Produkty, które zapobiegają chorobie Alzheimera

O tym, że dieta ma decydujący wpływ na nasze zdrowie, wiemy od dawna. To, co znajduje się na naszym talerzu może uchronić nas przed chorobami, ale także się do nich w dużym stopniu przyczynić. Zespoły specjalistów z całego świata postanowiły sprawdzić, jak jedzenie i picie może chronić nas przed chorobą Alzheimera.

1. Poprawiają pamięć i zdolności koncentracji

Szacuje się, że obecnie w Polsce żyje 250 tys. osób, które cierpią na chorobę Alzheimera. Jednak jak podają lekarze – liczba ta będzie znacznie wzrastać, ponieważ jesteśmy jednym z najszybciej starzejących się państw w Europie.

Choroba rozwija się zazwyczaj po 65 r.ż., przy czym ryzyko jej wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem – szacuje się, że dotyka 14 proc. osób po 65 r.ż. i 40 proc. osób po 80 r.ż. I chociaż jest to najczęstsza choroba neurologiczna, która występuje w wieku starczym, to możemy się przed nią bronić naturalnymi sposobami.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

2. Jagody

Za chwilę w lasach pojawią się jagody. Warto w maksymalny sposób wykorzystać na nie sezon, ponieważ liczne badania wykazały, że to właśnie niebiesko-fioletowe owoce zawierają najwięcej antyoksydantów.

Naukowcy z US Department of Agriculture Human Nutrition Center wykazali, że jagody i borówki spowalniają proces starzenia się organizmu, chronią przed chorobą Alzheimera i chorobami serca. Włączenie jagód do diety pozwoli nam w naturalny sposób oczyścić krew i ochroni przed powstawaniem wolnych rodników. Ponadto ciemne owoce, głównie za sprawą antocyjanów, pomagają obniży poziom cholesterolu we krwi, przez co chronią przed miażdżycą.

3. Kawa

Po śniadaniu czas na małą czarną. Badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease pokazują, że kofeina ma wyjątkowo zbawienny wpływ na nasz mózg. Nie tylko pobudza i dodaje energii, ale także usprawnia pamięć i koncentrację. Dlaczego tak się dzieje? Kawa chroni mózg przed gromadzeniem się białek, które sprzyjają uszkodzeniu neuronów. Co więcej, kofeina potrafi spowolnić postęp Alzheimera u osób, które doświadczyły już pierwszych objawów.

4. Piwo

Dobra informacja dla fanów chmielu. Piwo, oczywiście w umiarkowanych ilościach, może chronić przed demencją, chorobą Alzheimera czy Parkinsona. Wszystko dzięki związkowi o nazwie ksantohumol.

Jak dowiedli chińscy specjaliści z Uniwersytetu w Lanzhou, jest to silny przeciwutleniacz, który chroni mózg przed stresem oksydacyjnym, który ma na niego degradacyjny wpływ.

- W piwie stężenie związku jest bardzo wysokie, toteż trunek działa korzystnie na organizm – mówi dr Jianguo Fang, prowadzący badania nad zawartością ksantohumolu w alkoholu.

5. Sok jabłkowy

Jeżeli na co dzień stronisz od alkoholu, to przed chorobami neurodegeneracyjnymi ochroni cię sok z jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Massachusetts w Lowell wykazali, że znajdują się w nim związki, które zapobiegają zaburzeniom pamięci, poprzez likwidację substancji, które są odpowiedzialne za tworzenie się toksycznych złogów w mózgu. Eksperci polecają, aby wypijać przynajmniej szklankę soku z jabłek dziennie.

6. Orzechy

Nie bez powodu orzechy włoskie przypominają wyglądem ludzki mózg. Doskonale poprawiają one pamięć i koncentracje, stąd też koniecznie powinny znaleźć się one w diecie ucznia, osoby pracującej umysłowo oraz osób starszych.

To ta ostatnia grupa powinna spożywać codziennie produkty bogate w kwasy omega-3. Jak dowiedli naukowcy z zespołu dr Abhy Chauhan z Institute for Basic Research in Developmental Disabilities (IBR), dieta wzbogacona w orzechy włoskie poprawia pamięć, zdolność uczenia się, a ponadto zmniejsza lęk.

Eksperci są zdania, że wszystko dzięki licznym antyoksydantom, które znajdują się w tym produkcie. Okazuje się, że przeciwutleniacze znajdujące się w orzechach włoskich są od 2 do 15 razy silniejsze niż te pochodzące z witaminy E, uchodzącej za witaminę młodości.

7. Łosoś

Naukowcy z Uniwersytetu Maryland potwierdzają doniesienia kolegów „po fachu” z Nowego Jorku dotyczące kwasów omega-3 i ich zbawiennego wpływu na nasze zdrowie.

Dodają także, że absolutnym rekordzistą, jeżeli chodzi o ten składnik jest łosoś. Wprowadzenie go do naszego menu sprawi, że w naturalny sposób zmniejszymy stany zapalne oraz ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto łosoś wpływa na pamięć i wydajność mózgu zapobiegając wahaniom nastroju i depresji.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!