Trwa ładowanie...

Produkty o właściwościach przeciwnowotworowych

Produkty o właściwościach przeciwnowotworowych
Produkty o właściwościach przeciwnowotworowych (123rf)

Wszyscy mamy unikalne potrzeby żywieniowe, ale istnieją konkretne kategorie i rodzaje produktów, na które większość z nas zareaguje dobrze. Opisuję je poniżej.

spis treści

1. „Czyste” białko zwierzęce

Przez „czyste” rozumiem organiczne, pochodzące od zwierząt z wolnego wybiegu, wolne od hormonów i antybiotyków białko zwierzęce, które jest korzystne dla większości ludzi, a ponadto zawiera aminokwasy egzogenne (niezbędne) i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje do leczenia normalnych komórek i błon komórkowych. Organiczny kurczak, indyk i wołowina; dziczyzna, na przykład łoś, bizon i bawół, oraz zawierające mało rtęci owoce morza i jajka to niektóre przykłady zdrowych źródeł białka zwierzęcego.

2. Podroby

Podroby są pełne właściwości przeciwnowotworowych. Każdy pacjent, który jest słaby, zmęczony albo ma anemię, mógłby skorzystać na jedzeniu organicznej wątroby od zwierząt karmionych trawą, spożywając ją na surowo, ponieważ wątroba zapewnia organizmowi energię.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Surowa wątroba nie jest jednak smaczna, dlatego możesz po-kroić ją na małe kawałeczki i połykać bez gryzienia, popijając każdy łykiem wody. W ten sposób nie będziesz czuć jej smaku. Zalecam również zażyć przed jedzeniem nieco kwasu solnego (HCL), by żołądek od razu mógł zacząć trawić całe kawałki wątroby. Jeżeli masz mocno osłabiony układ odpornościowy albo martwi cię jedzenie surowego mięsa, zażycie kwasu solnego da ci pewność, że wszelkie patogeny, które mogą być obecne w mięsie, zostaną zabite, jako że jedną z funkcji tego kwasu jest niszczenie szkodliwych mikroorganizmów. Gdy bierzesz HCL, nie powinieneś się martwić o zakażenie mikroorganizmami pochodzącymi z wątroby.

Wątrobę można przechowywać w lodówce lub zamrażarce, zawiniętą w pergamin. Chociaż jej smak pozostawia wiele do życzenia, wszyscy nasi pacjenci twierdzą, że czują się po niej lepiej, więc możliwe, że i ty będziesz miał podobne doświadczenia.

Przed spożyciem wątróbki na surowo skonsultuj się ze swoim lekarzem, by mieć pewność, że jedzenie to jest dla ciebie bezpieczne.

Rewolucja w leczeniu raka
Rewolucja w leczeniu raka (Wydawnictwo: Vivante)

3. Drób organiczny

Drób organiczny z wolnego wybiegu, który nie wyrósł na antybiotykach ani syntetycznych hormonach, to kolejna kategoria zdrowego mięsa. Spróbuj kurczaka, indyka, przepiórki i/lub kaczki. Osoby z nowotworem często potrzebują mnóstwa tłuszczu w diecie, dlatego zalecam jeść drób ze skórą, by zwiększyć absorpcję zawartego w niej tłuszczu. Unikaj obtaczania drobiu w bułce tartej i tłuczenia go, ponieważ zwiększa to zawartość węglowodanów. Poza tym możesz go przyrządzać tak, jak lubisz – pieczony, sauté, opiekany lub gotowany na parze.

4. Ryby z naturalnego połowu

Ryby z naturalnego połowu mogą być mocno skażone rtęcią i innymi toksynami środowiskowymi, zwłaszcza większe gatunki o dłuższej żywotności. Skażone tym pierwiastkiem mogą być także ryby hodowlane, które często karmione są nienaturalnymi dla nich pokarmami w zanieczyszczonym środowisku. Niezależnie od tego ryby zawierają zdrowe substancje odżywcze, na przykład niezbędne niezasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają fundamentalne znaczenie dla zdrowia błon komórkowych, dlatego zalecam jedzenie konkretnych gatunków w umiarkowanych ilościach.

Jeżeli zdecydujesz się na jedzenie ryb, wybieraj małe gatunki z naturalnego połowu, na przykład sardynki, plamiaki, makrele czy łososie, które są mniej skażone metalami ciężkimi niż duże gatunki, na przykład tuńczyk. Zalecam również, byś zażywał suplement wiążący metale ciężkie, na przykład zeolity albo chlorellę, zawsze gdy jesz potrawę rybną, aby usunąć z organizmu wszelkie toksyny, które ryby mogą do niego uwolnić (substancje wiążące metale ciężkie omawiam szczegółowo w rozdziale 5). Wiem, że może to wydawać się nieprawdopodobne, ale stwierdziliśmy, że u naszych pacjentów poziom metali ciężkich wzrasta, gdy zbyt często jedzą ryby. W rzeczywistości wiele naszych źródeł pożywienia jest skażonych, jedz zatem ryby, ale nie na co dzień, i zawsze zażywaj przy tym suplement wiążący metale ciężkie.

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu
9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu [10 zdjęć]

Istnieje wiele informacji na temat racjonalnego odżywiania. Część z nich jest zgodna z prawdą, a część

zobacz galerię

Warto również unikać takich produktów, jak imitacja paluszków krabowych, ponieważ niektóre zawierają dodatki do żywności, które – według części naukowców – są szkodliwe dla organizmu i mogą również być skażone toksynami.

5. Jajka ograniczne

Jajka są lekkostrawne i zawierają duże ilości zdrowego białka. Zawsze wybieraj jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych w sposób dla nich naturalny (a nie kukurydzą), wolnych od hormonów wzrostu i antybiotyków.

6. Starannie wybrane czerwone mięso

Czerwone mięso, o ile pochodzi od dziko żyjących lub karmionych trawą (a nie kukurydzą) zwierząt, którym nie podawano antybiotyków ani syntetycznych hormonów wzrostu, jest dla wielu ludzi zdrowe. Jeżeli przestrzegasz diety ketogenicznej, to im większa zawartość tłuszczu w mięsie, tym lepiej, ponieważ spożywanie zdrowych tłuszczów nakłania organizm do używania jako źródła energii ketonów, a nie glukozy, którą żywi się rak. Czerwone mięso zawiera również aminokwasy egzogenne (niezbędne) oraz witaminy i minerały, które sprzyjają zdrowiu.

Z drugiej strony zbyt duże spożycie czerwonego mięsa może być przyczyną nadmiernej kwasowości organizmu, dlatego jeżeli jadasz regularnie czerwone mięso, dobrze jest co jakiś czas monitorować swoje pH (trzy lub więcej razy w tygodniu). Jeżeli stwierdzisz, że czerwone mięso przyczynia się do zakwaszania organizmu, możesz po prostu zmniejszyć jego spożycie i zamiast tego jeść inne zdrowe źródła białka.

Jeżeli jesteś wegetarianinem albo wolisz całkowicie unikać czerwonego mięsa, możesz przyjmować suplement zawierający aminokwasy Master Amino Acid Pattern (MAP) bądź Perfect Amino (to drugie jest tańsze od MAP, ale o podobnej jakości) i przyrządzać sobie koktajle proteinowe, by zapewnić organizmowi białka potrzebne mu do naprawy i regeneracji. Obydwa produkty omawiam w dalszej części tego rozdziału.

7. Rosół na kościach

Jeżeli jesteś bardzo chory, często może być ci zimno, a takim osobom bardzo pomaga jedzenie ciepłych posiłków, takich jak potrawka (z mięsa i warzyw) albo rosół na kościach. Szczególnie wskazany jest rosół, ponieważ zawiera wiele dobroczynnych substancji. Na przykład aminokwasy znajdujące się w rosole na kościach redukują stan zapalny, podobnie jak rozłożone składniki chrząstki. Rosół na kościach zwalcza infekcje, a zawarta w nim żelatyna pomaga leczyć jelita i sprzyja zdrowemu trawieniu. Poza tym rosół na kościach zawiera duże ilości magnezu, wapnia i innych substancji odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i leczenia się. Znakomite składniki na rosół na kościach możesz kupić przez internet na stronie US Wellness Meats – firmy prowadzącej czyste, organiczne gospodarstwa. Więcej informacji znajdziesz w sekcji „Źródła” na końcu książki.

8. Warzywa

Warzywa – zwłaszcza czosnek (Allium) i bezskrobiowe warzywa krzyżowe, które posiadają właściwości przeciwnowotworowe – to prawdziwa podstawa każdej diety chroniącej przed rakiem. Allium to z greckiego „czosnek”; do warzyw tych zalicza się: czosnek, por, szalotka, szczypior, dymka oraz cebula żółta i cebulka szczypiorowa. Badania naukowe wykazują, że warzywa te sprzyjają apoptozie, czyli autodestrukcji komórek nowotworowych. Czosnek to produkt spożywczy o najsilniejszym działaniu przeciwnowotworowym, ponieważ stymuluje funkcje odpornościowe organizmu. Zawarta w nim siarka redukuje kancerogenny wpływ nitrozamin i związków N-nitrozowych, które znajdują się w przypalonym i grillowanym mięsie.

Warzywa krzyżowe, na przykład brokuł, brukselka, kapusta właściwa chińska, kapusta pekińska, kalafior, jarmuż oraz kapusta czerwona i włoska, zawierają silne substancje przeciwnowotworowe: sulforafan i indolo-3-karbinol (I3C). Powinieneś jednak unikać gotowania kapusty i brokułów, ponieważ gotowanie niszczy sulforafan i indolo-3-karbinol. Zamiast tego przyrządzaj je sauté lub gotuj na parze.

Oto lista warzyw o właściwościach przeciwnowotworowych:

  • brokuł,
  • buraki z liśćmi,
  • brukiew,
  • cebulka szczypiorowa,
  • brukselka,
  • cebula żółta,
  • chrzan,
  • ogórek,
  • cukinia,
  • pastorał paproci,
  • czosnek,
  • pietruszka,
  • fasolka szparagowa zielona,
  • por,
  • jarmuż,
  • rukiew wodna,
  • kalafior,
  • sałata (wszystkie odmiany),
  • kapusta (czerwona i zielona),
  • seler,
  • kapusta pekińska,
  • spirulina,
  • kapusta sitowata
  • szalotka (sarepska),
  • szczypior,
  • kapusta warzywna
  • szparagi,
  • pastewna,
  • szpinak,
  • kapusta właściwa chińska,
  • wodorosty, wodorosty, np. listowni-
  • cowce i dulse (rodymenia palczasta).
  • karczochy,
  • kiełki (w tym fasoli);

Jeżeli twój lekarz zaleci ci przestrzeganie diety ketogenicznej, powinieneś ograniczyć spożycie warzyw z rodziny psiankowatych, na przykład papryki i pomidorów, i całkowicie unikać warzyw skrobiowych, takich jak marchew, buraki, dynia piżmowa czy groch, ponieważ zawierają duże ilości węglowodanów. Warzywa te mogą być jednak korzystne, jeżeli dieta ketogeniczna albo innego rodzaju dieta niskowęglowodanowa ci nie służy.

9. Owoce niskocukrowe

Owoce są zdrowe i mają właściwości korzystne dla większości ludzi, z wyjątkiem alergików lub osób z nietolerancjami pokarmowymi, ale jeśli chodzi o walkę z rakiem, to niektóre owoce wykazują w tej kwestii lepsze działanie niż pozostałe. Owoce zawierają naturalny cukier, a jego nadmiar wywołuje wzrost poziomu cukru we krwi, który stymuluje komórki nowotworowe do absorpcji nadmiaru cukru i korzystania z niego jako źródła energii. Niżej wymienione owoce posiadają najwięcej właściwości przeciwnowotworowych – na diecie ketogenicznej można jeść je wszystkie (w zależności od progu węglowodanowego):

  • awokado,
  • malina,
  • borówka amerykańska,
  • malinojeżyna,
  • cytryna,
  • truskawka,
  • czarna porzeczka,
  • żurawina.
  • 1 limonka,
  • malina,
  • malinojeżyna,
  • truskawka;

