Trwa ładowanie...

Produkty zmniejszające ryzyko raka prostaty. Włącz je do diety (WIDEO)

Avatar placeholder
04.09.2019 13:28

Rak prostaty jest najczęstszym nowotworem występującym u mężczyzn. Dzięki spożywaniu odpowiednich produktów można zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Jakie składniki warto włączyć do swojej diety?

Zobacz wideo. Produkty, które zmniejszają ryzyko raka prostaty. Rak prostaty jest najczęstszym nowotworem występującym u mężczyzn. Ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem. Dzięki odpowiedniej diecie możemy je zmniejszyć. Jakie produkty włączyć do swojej diety?

Naukowcy z University of Illinois przekonują, że pomidory i brokuły jedzone w trakcie jednego posiłku znacząco hamują rozwój komórek nowotworowych. Takie połączenie ma silniejsze działanie antynowotworowe. W pomidorach znajduje się likopen, który ma działanie ochronne w stosunku do schorzeń prostaty.

Najlepiej dostarczać go organizmowi pod postacią soku pomidorowego. Substancje zawarte w brokułach, przekształcają się w sulforany, które walczą z nowotworem prostaty. Warzywa te bogate są we flawonoidy. Są to związki, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór.

Zawiera fitoestrogeny, które zmniejszają poziom markera łagodnego przerostu prostaty i raka prostaty. Poprodukty te są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Regularnie spożywane zmniejszają ryzyko zakażeń i zachorowania na raka prostaty.

Dieta zmniejszająca ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty powinna przypominać dietę wegetariańską. Naukowcy z Univerisity of California przekonują, że ograniczenie mięsa i włączenie do diety warzyw, owoców, produktów sojowych i pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko raka prostaty o 70 procent.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze