Produkty chroniące przed chorobami

Naturalne składniki, obecne w naszym jadłospisie, mogą skutecznie pomóc we wzmocnieniu odporności organizmu oraz zahamować rozwój infekcji.

Na przeziębienie – rumianek

Rumianek stosować można w różny sposób, głównie w przypadku zapaleń dróg oddechowych. Można pić napar z tego ziela lub stosować go do inhalacji. Świetnie zastępuje również codzienną herbatę. Naukowcy z Imperial Collage w Londynie przeprowadzili badania z udziałem grupy osób, które piły ok 5 filiżanek naparu z rumianku dziennie. Po dwóch tygodniach odnotowano u nich wzrost stężenia polifenoli (substancji przeciwzapalnych) we krwi. Stan ten utrzymywał się przez kolejne 14 dni po zakończeniu eksperymentu, kiedy badane osoby nie spożywały już rumianku.

Zobacz film: "Polacy mają bardzo złe nawyki żywieniowe. Coraz więcej otyłych"

Na odporność – owsianka

Każdy z nas posiada w krwi komórki NK (tzw. naturalnych zabójców – ang. Natural Killer), które odpowiadają za niszczenie wszystkich napotkanych mikroorganizmów obcych i chorobotwórczych. Do prawidłowego funkcjonowania niezbędny jest im jednak beta-glukan. Substancja ta obecna jest w błonniku, którego dużo znajdziemy w owsiance. Zjedzone na śniadanie płatki budują naturalną osłonę na cały dzień i chronią przed wirusami i bakteriami.

Na ratunek – sałatka z sosem

Sałatki to bardzo dobre rozwiązanie na drugie śniadanie. Nie należy jednak unikać polewania jej sosem, ponieważ ważne składniki warzyw, takie jak witamina A oraz beta-karoten, mogą zostać wchłonięte przez organizm jedynie w obecności tłuszczów. Są to istotne dla zdrowia człowieka antyutleniacze, pomagające w walce z chorobami, więc ich właściwe przyswajanie poprawia stan zdrowia. Sos do sałatki możemy również przygotować na bazie tłuszczów roślinnych (np. oleju rzepakowego lub lnianego), które zawierają kwasy omega-3. Są one pomocne szczególnie w przypadku przeziębień i związanych z nimi stanów zapalnych.

Zamiast rosołu – zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest dużo lepszym rozwiązaniem na walkę z przeziębieniem niż tradycyjny rosół. American Journal of Clinical Nutrition opublikował wyniki badań prowadzonych nad dietą opartą na dużej ilości pomidorów. Dzięki zawartości antyoksydantów mogą one ograniczyć aż o 38 proc. niszczenie białych krwinek przez wolne rodniki. Odpowiada za to głównie likopen, którego duże ilości obecne są w pomidorach.

Zamiast cukru – miód

Przy słodzeniu codziennej herbaty dużo lepiej sięgnąć po słoiczek z miodem niż po cukier. Przede wszystkim jest on mniej kaloryczny. Łyżeczka miodu to nadal sporo, bo ok 48 kal. Zawiera on jednak kwasy organiczne, witaminy, karotenoidy oraz enzymy, dzięki czemu działa antyseptycznie, hamując rozwój bakterii.

Do obiadu – wino

W trakcie obiadu lub bezpośrednio po nim warto sięgnąć po kieliszek wina. Pomoże on nie tylko wzmocnić nasze serce, ale również zapobiegnie potencjalnemu zatruciu pokarmowemu. Zawarty w nim alkohol w połączeniu z kwasami pogranicznymi oraz niskim pH działają bakteriobójczo, skutecznie chroniąc organizm przed różnego rodzaju patogenami, które występują w żywności (np. Salmonella, L. Monocytogenes, E. Coli). Działanie antybakteryjne mają wszystkie wina, najsilniejsze wykazują jednak wina czerwone.

Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz

Mgr inż. Agnieszka Kopacz, ponad rok temu

Zbilansowana dieta

Komentarze (8)
~lysy mario
~lysy mario ponad rok temu

Widac ze redagujacy ten tekst nie przywiazywal wagi do szczegolow.Apropo wszystkich cieplych napojow i miodu.Jesli macie ochote zastosowac sie do podanej terapi(slodzenia mleka i cherbaty miodem)-NALEZY wystudzic napoje do temp.+40stCLub mniej.Po pierwsze dlatego ze wszelkie wartosci lecznicze miodu traca moc w goracym napojuWiem bo mam w rodzinie przczelarza.Poza tym w chorobie lepiej pic napoje letnie niz gorace.Nie dzialamy goracym na i tak juz rozpalone gardlo.Jednak moim zdaniem argument finansowy i logiczny'"szkoda miodu"przemawia!-wkoncu jest drozszy niz cukier prawda?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

. Postanowiliśmy porównać, który ziemniak jest zdrowszy. Oba rodzaje zawierają silne przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami - bataty przeciwdziałają (...) w porównaniu z osobami, które unikają tych warzyw. Bataty i ziemniaki...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Produkty, które obniżają poziom cukru we krwi. Masz je w kuchni

Produkty, które obniżają poziom cukru we krwi. Masz je w kuchni

, dzięki któremu poznasz tanie produkty chroniące przed cukrzycą i otyłością Zobacz też: Królowa jesieni. Odpowiednio przygotowana wzmocni serce, nerki (...) więc włączyć do diety zdrowe produkty, które...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

ciśnienia, poziomu cholesterolu we krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Ryby i curry Wszyscy doskonale wiemy, że ryby (...) z tym, w trakcie gotowania w wodzie produkty te tracą wiele cennych...

Jak wzmocnić odporność?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

choroby. Dieta zimowa powinna rozgrzewać, nie tuczyć oraz uzupełniać potrzebne składniki odżywcze. Co zatem jeść zimą, aby zaaklimatyzować organizm (...) podpowiadają, jakie produkty warto włączyć do diety na chłodne...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Najzdrowsze owoce i warzywa

Najzdrowsze owoce i warzywa

Korzystne dla zdrowia warzywa i owoce Zapewne wiesz, że warto w codziennej diecie znaleźć miejsce dla warzyw i owoców. Produkty te to istne bomby (...) , która może uchronić organizm przed niektórymi chorobami nowotworowymi....

Niezbędnik pacjenta

Zadbaj o swoje zdrowie!

Zadbaj o swoje zdrowie!

Odporność. Zadbaj o swoje zdrowie Dbając o odporność, chronisz się przed groźnymi chorobami.

Leki i suplementy

Co utrudnia wchłanianie minerałów?

Co utrudnia wchłanianie minerałów?

zatem do utraty cennych składników mineralnych. Zdarza się więc, że osoba codziennie uwzględniająca w swoim menu produkty zbożowe (kwas fitynowy (...) tego minerału utrudniają: stres, antykoncepcja hormonalna, nadmierny wysiłek, choroby...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

, chroni przed miażdżycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości ma soja? Suplementy diety w menopauzie Rola soi (...) Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty...