Produkty o niskim indeksie glikemicznym – warzywa, owoce, nabiał, zboża

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający jak dany artykuł spożywczy wpływa na poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powinny stanowić podstawę diety nie tylko osób chorych na cukrzycę ale również: osób ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym, osób otyłych, osób z nadwagą oraz wszystkich tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać.

1. Produkty o niskim indeksie glikemicznym – indeks glikemiczny produktów

Indeks glikemiczny to wskaźnik informujący nas o tym jak szybko po spożyciu artykułu spożywczego podniesie się stężenie glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione i wchłaniane przez układ pokarmowy, co powoduje bardzo gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Takimi produktami są na przykład: arbuz, białe pieczywo, chipsy, dynia, frytki, marchewka gotowana, pieczone ziemniaki, piwo i popcorn.

Produktami o niskim indeksie glikemicznym są między innymi zielone warzywa i pomidory.
Produktami o niskim indeksie glikemicznym są między innymi zielone warzywa i pomidory.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Produkty o niskim indeksie glikemicznym takie jak: zielone warzywa, pomidor, cebula czy surowa marchewka są wolno absorbowane przez układ pokarmowy. Dzięki czemu we krwi między posiłkami utrzymuje się stałe lecz niewysokie stężenie cukru we krwi.

Przyjęto, że indeks glikemiczny glukozy wynosi 100. Natomiast produkty o niskim indeksie glikemicznym to te, których wskaźnik jest mniejszy niż 55, właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Indeks artykułów o średnim indeksie glikemicznym wynosi od 55 do 70 IG. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które powinno się spożywać jedynie sporadycznie mają IG powyżej 70.

Dieta oparta na produktach o wysokim indeksie glikemicznym zwiększa ryzyko wystąpienia insulinooporności oraz otyłości. Natomiast produkty o niskim indeksie glikemicznym wpływają na obniżenie stężenia triglicerydów w surowicy krwi, co znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego.

10 produktów idealnych dla cukrzyków
10 produktów idealnych dla cukrzyków [10 zdjęć]

Dieta przy cukrzycy wymaga wielu poświęceń. Diabetycy muszą zrezygnować ze słodyczy oraz niektórych owoców,...

zobacz galerię

2. Produkty o niskim indeksie glikemicznym - owoce, warzywa

Wśród warzyw i owoców produktami o niskim indeksie glikemicznym są między innymi:

3. Produkty o niskim indeksie glikemicznym – nabiał

Wśród artykułów spożywczych pochodzenia mlecznego do produktów o niskim indeksie glikemicznym można zaliczyć między innymi:

8 najlepszych przekąsek dla cukrzyków
8 najlepszych przekąsek dla cukrzyków [9 zdjęć]

Jeśli lekarz zdiagnozował u ciebie cukrzycę typu 2, zapewne też poinstruował cię, jak ważne jest spożywanie...

zobacz galerię

4. Produkty o niskim indeksie glikemicznym – zboże i artykuły pochodzenia zbożowego.

W przypadku artykułów spożywczych pochodzenia zbożowego produktami o niskim indeksie glikemicznym są:

 

  • chleb gryczany,    
  • chleb otrębowy,   
  • chleb pełnoziarnisty,
  • gruboziarniste pieczywo,
  • makarony,
  • owsianka,
  • płatki z otrębami,
  • pumpernikiel,
  • ryż parzony,
  • ziarna pszenicy,    
  • ziarna żyta,
  • ziarno jęczmienia.
spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.