10. Orzechy, nasiona oraz zdrowe tłuszcze i oleje

Zdrowe oleje, na przykład organiczna oliwa z oliwek, olej konopny, olej z orzechów laskowych, olej palmowy czerwony i oleje zawierające trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), na przykład olej z jądra palmy czerwonej czy olej kokosowy, to ważne składniki każdego przeciwnowotworowego planu żywieniowego. Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których twój organizm potrzebuje w celu utrzymania integralności błon komórkowych i redukcji stanu zapalnego, co ma silny związek z nowotworem. Masło kakaowe, zarówno organiczne, jak i surowe, a także większość orzechów, na przykład migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca i makadamia, nasiona, organiczny majonez i awokado to dodatkowe dobre źródła zdrowych tłuszczów. Zalecam unikać orzeszków ziemnych (fistaszków), ponieważ w porównaniu z innymi rodzajami orzechów mogą być częściej skażone pleśnią i różnymi toksynami.

Jeżeli zdecydujesz się przestrzegać diety ketogenicznej, powinieneś skonsultować się z lekarzem, przeczytać książkę na ten temat bądź zasięgnąć porady dietetyka obeznanego z tym rodzajem diety, by ustalił, ile orzechów możesz bezpiecznie jeść, ponieważ zawierają one węglowodany. Poza tym są wspaniałymi produktami spożywczymi dla większości ludzi.

11. Świeże zioła i suszone przyprawy

Zachęcam cię do przyprawiania potraw dużymi ilościami ziół i przypraw, na przykład kurkumą, imbirem, pieprzem, kolendrą, natką pietruszki, rozmarynem i oregano, by były jak najsmaczniejsze i by wzbogacić leczenie innymi czynnikami przeciwnowotworowymi. Wiele przypraw, na przykład kurkuma, ma silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, więc używaj ich w kuchni do woli.

12. Herbaty: zielona, z kurkumą i imbirowa

Herbaty ziołowe to wspaniała alternatywa dla słodkich napojów gazowanych, zwłaszcza zielona herbata, która zawiera mnóstwo galusanu epigallokatechiny (EGCG) – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym. Herbata z kurkumą i herbata imbirowa również wspaniale redukują stan zapalny i zawierają silne przeciwutleniacze. Imbir to tak naprawdę silniejszy przeciwutleniacz niż witamina E! Wszystkie te herbaty pomagają stymulować apoptozę (śmierć komórek nowotworowych) i uważa się je za inhibitory angiogenezy (powstawania nowych naczyń krwionośnych nowotworu). Imbir pomaga również zwalczać mdłości i wymioty – dwa często występujące skutki uboczne chemioterapii.

Kawa ma działanie mocno zakwaszające, więc jeśli musisz ją pić, dodawaj do niej nieco oleju kokosowego, który spowalnia wzrost poziomu adrenaliny w reakcji na wypicie kawy i sprawia, że jest ona metabolicznie bardziej „do przyjęcia” dla organizmu.

13. Słodziki

Stewia to naturalny produkt, którego możesz używać jako zastępnika cukru w deserach albo do słodzenia napojów i koktajli. Jest tak samo słodki jak cukier i bezpieczny dla większości ludzi. W przeciwieństwie do białego cukru stewia nie wpływa negatywnie na poziom cukru ani insuliny we krwi i nie stanowi pożywki dla infekcji grzybiczych, na które podatne są niektóre osoby z nowotworem.

14. Sól morska

Jeżeli lubisz sól, możesz każdego dnia dodawać do jedzenia umiarkowane ilości (od 500 do 2000 mg) nieprzetworzonej, naturalnej soli morskiej. Jedna łyżeczka to około 2000 mg soli. Sól himalajska, sól kamienna Real Salt i celtycka sól morska są szczególnie korzystne dla zdrowia i pomagają utrzymywać równowagę elektrolitową w komórkach. Jedną z moich ulubionych soli jest Cardia Salt, ponieważ jest niskosodowa, ale zawiera niezbędne minerały, na przykład potas i magnez, których organizm potrzebuje w celu utrzymania równowagi elektrolitowej i prawidłowe-go funkcjonowania komórek.

15. Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna to fantastyczny produkt przeciwnowotworowy, który ma ponad czterdzieści różnych korzystnych dla organizmu właściwości. Jest jednym z najlepszych źródeł chlorofilu

– substancji produkowanej przez rośliny wskutek działania promieni słonecznych. Poza tym zawiera więcej energii pochodzącej ze światła niż inne produkty i gdy ją spożywasz, czujesz przypływ sił witalnych. Trawa pszeniczna, podobnie jak wszystkie rośliny zawierające chlorofil, ma wysoką zawartość tlenu. Wiesz już, że twój mózg i organizm funkcjonują najlepiej w warunkach wysokotlenowych, natomiast nowotwór w nich ginie. Poza tym chlorofil hamuje namnażanie i rozwój bakterii chorobotwórczych i podnosi liczebność czerwonych krwinek u osób z anemią.

A to dopiero początek! Trawa pszeniczna zawiera ponad sto innych korzystnych dla zdrowia czynników. Na przykład gdy jest uprawiana na organicznej glebie, absorbuje z niej blisko sto minerałów, co czyni z niej cenne i potrzebne ich źródło. Pamiętaj – minerały pomagają utrzymać alkaliczny odczyn organizmu, który z kolei wspiera walkę z rakiem.

Trawa pszeniczna, poza wieloma innymi właściwościami, świetnie nadaje się do detoksykacji organizmu; udowodniono, że oczyszcza go skuteczniej niż sok z marchwi czy inne owoce lub warzywa. Eliminuje z organizmu pozostałości leków; wiąże się z metalami ciężkimi i je usuwa; oczyszcza wątrobę; pomaga regulować poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi, krążenie i trawienie; dodaje sił, zwiększa wytrzymałość i podwyższa poziom energii.

16. Świeże zielone soki

Zielone napoje warzywne przyrządzane z takich produktów jak trawa pszeniczna i warzywa bezskrobiowe stanowią dla organizmu wysoce biodostępne źródło substancji odżywczych, a także potężną dawkę enzymów. Obok wielu innych korzyści zielone soki wspomagają mitochondria – znajdujące się wewnątrz komórek maleńkie „piece energetyczne”, które dają ci energię, redukują stan zapalny, wspomagają układ odpornościowy oraz eliminują Candidę i inne infekcje grzybicze.

W rozdziale 13 zamieściłam kilka przepisów na łatwe do przyrządzenia soki, które alkalizują organizm i sprzyjają zdrowiu. Zalecam, żebyś albo sam przyrządzał soki, albo kupował świeży, niepasteryzowany sok w barze sokowym bądź od innych sprzedawców. Większość soków dostępnych w sklepach jest pasteryzowana – proces ten niszczy wszystkie znajdujące się w świeżych sokach substancje wspomagające układ odpornościowy. Pamiętaj, by kupować niepasteryzowany, świeży sok, chociaż w tych, które stoją przez kilka dni na półce, namnażają się bakterie. Obecnie w wielu stanach USA działają bary sokowe, w których możesz kupić świeże soki. Powstało też kilka firm, na przykład Suja, które produkują świeży sok z zastosowaniem procesu wysokociśnieniowego utrwalania żywności (HPP) (zamiast pasteryzacji), który niszczy szkodliwe bakterie, zachowując przy tym wszystkie substancje odżywcze zawarte w soku. Soki te można nabyć w wielu sklepach ze zdrową żywnością na terenie całego kraju. Soki utrwalane technologią HPP zalecam pić pacjentom z nowotworem.

17. Koktajle proteinowe

Twój organizm potrzebuje białek (protein), by naprawiać tkanki i usuwać toksyny, a także prawidłowo funkcjonować. Białka pomagają utrzymać masę mięśniową, pielęgnują wyściółkę układu pokarmowego, zwiększają liczbę białych i czerwonych krwinek oraz leczą tkanki. Często stwierdzamy, że nasi pacjenci z nowotworem potrzebują zwiększyć spożycie białka – zwłaszcza jeśli nie jedzą dużo mięsa, jeśli mają problemy trawienne lub małą masę mięśniową. Jeżeli tak jest w twoim przypadku, to roślinne koktajle proteinowe będą dla ciebie idealnym, pysznym sposobem na zapewnienie odpowiedniego spożycia wysokiej jakości białka.

