Programy kulinarne uczą złych zachowań w kuchni

Każdego roku dochodzi do czterdziestu ośmiu milionów przypadków zatruć pokarmowych. Choroby te mogą wynikać z niestosowania się do zasad higieny w placówkach produkujących żywność. Ale zdarzają się także zatrucia pokarmowe wywołane potrawami przygotowanymi w domu i takie choroby również stanowią problem.

Programy telewizyjne prezentujące przepisy na dania są ważnym źródłem informacji dla wielu osób gotujących w domu, ale jeśli prowadzący je kucharze nie przestrzegają zalecanych środków bezpieczeństwa, może to prowadzić do nabycia złych praktyk wśród konsumentów.

Dlatego naukowcy z Uniwersytetu w Stanach Zjednoczonych opracowali badania w celu oceny bezpieczeństwa żywności w telewizyjnych programach kulinarnych, aby ustalić, czy stanowią one pozytywne czy negatywne modele postępowania dla widzów.

Programy kulinarne mogą powodować wyrabianie złych nawyków w kontakcie z żywnością
Programy kulinarne mogą powodować wyrabianie złych nawyków w kontakcie z żywnością

Coraz mniej konsumentów przestrzega zasad bezpieczeństwa dotyczących żywności, takich jak dokładne mycie rąk przed kontaktem z jedzeniem czy gotowanie konkretnych produktów w odpowiednich temperaturach.

Tylko 33 proc. konsumentów stwierdziło, że informacje dotyczące bezpieczeństwa  żywności czerpie z wytycznych rządowych, natomiast zdecydowana większość (73 procent) używa w tym celu mediów. 22 procent z tych 77 przyznaje, że wiedzę tę czerpie właśnie z programów kulinarnych. 57 procent z badanych potwierdza, że programy kulinarne skłoniły ich do zakupu promowanego przez nie produktu.

W celu zbadania bezpieczeństwa żywności w programach kulinarnych naukowcy opracowali badanie, w którym sprawdzane były takie aspekty, jak korzystanie z rękawic podczas gotowania, ochrona żywności przed zanieczyszczeniami, kontrola czasu i temperatury oraz przestrzeganie odpowiednich praktyk higieny.

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać
9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać [9 zdjęć]

Zazwyczaj, zaraz po zakończeniu gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia mięsa wykładamy je na...

zobacz galerię

Ponadto sprawdzano, czy praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności są dostatecznie widoczne w programie.

W ocenie uczestniczyli eksperci rządowi. W jej ramach obejrzano 10 popularnych programów kulinarnych, liczących od dwóch do sześciu odcinków, co dało razem 39 odcinków.

 

„Większość ocenianych aktywności w programach była niezgodna z zaleceniami w co najmniej 70 proc. obejrzanych odcinków, a zalecenia odnośnie bezpiecznego przygotowywania potraw zostały wspomniane jedynie w 3 z nich. Tylko cztery czynności były zgodne z ogólnymi zaleceniami w ponad 50 proc. odcinków” - powiedziała główna autorka badania, Nancy Cohen.

Choć eksperymet wykazał wiele niezgodności dotyczących bezpieczeństwa żywności w programach kulinarnych, badacze szybko zidentyfikowali kwestie, które najłatwiej jest naprawić. Na przykład, można przeprowadzić szkolenia w zakresie bezpieczeństwa żywności dla kucharzy i uczestników w programach kulinarnych, a także zmienić wsytrój studia na taki, który ułatwi dbałość o higienę i uwzględnić zdrowe praktyki przy przygotowywaniu potraw jako jedno z kryteriów oceny uczestników.

ZOBACZ TAKŻE

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego

„Istnieje wiele sposobów, w jakie programy kulinarne mogą edukować społeczeństwo w zakresie bezpiecznego przygotowywania żywności i przyczyniać się do zmniejszenia częstości występowania zatruć pokarmowych" - powiedziała Cohen.

„Podobnie, nauczyciele przedmiotów dotyczących żywienia i bezpieczeństwa żywności mogą współpracować z mediami, aby tworzyć programy, które pokazują pozytywne zachowania w kuchni z zachowaniem bezpieczeństwa żywności i które edukują konsumentów na temat zalecanych praktyk” – dodaje naukowiec.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.