Produkty o niskim indeksie glikemicznym – warzywa, owoce, nabiał, zboża

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający jak dany artykuł spożywczy wpływa na poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powinny stanowić podstawę diety nie tylko osób chorych na cukrzycę ale również: osób ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym, osób otyłych, osób z nadwagą oraz wszystkich tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – indeks glikemiczny produktów

Indeks glikemiczny to wskaźnik informujący nas o tym jak szybko po spożyciu artykułu spożywczego podniesie się stężenie glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione i wchłaniane przez układ pokarmowy, co powoduje bardzo gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Takimi produktami są na przykład: arbuz, białe pieczywo, chipsy, dynia, frytki, marchewka gotowana, pieczone ziemniaki, piwo i popcorn.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Produkty o niskim indeksie glikemicznym takie jak: zielone warzywa, pomidor, cebula czy surowa marchewka są wolno absorbowane przez układ pokarmowy. Dzięki czemu we krwi między posiłkami utrzymuje się stałe lecz niewysokie stężenie cukru we krwi.

Przyjęto, że indeks glikemiczny glukozy wynosi 100. Natomiast produkty o niskim indeksie glikemicznym to te, których wskaźnik jest mniejszy niż 55, właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Indeks artykułów o średnim indeksie glikemicznym wynosi od 55 do 70 IG. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które powinno się spożywać jedynie sporadycznie mają IG powyżej 70.

Dieta oparta na produktach o wysokim indeksie glikemicznym zwiększa ryzyko wystąpienia insulinooporności oraz otyłości. Natomiast produkty o niskim indeksie glikemicznym wpływają na obniżenie stężenia triglicerydów w surowicy krwi, co znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego.

10 produktów idealnych dla cukrzyków

Dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń. Diabetycy muszą zrezygnować ze słodyczy oraz niektórych owoców, które zawierają duże ilości naturalnych cukrów....

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - owoce, warzywa

Wśród warzyw i owoców produktami o niskim indeksie glikemicznym są między innymi:

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – nabiał

Wśród artykułów spożywczych pochodzenia mlecznego do produktów o niskim indeksie glikemicznym można zaliczyć między innymi:

8 najlepszych przekąsek dla cukrzyków

Jeśli lekarz zdiagnozował u ciebie cukrzycę typu 2, zapewne też poinstruował cię, jak ważne jest spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Wcale...

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – zboże i artykuły pochodzenia zbożowego.

W przypadku artykułów spożywczych pochodzenia zbożowego produktami o niskim indeksie glikemicznym są:

 

  • chleb gryczany,    
  • chleb otrębowy,   
  • chleb pełnoziarnisty,
  • gruboziarniste pieczywo,
  • makarony,
  • owsianka,
  • płatki z otrębami,
  • pumpernikiel,
  • ryż parzony,
  • ziarna pszenicy,    
  • ziarna żyta,
  • ziarno jęczmienia.
Radosław Rogalski, 3 miesiące temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Jabłko z 3 łyżkami lekkiego masła orzechowego Trzy najlepsze składniki na zabicie głodu: błonnik i soczysty owoc z masłem orzechowym. Truskawki zanurzone w 25 g gorzkiej czekolady Nie jest to przekąska na każdy dzień, ale możemy ją zjeść jako...

Zdrowe odżywianie

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

zdrową wagę? Naucz się kontrolować wielkość posiłków oraz ilość konsumowanego jedzenia. Oto kilka pomysłów, jak to zrobić. Zastosuj się do nich, a efekty (...) - dziel się jedzeniem z towarzyszami - jedz zdrowe posiłki,...

Zdrowe odżywianie

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Sok z winogron Winogrona pomogą chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. nadciśnieniem tętniczym i rakiem. Podobnie jak granaty, winogrona zawdzięczają swoje antyrakowe właściwości flawonoidom oraz witaminom A i C, które znajdują się zarówno...

Zdrowe odżywianie

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Myślisz, że zła dieta nie wpłynie negatywnie na twoje samopoczucie? Błąd! To co wchodzi w skład naszego codziennego menu ma duży wpływ na działanie całego organizmu: procesy myślenia, bóle mieśni czy poziom energii. Zmień dietę i zatrzymaj proces starzenia! ...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe dodatki do sałatek

Zdrowe dodatki do sałatek

, aromatyczny i zdrowy dodatek do sałatek, który świetnie zastępuje majonez. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią (...) . Zdrowe awokado Awokado, podobnie jak oliwa z oliwek, ma wiele...

Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Zdrowe odżywianie

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera

Dieta dla mózgu Alzheimer to ciężka choroba. Wyniszcza układ nerwowy i sprawia, że chory nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Traci pamięć, nie poznaje bliskich, jest zagubiony i nierozumiany. Co roku na całym świecie zapadają na nią tysiące osób,...