Trwa ładowanie...

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc

Avatar placeholder
20.05.2016 10:36
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc

Białe pieczywo, smażone ziemniaki, płatki kukurydziane, ciastka czy piwo mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworu płuc. Wyniki obserwacji opublikowano w czasopiśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z instytutu onkologicznego The University of Texas MD Anderson Cancer Center w Houston dowodzą, że u osób, które spożywają dużo pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) ryzyko raka płuc gwałtownie wzrasta.

Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty żywnościowe w zależności od ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Co oznacza, że im większa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru po jego spożyciu. Wskaźnik ten dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują tak wysokich wahań.

Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe 1 905 pacjentów, u których zdiagnozowano raka płuc i porównali je z 2 413 osób zdrowych. Dr Stephanie Melkonian, jedna z autorek badań wyjaśnia, że osoby o najwyższym dziennym współczynniku glikemicznym były aż o 49 proc. bardziej zagrożone nowotworem niż te o najniższym IG.

Zobacz film: "Na czym polega leczenie trastuzumabem?"

Wykazano też inne zależności. Okazało się, że ryzyko najbardziej, bo prawie dwukrotnie, wzrastało w przypadku osób niepalących - tę zależność uczeni tłumaczą silniejszym efektem działania diety przy braku dominującego czynnika rakotwórczego, jakim jest palenie. W przypadku palaczy wysoki indeks glikemicznym zwiększał ryzyko zachorowania o 31 proc.

Dużą rolę odgrywało też wykształcenie - uczestnicy, którzy ukończyli mniej niż 12 lat edukacji, znaleźli się w najwyższej grupie ryzyka. Istotne jest także to, że na oddziaływanie węglowodanów szczególnie wrażliwy był jeden typ nowotworu. Tylko dla płaskonabłonkowego raka płuc różnica ryzyka między osobami z górnej i dolnej grupy wyniosła 92 proc.

Dr Xifeng Wu, autor badań, podkreśla, że wyniki te sugerują, że oprócz utrzymania zdrowego stylu życia, czyli unikania tytoniu, ograniczenia spożycia alkoholu oraz zwiększenia aktywności fizycznej, zmniejszenie spożycia żywności i napojów o wysokim indeksie glikemicznym może służyć jako środek do obniżenia ryzyka raka płuc.

Produkty z najwyższym indeksem glikemicznym:

piwo -110

ziemniaki zasmażane – 95

chleb z białej mąki – 90

płatki kukurydziane – 85

ryż dmuchany – 85

prażona kukurydza -85

seler gotowany (korzeń) – 85

marchew gotowana – 80

bób gotowany – 80

dynia – 75

arbuz -75

makaron -70

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Następny artykuł: Objawy raka płuc – charakterystyka, wczesne i najważniejsze symptomy
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze