Przejdź na WP

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają przede wszystkim produkty wysoko przetworzone. Po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej w organizmie.

Zobacz film: "Ciekawostki o grejpfrucie"

1. Indeks glikemiczny produktów

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są przeciwwskazane dla osób z cukrzycą oraz w trakcie odchudzania.

Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych określa czas wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 2 godzin po spożyciu porcji danego produktu, która dostarcza 50 g przyswajalnych węglowodanów oraz spożyciu równoważnej ilości glukozy.

Indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100.

Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produkcie. To one warunkują tempo wchłaniania i odpowiedź glikemiczną organizmu.

Na podstawie wpływu produktów na stężenie glukozy we krwi została sklasyfikowana żywność zawierająca węglowodany.

Produkty, których IG jest niższy niż 50, są produktami o niskim IG, natomiast te, których IG mieści się w zakresie 55-70, mają średni IG. Jeśli IG jest wyższy niż 70, produkt zalicza się do grupy o wysokim indeksie glikemicznym.

Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy od wielu czynników:

  • stopnia dojrzałości owoców, warzyw,
  • metod przetwarzania produktu,
  • tempa spożycia produktu,
  • pory dnia, w której został spożyty,
  • innych produktów obecnych w potrawie.
Produkt Wartość IG Produkt Wartość IG
Biszkopt 70 Biały ryż 70
Bułki 70 Marchew gotowana 80
Cukier biały 70 Płatki kukurydziane 85
Makaron z białej mąki 70 Rzepa 85
Napoje słodzone 70 Ziemniaki pieczone 95
Kasza jęczmienna 70 Piwo 110

Warto sprawdzić indeks glikemiczny pokarmu przed jego spożyciem.

2. Dieta o wysokim IG

Dieta o wysokim indeksie glikemicznym jest szkodliwa dla zdrowia, przyczynia się bowiem do wystąpienia niebezpiecznych schorzeń.

Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że dieta o wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek, która jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2. Wysoki IG diety jest również czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.

10 produktów spożywczych wspomagających odchudzanie
10 produktów spożywczych wspomagających odchudzanie [10 zdjęć]

Najzdrowszą dla naszego organizmu dietą odchudzającą jest dieta zawierająca odpowiednie ilości węglowodanów,...

zobacz galerię

Wysoki indeks diety przyczynia się również do wzrostu stężenia we krwi białka C-reaktywnego (CRP), które wywołuje stany zapalne w organizmie.

W licznych badaniach wykazano, że wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa też ryzyko występowania schorzeń, których podstawą jest wytwarzanie wolnych rodników uszkadzających tkanki.

Wysokie stężenie glukozy we krwi przyspiesza proces starzenia się organizmu, gdyż elementy komórkowe – białka – ulegają procesowi glikacji, w wyniku czego zmieniają się ich właściwości biologiczne, stają się odporne na degradację, a zarazem mniej elastyczne.

Produkty o wysokim IG zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości
Produkty o wysokim IG zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości

Kolagen jest mniej sprężysty i zmniejsza się jego gęstość oraz odporność na rozciąganie.

Osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby odchudzające się powinny unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie będą występowały wahania cukru we krwi, a także szybkie uczucie głodu w niedługim okresie po spożyciu pokarmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy