Mleko w diecie

Czy warto pić mleko krowie? Od lat spór na ten temat prowadzą lekarze i dietetycy. Jedni twierdzą, że mleko krowie to bogate źródło wapnia, chroniącego ludzki organizm przed osteoporozą, drudzy podkreślają szkodliwość tłuszczu mlecznego oraz zwracają uwagę na rosnącą liczbę osób borykających się z nietolerancją laktozy, czyli cukru zawartego w mleku krowim. Jak jest naprawdę? Czy mleko krowie faktycznie jest niezdrowe i powinniśmy przestać je pić?

W sklepach pojawiają się coraz to nowsze produkty mleczne. Poza mlekiem na półkach widnieje wiele innych produktów mlecznych, takich jak: jogurty, mleko jogurtowe, kefiry, maślanki, mleka zsiadłe. Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny składnik codziennej diety człowieka.

Jak pozbyć się uczucia ciężkich nóg?

Wpływ produktów mlecznych na kości

Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają te składniki, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia. Są one konieczne szczególnie w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ mają kluczowe znaczenie w ich właściwym rozwoju fizycznym i umysłowym. O różnicach pomiędzy gatunkami mleka decyduje przede wszystkim procent zawartości tłuszczu. Mleko odtłuszczone zawiera tyle samo białka, wapnia i witamin B, co mleko pełne, ale mniej witamin A, D i E rozpuszczalnych w tłuszczach.

Do najbardziej znanych i spotykanych na polskim rynku mlecznych napojów fermentowanych należą: jogurt, kefir, mleko zsiadłe, maślanka, oraz sery. Żywe szczepy kultur bakterii dodawane są w celu przedłużenia ich trwałości, a także dla poprawy ich wartości odżywczej i zdrowotnej.

Mleczne produkty fermentowane dzięki zawartych w nich żywych kulturach bakterii (Streptoccocus lactis, Str. cremoris, Str. diacetilactis, Str. thermophilus, Lbc. bulgaricus, Lbc. bifidus i innych) mają zdolność do niszczenia niepożądanej mikroflory gnilnej w jelicie grubym człowieka. Ze względu na tę właściwość produkty te polecane są szczególnie w przypadku biegunek. Należy pamiętać, że regularne spożywanie produktów mlecznych fermentowanych wpływa korzystnie na odporność organizmu na infekcje. Regularne spożywanie tych produktów będzie zapobiegać zmianom chorobowym w jelicie grubym, głównie rozwojowi nowotworów.

Jogurty i kefiry charakteryzuje dużo większa przyswajalność głównych składników odżywczych aniżeli w mleku. Regularne picie maślanki wzmacnia układ nerwowy ze względu na zawarte w niej lecytynę i witaminy z grupy B. Często spożywanym przez nas produktem mlecznym są lody. Są one również źródłem wapnia. Ich 100-gramowa porcja zawiera 150–160 mg wapnia. Jednocześnie zawierają dużą ilość cukru i tłuszczu, nie są więc polecane osobom, które mają kłopot z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Dlatego przez dietetyków częściej zalecane są lody owocowe, niezawierające dodatku tłuszczu i białka, wyprodukowane z przecierów i soków owocowych.

Produkty mleczne w diecie

Dla zmniejszenia ryzyka chorób cywilizacyjnych FDA-Food 
and Drug Administration (2001) zaleca spożycie produktów, które spełniają następujące kryteria: jedna porcja produktu powinna zawierać 350 mg potasu, 140 mg sodu, ok. 3 g tłuszczu (w tym

Produkty mleczne są źródłem wysokowartościowego białka, wapnia, łatwo przyswajalnego tłuszczu, cukru mlekowego – laktozy oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i witamin rozpuszczalnych w wodzie z grupy B, zwłaszcza ryboflawiny. Nie zawierają natomiast praktycznie witaminy C i obejmują jedynie niewielkie ilości żelaza.

Pamiętajmy, że wszelkie dodatki smakowe (czekoladowe czy owocowe) będą podnosiły wartość energetyczną produktu, zaś dodatek otrąb, płatków czy muesli wzbogaci posiłek o cenny błonnik pokarmowy. Dlatego sięgając po produkt mleczny z półki, zastanówmy się, jakie ma on spełnić zadanie.

Komentarze (1)
~gosc
~gosc ponad rok temu

Czytałam, że mleko szczególnie to pasteryzowane i o długim terminie przydatności do spożycia jest niezdrowe, nie tylko nie zapobiega osteoporozie, ale wręcz wypłukuje wapno z kości, skleja płytki krwi zagęszczając ją. A najlepiej nadaje się na grzebienie i guziki. Natomiast produkty z mleka fermentowanego, naturalny kefir i jogurt są wskazane dla organizmu ludzkiego. Ponadto ssaki tylko w okresie niemowlęcym mają zdolność przyswajana składników odżywczych zawartych w mleku.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Profilaktyka osteoporozy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Profilaktyka osteoporozy
Profilaktyka osteoporozy

Czynniki ryzyka osteoporozy

Osteoporoza to przede wszystkim choroba kobiet w wieku pomenopauzalnym (80 proc. przypadków choroby). Nie oznacza to, że kobiety w młodszym wieku (...) mogą czuć się w pełni bezpieczne. Choroba może także dotyczyć mężczyzn. Niestety...

Profilaktyka osteoporozy

Suszone śliwki wzmacniają kości!

, że prawdopodobieństwo osteoporozy u kobiet po pięćdziesiątce zwiększa się nawet do 40%. Na szczęście, ostatnie badania naukowe wskazały na naturalny (...) sposób ograniczenia ryzyka osteoporozy i łamliwości kości u...

Profilaktyka osteoporozy

Lek na nadciśnienie w profilaktyce osteoporozy

jest hospitalizacja, a złamania trudno się zrastają i często wynikają z nich różne powikłania. Profilaktyka osteoporozy Najważniejszą funkcję (...) . Komu zagraża osteoporoza? Osteoporoza...

Profilaktyka osteoporozy

Problemy z kośćmi

Problemy z kośćmi

Środki na osteoporozę Na rynku dostępnych jest mnóstwo suplementów diety. Nie brakuje również takich na osteoporozę. Suplementy te zawierają m.in. wapń i witaminę D.

Profilaktyka osteoporozy

Ćwiczenia w osteoporozie

Ćwiczenia w osteoporozie

się nie tylko, jak wygląda profilaktyka osteoporozy, ale poznają ćwiczenia rehabilitacyjne na kręgosłup, a także gimnastykę, która zmniejsza ryzyko upadku i złamań (...) Osteoporoza to cichy złodziej...

Profilaktyka osteoporozy

Które suplementy diety na osteoporozę wybierać?

dotknie mężczyzn, zgon w wyniku powikłań po złamaniach osteoporotycznych zagraża im w większym stopniu. Skuteczna profilaktyka oraz walka z osteoporozą (...) Osteoporoza to choroba metaboliczna kości,...

Profilaktyka osteoporozy

Wapń na choroby kości

Wapń na choroby kości

Czy warto stosować wapń na osteoporozę? Wśród różnych suplementów diety, można również znaleźć te na osteoporozę. Zawierają one w swoim składzie wapń. Czy rzeczywiście warto na to schorzenie przyjmować większe ilości...

Profilaktyka osteoporozy

Źródła wapnia

Źródła wapnia

, jogurty, ser półtłusty, ryby w konserwach zjadane z ośćmi. Odpowiednia ilość wapnia w codziennej diecie to skuteczna profilaktyka osteoporozy. Jonderko (...) się, że od stopnia nasycenia kości wapniem do 20. roku życia...

Profilaktyka osteoporozy

Dieta na osteoporozę

Osteoporoza częściej rozwija się u kobiet. Jest to spowodowane zmianami hormonalnymi, które zachodzą w organizmie kobiety w czasie menopauzy. Kości (...) tracą zawartość substancji mineralnych, a co za tym idzie, stają się słabsze i...

Profilaktyka osteoporozy

Wapń na osteoporozę - czy warto go stosować?

uraz kończy się poważnym złamaniem, nie można tego lekceważyć. Być może są to objawy osteoporozy. Osteoporoza oznacza poważne ubytki w strukturze (...) osteoporozy jest wypłukiwanie wapnia z tkanki...