Informacje na temat niektórych czystych i zdrowych produktów białkowych pochodzenia roślinnego, które rekomenduję, znajdują się w sekcji „Źródła”. Ja preferuję wegańskie źródła białka pochodzącego z konopi, chia, grochu lub żurawiny, które są odpowiednie dla osób z nietolerancją kazeiny bądź laktozy. Proszki te możesz wymieszać z wodą lub mlekiem kokosowym, konopnym albo najbardziej wolnym od dodatków mlekiem orzechowym. Unikaj odżywek białkowych zawierających potencjalnie szkodliwe składniki, na przykład cukier, soję czy białko sojowe, maltodekstrynę, aromaty naturalne albo wszelkie genetycznie modyfikowane bądź nienaturalne składniki.

18. Czysta woda

Woda z kranu może zawierać chemiczne lub mikrobiologiczne zanieczyszczenia, które mogą powodować raka i inne choroby. Zaliczają się do nich: chlor, ołów, radon (gaz będący produktem rozkładu uranu w glebie), pasożyty, arszenik, chrom, fluor, uran, resztki leków farmaceutycznych i inne szkodliwe chemikalia.

Jeżeli pijesz wodę z kranu, rozważ stosowanie filtra alkalizującego lub jonizującego, które nie tylko alkalizują wodę, lecz tak-że posiadają moduł węglowy usuwający chlor, metale ciężkie, leki farmaceutyczne, patogeny, chemikalia przemysłowe i inne toksyny. Produkuje je wiele firm, na przykład Enagic USA i Chanson Water.

Jeżeli nie stać cię na tego rodzaju filtr, który może być bardzo kosztowny, świetną alternatywą będą filtry Berkey. Mają takie same zalety jak droższe filtry i są przystępne cenowo – mniejsze systemy kosztują od 200 do 250 dolarów. Informacje o tym, gdzie kupić takie filtry, znajdziesz w sekcji „Źródła”.

Inną możliwością jest kupowanie w sklepie ze zdrową żywnością wody źródlanej w szklanych butelkach albo wody destylowanej bądź oczyszczanej w procesie odwróconej osmozy w 5-galonowych butlach. Jeżeli masz do dyspozycji naprawdę skromny budżet, możesz kupić filtr Brita – są one sprzedawane w sklepach na terenie całego kraju. Filtry te usuwają z wody toksyny znacznie mniej skutecznie niż inne produkty wspomniane wyżej, ale przy ograniczonych możliwościach finansowych lepsze to niż nic. Jeżeli i na to cię nie stać, możesz wypróbować pHenomenal water – płyn, który dodaje się do wody destylowanej i który zmienia jej odczyn na bardziej alkaliczny (pH w granicach 12,2). Woda alkaliczna neutralizuje szkodliwe kwasy w organizmie i eliminuje je, tworząc w ten sposób środowisko, które – jak się uważa – mniej sprzyja powstawaniu nowotworów.

Aby użyć pHenomenal water, musisz wymieszać ją z destylowaną wodą. Jest ona sprzedawana zazwyczaj w 1-galonowych plastikowych butlach i dostępna w sklepach spożywczych; możesz też kupić destylator na kran i mieć własną wodę destylowaną, by unikać powiązanych z nowotworami ftalanów, które uwalniane są do wody przez plastikowe butelki. Nawet wolne od BPA plastikowe butelki nie są całkowicie bezpieczne, dlatego zalecam albo kupić filtr na kran, albo kupować wodę destylowaną w szklanych pojemnikach – o ile to możliwe.

Poza filtrowaną wodą i herbatą innym pysznym i wspaniałym napojem o właściwościach przeciwnowotworowych jest domowa lemoniada, którą możesz przyrządzić, po prostu mieszając wodę gazowaną z sokiem z cytryny i stewią albo dodając do filtrowanej lub gazowanej wody kroplę spożywczego olejku eterycznego.

