5 z 8Ryby i owoce morza
Ryby zawierają cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Najczęściej mówi się o nich w kontekście zbawiennego wpływu na serce, zapominając, jak cenny jest to składnik diety dla miesiączkujących kobiet.
Kwasy omega-3 w naturalny sposób regulują cykl, a także łagodzą dolegliwości związane z PMS. Hamują produkcję prostaglandynów – hormonów, które odpowiedzialne są za skurcze mięśni. Zmniejszają obfitość krwawień i ból z tym związany. U kobiet leczonych hormonalnie łagodzą skutki terapii. Kojąco wpływają na układ nerwowy – zmniejszają rozdrażnienie i nerwowość.
Dobrym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (śledź, makrela). Powinny one gościć na naszym stole regularnie, zwłaszcza tuż przed miesiączką i w jej trakcie. Do diety warto włączyć również pestki dyni, siemię lniane oraz dobrej jakości oleje roślinne.