, otyłość czy cukrzycę.
Jak do tego nie dopuścić? Poprzez jedzenie zbilansowanych posiłków o wyznaczonych porach dnia. W każdym z nich powinny się znajdować produkty pełnoziarniste, pełne witamin i składników mineralnych oraz te o dużej ilości błonnika. Warto także zwracać uwagę na zawartość białka oraz zdrowych tłuszczów w jedzonych przez nas potrawach.
Polecanym produktem są np. krewetki – prawdziwa skarbnica witaminy D. Niedobór tego składnika może powodować zaburzenia hormonalne. Właśnie dlatego warto je jeść nawet kilka razy w miesiącu.
Zobacz także: Są na liście najzdrowszych ryb i owoców morza. Czy znasz je wszystkie?
Komentarze