Tu musisz wiedzieć:

19. Suplement diety Master Amino Acid Pattern (MAP)

Uwaga: produkt pod nazwą MAP możesz zastąpić produktem Perfect Amino. Jednak dla celów naszej dyskusji w rozdziale tym posługujemy się MAP jako przykładem, podobnie jak w sekcji „Przepisy kulinarne” i w 14-dniowym planie żywieniowym.

Jeżeli nie jesz dużo mięsa, jesteś wegetarianinem albo weganinem, zmniejszyła ci się masa mięśniowa z powodu nowotworu lub po prostu chcesz przeprowadzić lepszą detoksykację organizmu, zalecamy stosować suplement diety Master Amino Acid Pattern (MAP) bądź Perfect Amino, który zawiera wysoko biodostępne aminokwasy pomagające organizmowi w regeneracji.

Zawsze, ilekroć coś jesz, twój organizm używa niektórych zawartych w jedzeniu substancji odżywczych w celu wyprodukowania kwasów tłuszczowych, enzymów i innych białek bądź w celu wytworzenia energii, ale niektóre komponenty żywności zostaną wydalone, jak azot czy amoniak. Niektórzy pacjenci z nowotworem mają osłabiony układ pokarmowy, dlatego w ich organizmach gromadzą się duże ilości tych odpadów, ponieważ nie mogą skutecznie trawić niektórych produktów, zwłaszcza białka zwierzęcego. Jeżeli jest tak w twoim przypadku, Master Amino Acid Pattern dostarczy ci potrzebnego białka, tak abyś nie musiał konsumować dużych ilości białka zwierzęcego i obciążać układu pokarmowego. Więcej informacji na temat MAP i jego dawkowania znajdziesz w rozdziale 13.

Tańszą alternatywą dla MAP jest Perfect Amino, produkt zawierający te same aminokwasy co MAP i w tych samych proporcjach. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w sekcji „Źródła”.

Jeżeli jesteś poważnie chory i nie możesz jeść dużych ilości surowej żywności ani produktów pochodzenia zwierzęcego, zamiast diety ketogenicznej czy innego planu żywieniowego możesz wypróbować plan żywieniowy złożony z gotowanych na parze bezskrobiowych warzyw, mnóstwa zielonych soków i odżywki Master Amino Acid. Jedną z zalet diety roślinnej jest fakt, iż ma ona również korzystny wpływ na wątrobę i nerki oraz redukuje w organizmie ilość produktów końcowych przemiany materii.

20. Kilka słów na temat głodówki

Krótkoterminowa głodówka, oparta na sokach lub wodzie, może być dla niektórych osób korzystna. Zdrowe komórki mogą przetrwać na niewielkich ilościach glukozy, natomiast komórki nowotworowe mają większe zapotrzebowanie na kalorie i gdy w organizmie znajduje się mało dostępnej glukozy albo nie ma jej wcale, mogą zostać osłabione. Gdy decydujesz się na głodówkę, pomagasz pozbawić raka pożywienia, którego potrzebuje on do przetrwania.

Wiele badań dotyczących głodówki wykazuje, że poprawia ona funkcjonowanie układu odpornościowego. Na przykład wyniki badań przeprowadzonych w 2012 roku ujawniły, że głodówka przeprowadzona przed chemioterapią poprawia jej rezultaty. Wyniki innych badań, opublikowane w styczniu 2014 roku na łamach „Cancer and Metastasis Reviews”, wykazują, że efekty naświetlania są lepsze u pacjentów, którzy głodówkę stosują na-przemiennie z dietą ketogeniczną.

Jeżeli zdecydujesz się na głodówkę, najlepiej pracuj z lekarzem, który wyjaśni ci związane z nią korzyści i zagrożenia i który będzie wiedział, czy w twoim przypadku będzie ona pomocna. Jeżeli jesteś niedożywiony, słaby, utraciłeś część masy mięśniowej bądź masz mocno osłabiony układ odpornościowy, nie powinieneś podejmować głodówki, dopóki nie staniesz się silniejszy i zdrowszy.

*Fragment książki "Rewolucja w leczeniu raka" autorstwa Connealy Leigh Erin, wydanej nakładem Wydawnictwa Vivante.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze