Produkty chroniące przed chorobami

Naturalne składniki, obecne w naszym jadłospisie, mogą skutecznie pomóc we wzmocnieniu odporności organizmu oraz zahamować rozwój infekcji.

Na przeziębienie – rumianek

Rumianek stosować można w różny sposób, głównie w przypadku zapaleń dróg oddechowych. Można pić napar z tego ziela lub stosować go do inhalacji. Świetnie zastępuje również codzienną herbatę. Naukowcy z Imperial Collage w Londynie przeprowadzili badania z udziałem grupy osób, które piły ok 5 filiżanek naparu z rumianku dziennie. Po dwóch tygodniach odnotowano u nich wzrost stężenia polifenoli (substancji przeciwzapalnych) we krwi. Stan ten utrzymywał się przez kolejne 14 dni po zakończeniu eksperymentu, kiedy badane osoby nie spożywały już rumianku.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Na odporność – owsianka

Każdy z nas posiada w krwi komórki NK (tzw. naturalnych zabójców – ang. Natural Killer), które odpowiadają za niszczenie wszystkich napotkanych mikroorganizmów obcych i chorobotwórczych. Do prawidłowego funkcjonowania niezbędny jest im jednak beta-glukan. Substancja ta obecna jest w błonniku, którego dużo znajdziemy w owsiance. Zjedzone na śniadanie płatki budują naturalną osłonę na cały dzień i chronią przed wirusami i bakteriami.

Na ratunek – sałatka z sosem

Sałatki to bardzo dobre rozwiązanie na drugie śniadanie. Nie należy jednak unikać polewania jej sosem, ponieważ ważne składniki warzyw, takie jak witamina A oraz beta-karoten, mogą zostać wchłonięte przez organizm jedynie w obecności tłuszczów. Są to istotne dla zdrowia człowieka antyutleniacze, pomagające w walce z chorobami, więc ich właściwe przyswajanie poprawia stan zdrowia. Sos do sałatki możemy również przygotować na bazie tłuszczów roślinnych (np. oleju rzepakowego lub lnianego), które zawierają kwasy omega-3. Są one pomocne szczególnie w przypadku przeziębień i związanych z nimi stanów zapalnych.

Zamiast rosołu – zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest dużo lepszym rozwiązaniem na walkę z przeziębieniem niż tradycyjny rosół. American Journal of Clinical Nutrition opublikował wyniki badań prowadzonych nad dietą opartą na dużej ilości pomidorów. Dzięki zawartości antyoksydantów mogą one ograniczyć aż o 38 proc. niszczenie białych krwinek przez wolne rodniki. Odpowiada za to głównie likopen, którego duże ilości obecne są w pomidorach.

Zamiast cukru – miód

Przy słodzeniu codziennej herbaty dużo lepiej sięgnąć po słoiczek z miodem niż po cukier. Przede wszystkim jest on mniej kaloryczny. Łyżeczka miodu to nadal sporo, bo ok 48 kal. Zawiera on jednak kwasy organiczne, witaminy, karotenoidy oraz enzymy, dzięki czemu działa antyseptycznie, hamując rozwój bakterii.

Do obiadu – wino

W trakcie obiadu lub bezpośrednio po nim warto sięgnąć po kieliszek wina. Pomoże on nie tylko wzmocnić nasze serce, ale również zapobiegnie potencjalnemu zatruciu pokarmowemu. Zawarty w nim alkohol w połączeniu z kwasami pogranicznymi oraz niskim pH działają bakteriobójczo, skutecznie chroniąc organizm przed różnego rodzaju patogenami, które występują w żywności (np. Salmonella, L. Monocytogenes, E. Coli). Działanie antybakteryjne mają wszystkie wina, najsilniejsze wykazują jednak wina czerwone.

Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz

Mgr inż. Agnieszka Kopacz, ponad rok temu

Zbilansowana dieta

Komentarze (8)
~lysy mario
~lysy mario ponad rok temu

Widac ze redagujacy ten tekst nie przywiazywal wagi do szczegolow.Apropo wszystkich cieplych napojow i miodu.Jesli macie ochote zastosowac sie do podanej terapi(slodzenia mleka i cherbaty miodem)-NALEZY wystudzic napoje do temp.+40stCLub mniej.Po pierwsze dlatego ze wszelkie wartosci lecznicze miodu traca moc w goracym napojuWiem bo mam w rodzinie przczelarza.Poza tym w chorobie lepiej pic napoje letnie niz gorace.Nie dzialamy goracym na i tak juz rozpalone gardlo.Jednak moim zdaniem argument finansowy i logiczny'"szkoda miodu"przemawia!-wkoncu jest drozszy niz cukier prawda?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

. Postanowiliśmy porównać, który ziemniak jest zdrowszy. Oba rodzaje zawierają silne przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami - bataty przeciwdziałają (...) w porównaniu z osobami, które unikają tych warzyw. Bataty i ziemniaki...

Niezbędnik pacjenta

Zadbaj o swoje zdrowie!

Zadbaj o swoje zdrowie!

Odporność. Zadbaj o swoje zdrowie Dbając o odporność, chronisz się przed groźnymi chorobami.

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

, chroni przed miażdżycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości ma soja? Suplementy diety w menopauzie Rola soi (...) Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty...

Jak wzmocnić odporność?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?

choroby. Dieta zimowa powinna rozgrzewać, nie tuczyć oraz uzupełniać potrzebne składniki odżywcze. Co zatem jeść zimą, aby zaaklimatyzować organizm (...) podpowiadają, jakie produkty warto włączyć do diety na chłodne...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Co jeść by zachować smukłą sylwetkę?

Co jeść by zachować smukłą sylwetkę?

Racjonalny wybór Męczy cię ciągłe liczenie kalorii? Przedstawiamy produkty, które nie dodadzą ci kilogramów. Poradzimy też jakich unikać chcąc (...) makaronu ochroni przed chorobami twoje nerki, serce i wątrobę....

Baseball

Sprzęt baseballowy (WIDEO)

Sprzęt baseballowy (WIDEO) Odtwórz wideo

; parkany dla catchera - mocne, plastikowe konstrukcje chroniące golenie. Cały sprzęt wykorzystywany w baseballu jest ważny. Nie należy rezygnować ze sprzętu zabezpieczającego i chroniącego przed uderzeniami.

Produkty żywnościowe

Kilka ważnych faktów na temat orzechów pekan

Kilka ważnych faktów na temat orzechów pekan

naukowców pełni funkcje ochronne układu nerwowego i komórek, a także chroni przed chorobami serca. Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas (...) się wolnych rodników, co chroni przed chorobami układu krwionośnego,...

Produkty żywnościowe

5 produktów, które powinniśmy jeść zimą

5 produktów, które powinniśmy jeść zimą

warto dodawać do potraw oraz pić herbatę z jego plasterkami. Produkty pełnoziarniste Produkty z pełnego ziarna powinny być podstawą odżywiania (...) przed chorobami, dostarczają błonnika i pomagają...