Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są przeciwwskazane dla osób z cukrzycą oraz w trakcie odchudzania.

Indeks glikemiczny produktów

Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych określa czas wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 2 godzin po spożyciu porcji danego produktu, która dostarcza 50 g przyswajalnych węglowodanów oraz spożyciu równoważnej ilości glukozy. Indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produkcie, one warunkują tempo wchłaniania i odpowiedź glikemiczną organizmu. Na podstawie wpływu produktów na stężenie glukozy we krwi została sklasyfikowana żywność zawierająca węglowodany. Produkty, których IG jest niższy niż 50, są produktami o niskim IG, natomiast te, których IG mieści się w zakresie 55-70, mają średni IG, a jeśli IG jest wyższy niż 70, produkt zalicza się do grupy o wysokim indeksie glikemicznym.

Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy od wielu czynników:

  • stopnia dojrzałości owoców, warzyw,
  • metod przetwarzania produktu,
  • tempa spożycia produktu,
  • pory dnia, w której został spożyty,
  • innych produktów obecnych w potrawie.
Produkt Wartość IG Produkt Wartość IG
Biszkopt 70 Biały ryż 70
Bułki 70 Marchew gotowana 80
Cukier biały 70 Płatki kukurydziane 85
Makaron z białej mąki 70 Rzepa 85
Napoje słodzone 70 Ziemniaki pieczone 95
Kasza jęczmienna 70 Piwo 110

Warto sprawdzić indeks glikemiczny pokarmu przed jego spożyciem.

Dieta o wysokim IG

Dieta o wysokim indeksie glikemicznym jest szkodliwa dla zdrowia, przyczynia się bowiem do wystąpienia wielu schorzeń. Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że dieta o wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek, która jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2. Wysoki IG diety jest również czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.

Wysoki indeks diety przyczynia się również do wzrostu stężenia we krwi białka C-reaktywnego (CRP), które wywołuje stany zapalne w organizmie.

W licznych badaniach wykazano, że wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa ryzyko występowania schorzeń, których podstawą jest wytwarzanie wolnych rodników, które uszkadzają tkanki. Wysokie stężenie glukozy we krwi przyspiesza proces starzenia się organizmu, gdyż elementy komórkowe – białka – ulegają procesowi glikacji, w wyniku czego zmieniają się ich właściwości biologiczne, stają się odporne na degradację, a zarazem mniej elastyczne. Kolagen jest mniej sprężysty i zmniejsza się jego gęstość oraz odporność na rozciąganie.

Osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby odchudzające się powinny unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie będą występowały wahania cukru we krwi, a także szybkie uczucie głodu w niedługim okresie po spożyciu pokarmu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

włączyć ją do swojej diety. Wśród produktów o wysokim indeksie glikemicznym są również produkty wysoko przetworzone. Są to między innymi płatki (...) . Natomiast produkty...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym szybko uwalniają węglowodany, co powoduje szybki wzrost glukozy we krwi. Pokarmy o niskim (...) jest to ważne? Spożywanie...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO) Odtwórz wideo

o wysokim IG danego produktu. Produkty o wysokim indeksie glikemiczny wpływają na szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, co jest szczególnie (...) niebezpieczne...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty zawierające (...) indeks glikemiczny...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

IG - w których produktach jest najniższy?

IG - w których produktach jest najniższy?

to produkty o wysokim IG z wchłanialnością glukozy przekraczającą 70 proc. Warto wiedzieć, że w przypadku niektórych produktów wartość indeksu glikemicznego (...) sobie sprawę z tego,...

Słodycze

Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodycze?

Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodycze?

to właśnie na nie mamy największą ochotę - komentuje ekspertka. Posiłki o wysokim indeksie glikemicznym działają tak samo jak te spożywane nieregularnie (...) w małych porcjach co 3-4 godziny. -...